Steun de theaters

Er zijn verschillende bronnen van inkomsten voor theaters. Kaartverkoop levert natuurlijk geld op, maar ook veel theaters hebben eigen sponsoren die hen financieel ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van advertentieverkoop in de theatergids, reclamebanners of een eigen pagina op de website of bijvoorbeeld de vernoeming van een zaal of foyer. Daarnaast maken veel theaters ook gebruik van subsidies.

In Nederland wordt geld vrijgemaakt door de overheid om theaters en andere culturele instellingen te ondersteunen. Het Rijk geeft deze subsidies omdat het wil dat het cultuuraanbod in Nederland voor iedereen toegankelijk is, van hoge kwaliteit is en divers is. Door het begrotingstekort moet de overheid bezuinigen, en dit werkt helaas ook door op de subsidies voor de theaters.

De afgelopen jaren kregen steeds minder culturele instellingen subsidie en ook werd er minder subsidie verstrekt voor de overgebleven instellingen. Naast van de overheid kunnen subsidies ook komen van een speciaal cultuurfonds, een particulier fonds, de gemeente of de provincie.

Er zijn speciale fondsen opgericht om het theater te ondersteunen, waaronder het Nationaal Theaterfonds, de VandenEnde Foundation en Stichting TheaterontwikkelingsFonds. Ook ú kunt deze theaterfondsen ondersteunen en zo een steentje bijdragen aan het culturele aanbod in Nederland. Hieronder vindt u meer informatie over enkele theaterfondsen.

Steun de theaters als u dat kunt!

Nationaal theaterfonds

nationaal theater fondsMisschien wel het bekendste fonds in Nederland dat zich op theaters richt is het Nationaal Theater Fonds. Dit fonds is eind 2012 opgericht door Albert Verlinde. Miljoenen Nederlanders genieten elk jaar, soms samen met hun kinderen, van een voorstelling in een theater in hun buurt.

Of het nu gaat om een opera, musical, concert of bijvoorbeeld een grote balletvoorstelling, reizen door het land met een grote productie kost altijd veel geld. De theaters kunnen vaak het geld niet meer opbrengen om zo’n voorstelling te verzorgen.

Het fonds is dan ook opgericht omdat de overheid steeds meer bezuinigt op het theater, en daardoor het aanbod van bijzondere en grootschalige voorstellingen in het land steeds minder wordt. Het Nationaal Theater Fonds is een brede stichting die theaters en theatergezelschappen ondersteunt om deze voorstellingen te kunnen blijven geven. Het Nationaal Theater Fonds hoopt ook op uw steun, elke bijdrage is welkom. Ondersteun hier zelf het Nationaal Theater Fonds.

VandenEnde Foundation

van den ende foundationDe VandenEnde Foundation werd in 2001 opgericht door Joop en Janine van den Ende. De doelstelling van het fonds is de belangstelling voor cultuur en het cultureel ondernemerschap te stimuleren. Missie is: kansen geven.

De VandenEnde Foundation wil dit bereiken door kansen te bieden aan jong talent, voornamelijk door middel van werk- en studiebeurzen. Sinds de oprichting zijn er al aan ruim driehonderd jonge talenten beurzen verstrekt.

Onder andere violiste Simone Lamsma, de pianisten Lucas en Arthur Jussen en jazzsaxofonist Ben van Gelder ontvingen een beurs. Daarnaast steunde de Foundation ook verschillende belangrijke cultuureducatieprojecten zoals het muziekeducatieprogramma van Het Concertgebouw in Amsterdam. Verschillende culturele instellingen zijn geholpen om hun ondernemerschap te versterken, zoals het Fotomuseum Amsterdam FOAM en het Holland Festival. Ook is de VandenEnde Foundation initiatiefnemer van het DeLaMar Theater in Amsterdam.

In 2012 nam de VandenEnde Foundation, samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de BankGiro Loterij, het initiatief tot oprichting van het Blockbusterfonds. Dit fonds ondersteunt onderscheidende, risicovolle culturele evenementen, gericht op een groot publiek.www.blockbusterfonds.nl

Prins Bernhard cultuurfonds

Prins Bernhard cultuurfondsHet Prins Bernhard Cultuurfonds werd in 1940 opgericht, oorspronkelijk voor de aankoop van oorlogsmaterieel. Prins Bernhard was vanaf het begin bestuurder van het fonds.

Toen de oorlog was afgelopen werd de doelstelling gewijzigd in het bevorderen van de “geestelijke weerbaarheid” door middel van “culturele zelfwerkzaamheid”. Tot 1999 heette het Prins Bernhardfonds, daarna werd het omgedoopt tot Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het fonds staat ook bekend als het Anjerfonds. Het fonds ondersteunt projecten op het gebied van cultuur, wetenschap en natuur in Nederland. Het doet dit op financieel gebied, maar ook door middel van het uitreiken van prijzen en het verstrekken van beurzen. Elk jaar ondersteunt het Prins Bernhard Cultuurfonds zo’n 4.000 culturele projecten in heel Nederland op het gebied van podiumkunsten, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, natuurbehoud en monumentenzorg. Ondersteun hier zelf het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Theaterfondsen

Kent u een theaterfonds dat hier nog niet tussen staat? Mail ons dan, en wij plaatsen het fonds er zo snel mogelijk tussen!