PIT Produkties

PIT produkties

Nederland mag zich al decennialang verheugen in een grote belangstelling voor het musical-genre. Zowel originele als geimporteerde en groots gemonteerde als intiemere producties, hebben in de loop der jaren inmiddels een solide basis gevormd in een nog steeds groeiende musical-traditie. Het is voor PIT Produkties dan ook een enorme luxe om op deze rijke traditie te kunnen leunen. Echter, ze willen met hun produkties ook graag op de traditie doorbouwen en er zelfs iets aan toevoegen.

In een tijdsgewricht waarin door bezuinigingen hele orkesten verdwijnen, mag het geen verrassing heten, dat het publiek in geimporteerde musicals in hun Nederlandse productie, niet of uiterst zelden de volledige originele orkestbezetting te horen krijgt. Muziek lijkt daardoor – al dan niet onbedoeld – in steeds mindere mate belangrijk te zijn in een theatervorm, die zich juist door middel van die muziek zou moeten kunnen onderscheiden.

Zij willen daarom – al dan niet tegen de stroom in – in hun voorstellingen de muziek in ere herstellen en middels de volledige orkestbezetting ten gehore brengen op de manier zoals de componist die heeft bedoeld. PIT Produkties hoopt op deze manier toegankelijk, laagdrempelig en vooral artistiek hoogwaardig musicalrepertoire met een belangrijke muzikale dimensie te presenteren voor publiek dat deze standaard in opzet en uitvoering gewend is van andere disciplines als toneel, opera, ballet en klassieke muziek.

Artistiek leider Esther Maas over PIT produkties

PIT Produkties Putting It Together“Met een professionele achtergrond in de klassieke muziek en een voorliefde voor musical, miste ik in het rijke Nederlandse musical-aanbod een duidelijke connectie tussen de aandacht die de muziek krijgt in hun uitvoering, vergeleken met andere aspecten.

Orkesten worden alsmaar kleiner of in hun geheel vervangen door muziekbanden en musical-partituren worden als gevolg daarvan aangepast en opnieuw gearrangeerd. De oorspronkelijke bedoeling van de componist met zijn muziek is daardoor niet meer of nauwelijks te horen.

Daarbij merkte ik al werkend in de beroepspraktijk steeds vaker, dat de tijd en aandacht die zangers is gegund om zich de muziek eigen te maken, meer en meer beperkt wordt. Begrijpelijk wellicht, in een tijd van eindeloze bezuinigingen en economische teruggang, maar in hoeverre kan het genre zichzelf blijven uithollen en zich daarnaast toch doorontwikkelen? Muziek lijkt ondergesneeuwd te raken in een genre dat zich juist door die muziek onderscheidt in het theateraanbod.

Hierin leek voor mij een missie geboren: een eerherstel voor muziek en zang met respect voor de partituur. Wat aanvankelijk een eenmansactie leek, bleek al snel te kunnen rekenen op veel enthousiasme en actiebereidheid in het werkveld; blijkbaar was ik niet de enige die een dwingende behoefte voelde om terug te keren naar de muzikale zeggingskracht in het musicalgenre. Van theaterdirecties en programmeurs tot musici en zangers, een steeds groter groeiende groep steunde me in mijn missie, resulterend in de oprichtring van PIT Produkties.

Met de kennis, bezieling en gedrevenheid van deze enorme groep getalenteerde en bevolgen mensen, hoopt PIT Produkties het musical-landschap te verrijken met meeslepende produkties met een grote muzikale dimensie die hun publiek meevoeren, opwinden, ontroeren en onthutsen, aanzetten tot vragen, tot verontwaardiging, herkenning, hilariteit en verwondering. Precies zoals de componist het heeft bedoeld.”

Producties van PIT Produkties

In 2013/2014 stond de voorstelling Putting It Together van PIT Produkties in de theaters. Dit is een musical van de vermaarde en veelvuldig onderscheiden Amerikaanse tekstdichter en componist Stephen Sondheim. Sondheim zelf selecteerde uit zijn eerdere musicals het repertoire voor deze voorstelling. In 2017 staat de hitmusical Into The Woods van Stephen Sondheim op het programma, met een topcast met onder andere René van Kooten, Guido Spek en Paul Groot.

Deze voorstellingen zijn in vele theaters te zien in heel Nederland!

Contactgegevens PIT Produkties;

PIT Produkties
E-mail

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link