14 miljoen coronasteun aan vrije theaterproducenten

Tapastheater blijft open

Goed nieuws voor de niet-gesubsidieerde theatergezelschappen. 

14 miljoen coronasteun aan vrije theaterproducenten

Op 28 oktober j.l. hebben de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (EZK) en Koolmees (SZW) bekendgemaakt dat het derde algemene steunpakket (dat op 28 augustus werd gepresenteerd) wordt aangepast. De bedoeling was in eerste instantie dat de steun vanaf 1 oktober stap voor stap zou worden versoberd. Maar in het licht van de recente verscherpingen van de maatregelen en daarmee de economische gevolgen – met name voor cultuur, evenementen, sport, horeca – breidt het kabinet de steun nu dus uit. Lees hier de brief van het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer.

Tijdens het persmoment op 27 oktober j.l. werd bekend gemaakt dat de huidige maatregelen mogelijk zeker nog tot medio december kunnen gaan duren. Om de economische gevolgen te kunnen beperken heeft het kabinet het derde steunpakket uitgebreid. De overheid trekt 40 miljoen euro uit voor de culturele sector. Dit geld is bedoeld voor de vrije theaterproducenten, die niet door de overheid worden gesubsidieerd. 

De Kunstenbond zet de belangrijkste aanpassingen m.b.t. de culturele en creatieve sector op een rij:

  • De tegemoetkoming vaste late TVL staat het vierde kwartaal open voor alle bedrijven, waardoor ook bedrijven met niet eerder toegelaten SBI-codes een beroep op deze regeling kunnen doen.

Niet alleen de bedrijven en organisaties in direct getroffen sectoren zoals cultuur, horeca en recreatie, maar nu ook de toeleveranciers van deze bedrijven. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld de evenementenbranche, waarin vele toeleverende bedrijven werkzaam zijn zoals technici, belichters, geluidsmensen, beveiligers, decorbouwers, tapijtleggers, schoonmakers transporteurs, etc, maar ook voor scheppende kunstenaars en bedrijven in de creatieve industrie. Wel moet voldaan worden aan de bestaande voorwaarden van de TVL, in praktijk een te grote hobbel voor zzp’ers.

  • Een evenementenmodule in de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL)

Om nadelige seizoeneffecten in de TVL te compenseren voor evenementenorganisatoren en toeleveranciers. Het betreft een extra schadecompensatie. Er wordt € 11 miljoen vrijgemaakt voor een regeling voor ondernemingen uit de evenementenindustrie die door een lage referentieomzet in 2019 geen aanspraak kunnen maken op de aankomende TVL-subsidie.

  • Schadecompensatie voor niet-gesubsidieerde (vrije) producenten

Specifiek voor de cultuursector wordt een bedrag van € 40 miljoen vrijgemaakt om de vrije theaterproducenten te ondersteunen. ‘Voor vrije theaterproducenten is immers ook sprake van ‘weggegooide’ producties (gemaakte kosten voor scenario’s, decors, acteursrepetities) die door de sluiting van theaters niet meer kunnen worden ingehaald.’ Aldus de brief aan de Kamer. De kosten die zij hebben gemaakt zullen deels worden gecompenseerd, waardoor zij opnieuw investeringen kunnen doen voor nieuwe en bestaande producties. Deze organisaties vielen grotendeels buiten de boot bij de eerdere steunpakketten.

  • Extra reservering voor gemeentes

Het kabinet speelt ook in op de te verwachten extra kosten die gemeenten op het gebied van sport en cultuur moeten maken vanwege de nieuwe maatregelen. Daarnaast zien de gemeenten zich geconfronteerd met een vermindering van inkomsten, die naar verwachting verder zal oplopen dan de hier tot nu toe voor gereserveerde € 100 miljoen. Die reservering wordt daarom € 150 miljoen verhoogd.

Deze extra aanpassingen komen bovenop het huidige generieke steunpakket en ook bovenop het tweede specifieke steunpakket van € 482 miljoen.

Bron: Kunstenbond

Sluiting theaters

Nadat de theaters in de zomermaanden weer gecontroleerd hun deuren mochten openen, zijn veel theaters en gezelschappen door de huidige maatregelen van maximaal 30 personen per zaal nu weer genoodzaakt hun deuren te sluiten. Kleine theaters waarbij het maximum bezoekersaantal te controleren en overzien is, houden hun deuren geopend. Per theater wordt nu aangegeven of voorstellingen worden uitgesteld of geannuleerd. Hopelijk zijn de steunpakketten voldoende om te (tijdelijke) sluiting en het gebrek aan inkomsten te overzien. 

Heb je kaarten voor een voorstelling die binnenkort plaats vindt? Raadpleeg dan het theater waar je de kaarten hebt gekocht. 

 

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link