Top 3 dansvoorstellingen

Dancing and the brain – Scapino Ballet

In Casablanca smeedt Wubbe verschillende disciplines samen tot een zinderend geheel.

Bekijk voorstelling

The Dutch Drag Dynasty

Stap in de betoverende wereld van glitter, glamour en ongeëvenaard entertainment met The Dutch Drag Dynasty! Ervaar drag als volwaardige kunstvorm.

Bekijk voorstelling

Alle dansvoorstellingen

Dansvoorstellingen

Een van de vele soorten voorstellingen waarvoor u in de Nederlandse theaters terecht kunt is dans. Elk theater in Nederland heeft wel meerdere dansvoorstellingen op het programma staan.

Op zoek naar dansvoorstellingen in Nederland? We hebben leuke dansvoorstellingen voor je op een rij.

Hier kunt u meer informatie vinden over een aantal dansvoorstellingen. Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod in heel Nederland, regelmatig zullen wij er nieuwe dansvoorstellingen bij plaatsen. U kunt ook eens een kijkje nemen bij de producenten voor nog meer dansvoorstellingen! Heeft u nog andere interesses? Neem dan eens een kijkje bij bijvoorbeeld toneel, cabaret of musicals.

Dans

Dans kent verschillende categorieën. Dans wordt vaak ingedeeld op solodans, partnerdans en groepsdans. In het theater vindt u alle drie terug. De verschillende soorten dans gaan ook gepaard met verschillende soorten muziek. Heel vroeger werden dans en muziek samen gecreëerd, hier kwamen stijlen uit als de Engelse wals, salsa en ballroomtango.

Vandaag de dag zijn het creëren van dans en muziek vaak twee aparte processen. Een dans wordt gechoreografeerd op een of meerdere muziekstukken of er wordt juist muziek geschreven bij een bestaande dansvoorstelling.

Verschillende soorten dans

Er zijn talloze verschillende soorten dans. Van Biodanza tot tapdansen en van Zumba tot Dancehall, u kunt het zo gek niet bedenken. In het theater komen de meeste soorten dans niet terug. De belangrijkste soorten dans die u in theatervoorstellingen tegen komt zijn klassiek ballet, moderne dans en operadans. Wie heeft er nu nog nooit gehoord van de balletstukken Het Zwanenmeer en De Notenkraker?

De oudste vorm van ballet is klassiek ballet en het is ontstaan in Frankrijk. Het werd beroemd door Lodewijk de Veertiende, die een liefhebber van dansen was en veel feesten gaf. De eerste balletacademie werd dan ook door hem opgericht in het jaar 1661. Naast klassiek ballet staan er ook regelmatig moderne dansvoorstellingen in de Nederlandse theaters.

Bekende dansvoorstellingen in het theater

De bekendste dansvoorstellingen zijn de klassieke balletten Het Zwanenmeer en De Notenkraker. Het Zwanenmeer is een ballet, gechoreografeerd door Petipa en Ivanov op de muziek van Tsjaikovski. Het ballet werd op verzoek van het Keizerlijk Theater in Moskou gemaakt, het werd in 1876 voltooid. Sindsdien wordt het over bijna de hele wereld nog regelmatig opgevoerd, zo ook in Nederland.

De Notenkraker is een ballet uit 1892, ook gechoreografeerd door Petipa en Ivanov en gecomponeerd door Tsjaikovski. Het ballet is gebaseerd op een sprookje van de Duitse schrijver Hoffmann. Ook dit ballet wordt nog geregeld opgevoerd in theaters.

Andere theatervoorstellingen

Naast dansvoorstellingen staan er in Nederland ook elk jaar verschillende nieuwe musicals op de planken. Dans gecombineerd met toneel en muziek, een ideale combinatie! Ook zijn er verschillende leuke voorstellingen voor kinderen waar vaak de hele familie van kan genieten.