Cabaretiers

Nederland kent een enorme diversiteit aan cabaretiers en cabaretières. Cabaret is waarschijnlijk het meest populaire genre in de Nederlandse theaters en voorstellingen van bekende cabaretiers zijn veelal snel uitverkocht.

Op zoek naar alle biografieën van cabaretiers?
We hebben ze allemaal voor je op een rij. Bekijk alle biografieën.

Vrijwel elk theater in heel Nederland heeft wel één of meerdere voorstellingen van cabaretiers op de agenda staan. Er zijn zelfs verschillende theaters die vrijwel geheel op cabaret gericht zijn, zoals De Kleine Komedie in Amsterdam.

Hieronder vindt u de vele cabaretiers in Nederland. Regelmatig plaatsen wij hier nieuwe biografieën bij. Kijkt u ook eens bij de musicalsterren of toneelspelers.

Diverse cabaretiers

Er bestaan verschillende soorten cabaretiers, zoals er ook verschillende soorten cabaret bestaan. Vele cabaretiers mengen verschillende soorten cabaret. Een voorbeeld van een vorm van cabaret is stand-upcomedy, vele mensen kennen deze vorm wel van de televisie. Kenmerkend voor stand-upcomedy zijn de humoristische, korte sketches waarbij meestal geen zang wordt gebruikt.

Enkele bekende cabaretiers in dit genre zijn Raoul Heertje en Jörgen Raymann. Maatschappijkritisch cabaret kent u bijvoorbeeld van de cabaretiers Theo Maassen, Wim Kan en Javier Guzman. Bij deze vorm gaat de cabaretier op eigen wijze in op actuele, politieke en maatschappelijke gebeurtenissen. Verder zijn er nog enkele cabaretvormen, zoals muzikaal en verhalend cabaret. Bekijk hieronder een aantal bekende cabaretiers uitgelicht.

Najib Amhali

Najib Amhali groeide op in Krommenie en is zowel cabaretier als acteur. In 1995 won hij met de Comedytrain de Pall Mall Exportprijs. Zijn succes begon pas echt toen hij in 1998 zowel de juryprijs als de publieksprijs won op het Leids Cabaretfestival. Daarbij kreeg hij de bijnaam ‘De Marokkaan uit de Jordaan’.

Zijn eerste cabaretprogramma heette Vol = Vol en sindsdien brengt hij om de paar jaar een nieuwe show uit. In 2014 kwam de show I Amhali uit. Najib Amhali is één van de populairste cabaretiers van Nederland en hij trekt volle zalen. Net zoals vele succesvolle cabaretiers staat hij bijvoorbeeld regelmatig voor een langere periode in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam met zijn laatste show.

Claudia de Breij

Claudia de Breij is waarschijnlijk een van Nederlands bekendste vrouwelijke cabaretiers. Naast cabaretier is ze ook radio-dj en presentatrice. Op haar twintigste begon ze met kleinkunstlessen bij Malinca Verwiel in Utrecht. In deze periode deed ze ook mee aan lokale talentenwedstrijden, waaronder het Leids Cabaret Festival.

Hierbij behaalde ze de laatste ronde. In 1998 deed Claudia de Breij met haar groep mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival en werd daar derde. Haar eerste show De Wilde Frisheid presenteerde ze in 2002. Sindsdien brengt ze regelmatig een nieuwe cabaretshow uit, in 2014 kwam haar show Teerling uit. Ze heeft meerdere boeken geschreven, waaronder een boek over de geboorte van haar zoon.

Andere cabaretiers

Er zijn nog veel meer cabaretiers te vinden in Nederland. Wat dacht u bijvoorbeeld van Ronald Goedemondt, Richard Groenendijk en Youp van ’t Hek? Bekijk snel onze pagina over cabaretvoorstellingen voor voorstellingen van cabaretiers die nu in de theaters staan.