Belangrijke theaterprijs voor Princess van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool

Belangrijke theaterprijs voor Princess van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool

Belangrijke theaterprijs voor Princess van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool
4.5 -------- (1 stem)
Beoordeling

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft bekend gemaakt dat de voorstelling Princess van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool bekroond is met een Zilveren Krekel in de categorie ´meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie van het seizoen 17/18´. Met het winnen van de Zilveren Krekel is Princess genomineerd voor de Gouden Krekel, de belangrijkste prijs binnen het jeugdtheater. De Gouden Krekel wordt op 16 september aanstaande uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de ‘Oscaravond’ van het Nederlandse theater.

Het juryrapport

De VSCD-Jeugdtheaterjury over Princess: “Als de actrice besluit dat zij geen naaktscène wil spelen, wordt alles op scherp gezet. Het levert een subtiel spel op over machtsverhoudingen en rolpatronen binnen, maar ook zeker buiten het theater. Toeschouwers worden direct aangesproken en ontkomen niet aan het innemen van een eigen standpunt. Princess stelt een actueel thema aan de orde en is spannend tot aan het eind.”

Tweede nominatie voor Sonnevanck

Met Princess heeft Sonnevanck dit seizoen twee nominaties voor de Gouden Krekel in de wacht gesleept. In de eerste ronde nominaties in april van dit jaar werd al bekend dat Edward Scharenhand genomineerd is voor deze belangrijke theaterprijs. Het is het tweede jaar op rij dat Sonnevanck met twee voorstellingen is genomineerd voor de Gouden Krekel. In totaal won het Enschedese jeugdtheatergezelschap de afgelopen zes jaar een Gouden Krekel en acht Zilveren Krekels, een unicum binnen het Nederlandse jeugdtheater.

Succes trailervoorstellingen

Sinds 2013 maakt Theater Sonnevanck in coproductie met Toneelgroep Oostpool ieder jaar twee voorstellingen voor de middelbare school: een 12+ en een 14+ voorstelling. Deze voorstellingen spelen in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer die langs middelbare scholen en festivals reist. Diverse voorstellingen werden bekroond met prijzen: Bromance won in 2016 de Gouden Krekel en Hard Candy, GTA5, Pretpark en It’s my mouth I can say what I want to wonnen een Zilveren Krekel.

Tweede ronde nominaties

Naast Princess hebben KID van Bog., Het Zuidelijke Toneel en hetpaleis en De onzichtbare man van Theater Artemis in de tweede ronde nominaties een Zilveren Krekel gewonnen in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’. Sarada Sarita Keilman ontving een Zilveren Krekel in de categorie ´meest indrukwekkend podiumprestatie´ voor haar rol als Boze Heks in de voorstelling Grimm van Junior Company/Het National Ballet met ISH Dance Collective, net als het toneelbeeld in De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen van Meneer Monster/CDP Theatre Producers. Op 25 april jl. werden de eerste nominaties bekend gemaakt. Hiermee zijn alle genomineerden voor de Gouden Krekels bekend.

Is een vrouw evenveel waard als een man?

Princess is geschreven door Tjeerd Posthuma en geregisseerd door Flora Verbrugge, artistiek directeur van Theater Sonnevanck. De voorstelling is geschikt voor publiek vanaf 14 jaar en speelde van 5 maart t/m 8 juni 2018 ruim 100 keer. In Princess draait het om de vraag: ‘Is een vrouw evenveel waard als een man?’ Meer informatie over de voorstelling op: https://www.sonnevanck.nl/voorstelling/princess

Tekst Tjeerd Posthuma | Regie Flora Verbrugge | Compositie muziek Christoph Mac-Carty en Yonga Sun | Spel Minne Koole, Whitney Sawyer en Olaf Ait Tami | Decor- en lichtontwerp Morgana Machado Marques | Assistent decor en licht Sophie Mooney | Kostuums Sanne Lips | Dramaturgie Timothy de Gilde | Regieassistent Mara Hoek en Francesco Bekkema | Techniek Koen Kuipers en Christian Toonk

Scènefoto: Sanne Peper

Belangrijke theaterprijs voor Princess van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool
4.5 -------- (1 stem)
Beoordeling
Wat bezoekers vinden ... Wat vind je van dit artikel?
Sorteren:

Geef als eerste je mening.

Bevestigd
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Bekijk meer
{{ pageNumber+1 }}
Wat vind je van dit artikel?

Leuk om te lezen

Boek een theater

Een zakelijke bijeenkomst met veel mensen? Voor uw congres, personeelsfeest of vergadering.

Boek een theater!

Voor theaters

Wilt u informatie over het plaatsen van uw theater, voorstelling of heeft u een klacht?

Bekijk de mogelijkheden
T: 0594-555013
E: administratie@caja-media.nl

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link