Boban Benjamin Braspenning gaat opnieuw het theater in met Boompje Beestje

Cabaretier Boban Benjamin Braspenning (winnaar Groninger Student Cabaret Festival ’21) zal aankomend theaterseizoen opnieuw te zien zijn in Nederlandse theaters met zijn voorstelling Boompje Beestje – zijn voorstelling over de woningnood en de pechgeneratie. Na een seizoen schrijven aan zijn voorstelling, gaat hij op 9 november in Stadsschouwburg Utrecht in première. Kaartverkoop is gestart.

Bekijk de speellijst

Boban Benjamin Braspenning

Boban Benjamin Braspenning is winnaar van de jury- en publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival 2021. Naast veelzijdig cabaretier is hij afgestudeerd op economie en ethiek. Vanuit zijn studentenkamer heeft hij een muzikaal cabaretprogramma over woningnood geschreven – Boompje Beestje -. Alsof het nog niet genoeg was, is Boban ook schrijver en illustrator van een kleurrijk kinderboek over banken: Het Bankenwezen: Een waargebeurd sprookje – dat hij in Koninklijk Theater Carré heeft gepresenteerd. Afgelopen januari was Braspenning ook te zien in De Slimste Mens, en heeft hij een eigen nummer uitgebracht over de Jubelton.

Boompje Beestje

Boban schreef deze voorstelling (geheel in stijl) vanuit zijn studentenkamer, waar hij noodgedwongen is blijven hangen. Daarom duikt hij – namens de pechgeneratie – in de wereld van de woningmarkt. Dat doet hij met piano, gitaar en een geestige gedachtegang. Hier stuit hij op woonkloven, sprookjes en financiële ratsen van vermogenden. Opgegroeid aan de periferie van de kak, kan hij niet anders dan zich daar dubbelzinnig toe verhouden. Met aanstekelijk enthousiasme en opgewekt cynisme houdt hij het publiek een scherpe spiegel voor. Een spiegel waar hij zelf maar moeilijk in kan kijken.

Braspenning over zijn voorstelling
“Na 10 jaar volwassenheid, 3 studies en een curieuze carrièreswitch is het dan zo ver: ik ga in première! Op 31 augustus gaan de bezichtigingen van start! Deze vinden plaats op alle plekken waar je geen huis kunt vinden. Precies: Door hééél het land. Dus kom kijken en ga huilend (van het lachen) weer naar huis (als je dat hebt).”

Juryrapport Groninger Studenten Cabaret Festival 2021
“Deze ethische econoom houdt met zijn intelligente liedjes het publiek een scherpe spiegel voor. De liedjes hebben stuk voor stuk oorwormpotentie.”

Theaterkrant
“(…) de door hem zelf op gitaar en piano begeleide liedjes zijn ijzersterk en de grapdichtheid is hoog. Bovendien gáát het ook ergens over.”

Foto: Merlijn Doomernik

Leuk om te lezen