DE VERLEIDERS passen voorstelling aan vanwege actualiteiten

DE VERLEIDERS passen voorstelling aan vanwege actualiteiten

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in de bancaire sector deze week passen DE VERLEIDERS hun voorstelling aan. Afgelopen weekend viel de Silicon Valley Bank in Amerika om en woensdag bleek dat de Zwitserse bank Credit Suisse zwaar in de problemen zit. In de premièreweek van de voorstelling

Door de bank genomen: 10 jaar later blijkt maar weer hoe kwetsbaar de bankensector is. De huidige ontwikkelingen laten zien dat de aanklacht van DE VERLEIDERS actueler is dan ooit. Daarom heeft schrijver George van Houts delen van het script herschreven. Indien zich weer nieuwe ontwikkelingen voordoen, zullen ook deze toegevoegd en besproken worden in de voorstelling. De voorstelling is nog t/m 16 juli te zien in theaters door het hele land.

George van Houts: “We hadden niet kunnen voorspellen dat we ons tijdens het spelen van deze voorstelling weer zo midden in de actualiteit zouden bevinden. Als het nu nog niet duidelijk is: er moet écht iets veranderen. En die verandering komt eraan in de vorm van de Central Bank Digital Currency (CBDC), in onze nieuwe voorstelling geven we een kritische blik op deze ontwikkeling.”

Door de bank genomen
In theaterseizoen 14/15 brachten DE VERLEIDERS Door de bank genomen een voorstelling over de wereld van ons geld en het beheer ervan. De voorstelling werd in totaal door 110.000 bezoekers bezocht. In samenwerking met Stichting Ons Geld werd er een burgerinitiatief gestart en zijn er 120.000 handtekeningen opgehaald. Naar aanleiding hiervan heeft toenmalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (in 2016) de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de opdracht gegeven een rapport te schrijven over dit onderwerp. In januari 2019 werd het rapport ‘Geld en Schuld; de publieke rol van banken’ overhandigd aan toenmalig Minister van Financiën Wopke Hoekstra. De uitkomst van dit rapport was in lijn met de boodschap van Door de bank genomen: ons geldstelsel moet veranderen.

DE VERLEIDERS
DE VERLEIDERS maken actueel theater, met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret. In alle delen worden belangrijke bestuurlijke kwesties op satirische wijze ontrafeld en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Door de bank genomen: 10 jaar later is de negende voorstelling in de serie.

Al 440.000 bezoekers kochten een kaartje voor voorstellingen van DE VERLEIDERS zoals Casanova’s van de vastgoedfraude, Slikken en Stikken, #niksteverbergen en Female. De voorstelling Pandepaniek heeft slechts drie keer gespeeld in verband met de coronalockdowns in 2020 en 2021.

(c) Fotografie Raymond van Olphen

Leuk om te lezen