Delft Fringe Festival is dit jaar belangrijker dan ooit

Delft Fringe Festival is dit jaar belangrijker dan ooit
Jonge makers kunnen eindelijk weer voorstellingen spelen en ervaring op doen

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media onderkende het al in de uitzending van Jinek van 24 februari 2022. Tijdens een interview zei ze: “Jonge makers hebben de afgelopen twee jaar geen carrière en ervaring kunnen opbouwen. Er is een gebrek aan vlieguren. Daar ligt voor de overheid echt wel een taak voor herstel, bloei en vernieuwing.”

350 optredens op 26 locaties

Van donderdag 2 juni t/m 12 juni spelen 45 jonge makers uit binnen- en buitenland op de 12e editie van het Delft Fringe Festival. Elf dagen lang trakteren zij het publiek op ruim 350 optredens in het Nederlands en Engels. De voorstellingen, variërend van cabaret tot muziek en van dans tot familietheater, vinden plaats op 26 verschillende locaties in Delft. Plekken waar je normaal niet zo snel komt, zoals de raadzaal in het stadhuis, een woonboot aan de gracht en het RoboHouse van de TU Delft.

Springplank naar culturele speelveld

Delft Fringe Festival biedt jonge makers al meer dan tien jaar een plek om te spelen en ervaring op te doen. De functie van het festival als springplank naar het culturele speelveld is nu opnieuw belangrijker dan ooit. Het is dé kans voor jonge makers om door te groeien naar volle zalen en lovende recensies. De afgelopen twee jaar waren hun mogelijkheden om te spelen en een carrière op te bouwen ernstig beperkt. Er dreigt zelfs een nieuwe generatie aan makers compleet verloren te gaan. “We hebben als Delft Fringe Festival van dichtbij gezien wat voor impact het sluiten van de theaters op deze generatie makers heeft. We zijn daarom blij dat het belang van deze makers nu wordt gezien, ook door de staatssecretaris. Dit stemt ons hoopvol richting de toekomst”, zegt festivaldirecteur Roel Beeftink – Funcken.

Afkomst, techniek en gender

Delft Fringe Festival toont werk van 45 geselecteerde makers die o.a. afkomstig zijn uit Nederland, Belgie, Duitsland, Portugal, Belarus en Suriname. Hun relevante verhalen schetsen een fascinerend beeld van de wereld van vandaag. Een van de opvallende thema’s dit jaar is afkomst en inburgering. Een onderwerp dat met het oog op de huidige politieke ontwikkelingen actueler is dan ooit. Zo komt een van de makers, Daniil Aleksin, uit Belarus. Hij vertelt op humoristische en ontroerende manier over zijn komst naar Nederland. En hoe de oude Sovjet-patronen hem nog steeds dwars zitten. Ook technologie en wetenschap is een topic. Theatermakers Liselotte Backx & Katoo Vanhoutteghem tonen, gekleed in 2D en 3D spacepakken met grote luchtbubbels op hun hoofd, hoe de wereld eruit ziet als Siri of Google Nest alle dagelijkse menselijke handelingen zouden overnemen. Verder wordt er kritisch gekeken naar genderperspectieven. De makers Steef Kersbergen, Tomàs Diafas en Fai Aldhukai stellen in een fysiek theaterstuk vragen over hun eigen gender en laten zien wat het betekent om non-binair te zijn.

Een belevenis op bijzondere locaties

Het festival is niet alleen een cultureel uitje, maar echt een complete belevenis. De makers gebruiken de locatie in hun voorstelling en tonen Delft op een nieuwe manier. Ook culinair is er genoeg te beleven. Er is een samenwerking met drie verschillende restaurants waar een speciaal festivalmenu wordt geserveerd zodat je op tijd bij de eerste avondvoorstelling kan zijn.

Over Delft Fringe Festival

In de afgelopen 10 jaar is het Delft Fringe Festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaterfestivals voor jonge makers, waar ruim 14.000 bezoekers op afkomen. Het festival biedt hen een plaats om op te treden en feedback te krijgen, van zowel publiek als professionals, waaronder theateragenten en scouts. Er is een publieksprijs te winnen, met flink veel media aandacht tot gevolg. En de festivalorganisatie biedt extra begeleiding in de artistieke carrière van de talenten. Grote kans dat je de makers van nu, volgend jaar in de grote zalen ziet. Dan kun je zeggen: “Ik was erbij, toen deze maker net op het punt van doorbreken stond.”

Kijk op de website voor meer informatie.

Leuk om te lezen