Eerlijk, ontroerend en rauw! – Interview met Joost Spijkers

Eerlijk, ontroerend en rauw! - Interview met Joost Spijkers

Joost Spijkers, bij de meeste mensen bekend van de Ashton Brothers, maakte in 2015 zijn debuut als zanger in de show SPIJKERS. Hij en zijn vijfkoppige band van wereldformaat werden gelijk genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied van het jaar. Hij staat nu in de theaters met SPIJKERS II, een voorstelling met muziek over vriendschap, liefde, vriendinnen, drank, hartstocht en alledaagse dwaasheid. Deze voorstelling belooft nog eerlijker, ontroerender en rauwer te worden dan de voorgaande! Wij legden hem enkele vragen voor.

Al jaren zing je de Balkan Blues, hoe ben je in aanraking gekomen met deze muziek?
“Van huis uit. Bij mijn ouders thuis werd gedanst, gezongen en gemusiceerd. De eerste zigeunerliedjes leerde ik van oma. Ik werd verliefd op een Joegoslavisch meisje; haar muziek is nog altijd in mijn hart.”

Wat heeft je voorkeur, de Balkan Blues zingen in combinatie met Nederlands of een taal uit de Balkan? En waarom spreekt je dat meer aan?
“Eigenlijk maakt het me niet uit in welke taal ik zing. In het Nederlands, het Frans, Russisch of Rrom; het gaat om de muziek en de poëzie. Ik heb zo vaak gezongen in talen die het publiek niet begreep en toch de emotie kon verstaan.”

Je bent dit seizoen je theatertour begonnen in Servië. Hoe was het om dat te doen en hoe reageren ze daar op jouw muziek?
“Dat was als een warm bad. Het was een groot feest. Heel veel publiek, er werd gedanst en hard
meegezongen. We hebben een half uur toegiften gespeeld.”

Vanaf eind september ben je ongeveer twee maanden te zien door het hele land met een vijfkoppige band. Werk je al lang met deze mensen samen?
“Ja, sinds het begin van SPIJKERS in 2014. Maar de muzikanten kende ik ook al van daarvoor; Ro Krauss, Sanne van Delft en Stanislav Mitrovic kende ik al van de Wereldband, en ook met Arend Niks had ik al eerder gespeeld.”

Het eerste album heb je opgenomen voor een live publiek in theater Walhalla in Rotterdam. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen in plaats van opname in een ‘veilige’ opnamestudio?
“Omdat ik graag het ‘live-gevoel’ wilde vastleggen. “Echt” zoals het klonk in dat prachtige zaaltje, zonder reparatie van foutjes.”

Je bent uiteraard ook bekend als één van de Ashton Brothers, dat is totaal anders dan wat je de komende maanden gaat doen. Past het ene beter bij je dan het andere? Of kun je in beide goed je ei kwijt?
“Het zijn twee heel verschillende genres die allebei evenveel bij me horen. Maar ook bij de Ashton Brothers geldt voor mij dat ik het liefst zing en dans en muziek maak.”

Tijdens voorstellingen van de Ashton Brothers breng je ook geregeld de Balkan Blues ten gehore, valt dit makkelijk te verwerken in de rest van de show?
“Ja, heel goed, juist omdat ik zing in een taal die het publiek meestal niet verstaat maar de emotie ervan wel voelt. Dat past erg goed bij de taalloze voorstellingen van Ashton Brothers. Ik zou het raar vinden om in het Nederlands te zingen bij de Ashton Brothers.”

Waar verheug je je op voor de komende tour?
“Op de muziek. Op het theater. Op het vieren van het leven.”

Pure emotie, dat is wat er boven komt tijdens de Balkan Blues, de opzwepende ritmes en melancholische melodieën, gaat het publiek hier helemaal in mee of zitten ze stijfjes in hun stoel in het theater?
“Ik daag iedereen uit om gewoon te blijven zitten!”

Speellijst SPIJKERS II

OKTOBER 2017
Vrij 6 okt UTRECHT DE MEERN Podium de Hoge Woerd
Za 7 okt VENLO De Maaspoort
Di 10 okt GOUDA Goudse Schouwburg
Do 12 okt ROOSENDAAL Theater de Kring
Za 14 okt DIEMEN Theater de Omval
Vrij 20 okt DRACHTEN Theater de Lawei
Zo 22 okt ROTTERDAM Walhalla (matinee)
Wo 25 okt APELDOORN Theater Orpheus
Do 26 okt DEN HAAG Pepijn
Vrij 27 okt OLDENZAAL Theater de Bond

NOVEMBER 2017
Wo 1 nov HOOFDDORP De Meerse
Vrij 3 nov AMSTERDAM Kleine Komedie
Za 4 nov WEESP City of Wesopa
Zo 5 nov HEILOO Theater de Beun
Vrij 10 nov CULEMBORG Theater de Fransche School
Za 11 nov ALMELO Hof 88
Wo 15 nov HAARLEM Stadsschouwburg
Za 18 nov PURMEREND De Purmarijn
Za 25 nov ROERMOND ECI cultuurfabriek
Wo 29 nov WAALWIJK theater De Leest

DECEMBER 2017
Za 16 dec SPANBROEK Theaterkerk Wadway

Lees hier meer informatie over de voorstelling SPIJKERS II.

[rwp-review id="0"]

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link