Eric de Vroedt wordt artistiek leider Nationale Toneel

Regisseur Eric de Vroedt

Eric de Vroedt wordt artistiek leider Nationale Toneel
0 -------- (0 beoordelingen)
Beoordeling

Eric de Vroedt wordt per september 2016 artistiek leider van het Nationale Toneel in Den Haag en volgt per september 2018 Theu Boermans op als artistiek directeur.

De Vroedt gaat bij het Nationale Toneel per seizoen een grotezaalvoorstelling en een vlakkevloerproductie maken. Doordenkend op zijn geëngageerde theaterreeks mightysociety, die hij tussen 2004 en 2012 maakte, wil hij voorstellingen brengen in de stad. ‘Ik wil flink aanschuren tegen het Binnenhof, of locatietheater maken in de Schilderswijk,’ zegt De Vroedt. In de grote zaal wil hij nieuw repertoire van Nederlandse toneelschrijvers brengen. Boermans blijft, zoals we van hem gewend zijn, klassiek repertoiretoneel maken.

Artistiek directeur

In de periode 2016-2018 is De Vroedt behalve artistiek leider ook plaatsvervangend directeur. Deze periode staat in het teken van kennisoverdracht, om de functie van Boermans in september 2018 te kunnen overnemen. Noël Fischer blijft aan als artistiek leider van NTjong, het jeugdgezelschap van het Nationale Toneel. Boermans bereikt de pensioengerechtigde leeftijd in januari 2015, maar zal tot eind 2020, het einde van het volgende kunstenplan, als regisseur aan het gezelschap verbonden blijven.

Even leek er nog sprake van dat De Vroedt vanaf 2017 Alize Zandwijk zou gaan opvolgen als artistiek directeur van het Ro Theater in Rotterdam. Hier zijn in 2013 op initiatief van het Ro Theater vergevorderde gesprekken over gevoerd, die uiteindelijk strandden toen Johan Simons in zicht kwam.

‘Als je als land iets wilt vertellen, moet je in Den Haag zijn.’

De Vroedt: ‘Bij het Ro was kennelijk weinig interesse in mijn ideeën. Het Nationale Toneel staat juist heel erg open voor vernieuwing. Het voelde meteen vertrouwd, en ook besefte ik steeds meer dat juist Den Haag een fantastische plek is om te werken. Het is het centrum van de macht: als je als land iets wilt vertellen, moet je in Den Haag zijn.’

Theu Boermans: ‘Eric is een geëngageerde en eigentijdse regisseur, die kiest voor de grote zaal. Hij kent en koestert de traditie van het theater, maar is niet bang om nieuwe stappen te zetten. Met zijn ervaring, opgedaan in Nederland en in het buitenland, is hij een grote aanwinst voor het gezelschap. Ik begeleid hem graag naar zijn functie als toekomstig artistiek directeur van het Nationale Toneel.’

Foto: Lenny Oosterwijk
Bron: Toneel.blog.nl

 

Eric de Vroedt wordt artistiek leider Nationale Toneel
0 -------- (0 beoordelingen)
Beoordeling
Wat bezoekers vinden ... Wat vind je van dit artikel?
Sort by:

Be the first to leave a review.

Bevestigd
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Wat vind je van dit artikel?

Boek een theater

Een zakelijke bijeenkomst met veel mensen? Voor uw congres, personeelsfeest of vergadering.

Boek een theater!

Voor theaters

Wilt u informatie over het plaatsen van uw theater, voorstelling of heeft u een klacht?

Bekijk de mogelijkheden
T: 0594-555013
E: administratie@caja-media.nl

 

 

Pin It on Pinterest

Deel pagina