Ernst Daniël Smid maakt film over Parkinson

Ernst Daniël Smid maakt film over Parkinson

Afgelopen seizoen maakte Pelgrim Maakt de theatervoorstelling “Smelt” met o.a. Ernst Daniel Smid over de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Een ontroerende en confronterende voorstelling gebaseerd op het levensverhaal van Ernst.

Door de Corona-maatregelen mag deze voorstelling helaas niet meer spelen en vanwege de gezondheidssituatie van Ernst is verdere uitstel van deze productie helaas niet haalbaar. Hierdoor komt er een abrupt einde aan de tour. Mede door de verslechterende gezondheid van Ernst, is er besloten om deze voorstelling te gaan verfilmen.

Toen Ernst 4 jaar geleden de diagnose kreeg, was hij bang om enkel nog als patiënt gezien en behandeld te worden. Juist om dit taboe te doorbreken maakte Pelgrim Maakt deze voorstelling. Een productie die gaat over de vergankelijkheid van het leven door de ogen van een operazanger die langzaamaan zijn stem aan het verliezen is door de ziekte van Parkinson.

‘We hebben vele mensen kunnen bereiken die ook worstelen met deze ziekte en/of andere chronische ziektes. Dit zorgde voor prachtige gesprekken tussen patiënten, mantelzorgers, familieleden, zorgverleners en andere betrokkenen. Juist dit gegeven maakte onze productie zo waardevol, en het is zo jammer dat we niet meer kunnen spelen. Ook voor Ernst is dit weer een persoonlijke tegenslag. Vandaar de keuze voor het maken van deze film. Zodat we iedereen die er op wat voor manier ook baat bij heeft, kunnen blijven bereiken en Ernst op die manier iets kan blijven betekenen voor deze doelgroep. Ondanks het gegeven dat hij het zelf niet meer in het theater kan staan.’

De film wordt gemaakt in samenwerking met ParkinsonNL, die ook een deel van de financiering voor haar rekening neemt. Dit is echter niet voldoende om te kunnen gaan draaien en aangezien de gezondheid van Ernst achteruit gaat is er enige haast om dit productiebudget zou snel mogelijk bij elkaar te krijgen. Daarom is er een crowdfunding-actie opgestart.

Meer informatie op www.pelgrimmaakt.nl

Foto: William Rutten

Leuk om te lezen