Familieconcert Hans & Grietje: bekend sprookje in eigentijdse jas

Familieconcert Hans & Grietje: bekend sprookje in eigentijdse jas

Samenwerking Nederlandse Reisopera, Phion en Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede

Hans & Grietje (4+)

Op zaterdag 17 oktober gaat het familieconcert Hans & Grietje (4+) in première in De Vereeniging in Nijmegen. Nederlandse Reisopera, Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede brengen gezamenlijk deze vrolijke en eigentijdse bewerking van het bekende sprookje op het podium. Een feest vol fantasie en verbeelding, waarbij de muziek centraal staat. Vijf houtblazers van Phion begeleiden Hans en Grietje bij hun avonturen en alles speelt zich af in een flexibel ‘blokkendecor’, ontworpen door kunstenares Cynthia Borst. Van 17 oktober t/m 10 januari is de voorstelling te zien in de diverse theaters in Oost-Nederland.

Eigentijdse draai aan een bekend sprookje

Het sprookje is een echte klassieker en bij iedereen bekend. Hans en Grietje worden er door hun ouders op uit gestuurd om eten te zoeken in het bos. Tekstschrijver Jibbe Willems herschreef de tekst en gaf er een eigentijdse draai aan. Ook de boze heks blijkt met haar tijd meegegaan te zijn. In deze voorstelling moeten de kinderen op dieet; want ‘vol met suikers en vet, ze lijken wel een kroket!

Blaaskwintet met vijf musici

Uit de oorspronkelijke muziek van Engelbert Humperdincks opera heeft de Britse fluitiste Helen Mils zestien bekende fragmenten gekozen en bewerkt voor een traditioneel blaaskwintet bestaande uit fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. Uiteraard ontbreken de bekendste stukken als het Slaapliedje en het Knibbel-knabbel-knuisje niet. De begeleiding van de familieconcerten wordt verzorgd door vijf musici van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Aan het begin van de voorstelling vertellen de musici wat meer over hun instrumenten en nodigen ze de kinderen uit actief mee te doen. Met deze ensemble-bezetting is het mogelijk om operahighlights ook op de kleinere podia in Gelderland en Overijssel te spelen.

Flexibel decor

De regie van deze productie is in handen van Anne Slothouwer. Anne werkte jarenlang als regieassistent en avondregisseur bij de o.a. de Nederlandse Reisopera en de Nationale Opera. Met een kleurrijk, vrolijk en flexibel decor van blokkendozen gemaakt door kunstenares Cynthia Borst komt de sprookjeswereld helemaal tot leven.

De productie wordt gezongen in het Nederlands. De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten en heeft geen pauze. Voor meer informatie en kaarten zie www.phion.nl.

Speeldata familievoorstellingen:

Nijmegen – De Vereeniging 17.10.2020 premières -13.00 en 15.00 uur (uitverkocht)
Arnhem – Musis 23.10.2020 -15.00 uur
Oldenzaal – Stadstheater De Bond 25.10.2020 -14.00 uur
Almelo – Theater Hof 88 08.11.2020 -14.30 uur
Enschede – Theater Concordia 22.11.2020 – 14.30 uur
Zwolle – Schouwburg Odeon 20.12.2020 -14.00 uur
Deventer – Theater Mimik 10.01.2021 – 15.00 uur

Concertgegevens

Regie Anne Slothouwer
Tekst Jibbe Willems
Decorontwerp Cynthia Borst
Hans Whitney Sawyer
Grietje Brechtje Kat
Houtblazers ensemble

Hans en Grietje wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.

 

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link