Geslaagde premiere voor Misery

Geslaagde premiere voor Misery

Gemaakt op maandag 11 augustus 2014 09:55

Florus van Rooijen is in 2010 al begonnen om een musical te maken van Misery, een boek van Stephen King. In 2010 was al de eerste versie te zien in het Werktheater. Daarna heeft hij verder aan het script gewerkt en gisterenavond was het zo ver en kon hij een enthousiast publiek laten zien hoe de concrete uitwerking van zijn idee gestalte had gekregen. Misery, een psychologisch steekspel waar de twee hoofdpersonen, schrijver Paul Sheldon en, zijn grootste fan, Annie Wilkes elk voor hun eigen strijd gaan.

Misery premiere-10

Misery gaat over schrijver Paul Sheldon, de geestelijke vader van de zeer succesvolle, maar door hem zo gehate, romanreeks over Misery . Hij beleeft de nachtmerrie van zijn leven als hij na een zwaar auto-ongeluk gered wordt door Annie Wilkes, voormalig verpleegster en ‘zijn grootste fan ooit!’. Zij verpleegt de zwaargewonde schrijver in haar eigen huis ver van de bewoonde wereld. De vraag is of deze vrouw hem wel verpleegt of eigenlijk niet gijzelt. Als Annie, zijn grootste fan, er achter komt dat hij Misery in zijn laatste boek laat sterven, ontsteekt ze in grote woede. Wat er dan gebeurd is een psychologische thriller zoals Stephen King dat als geen ander kan vertellen.

De cast bestaande uit Sander de Heer, Marjolein Algera, Tara Hetharia en Buddy Vedder is degelijk op hun taak uitgerust onder leiding van regisseur Florus van Rooijen die ook verantwoordelijk is voor het script, liedteksten en muziek.
In de eerste acte, die naar mijn gevoel iets te lang duurde, wordt het verhaal gezet waarin de tweede akte er, met meer vaart, wordt toegewerkt naar de climax. Sander de Heer speelt de rol van Paul Sheldon, de schrijver, en Marjolein Algera speelt, de rol van Annie Wilkes, zijn grootste fan. De kronkels tussen beide hoofdpersonen zijn divers waarbij het verhaal ineens weer een hele andere wending neemt gevolgd door weer een komische of lugubere gebeurtenis die het publiek scherp en bij de les houdt. Beide acteurs zijn ijzersterk waar het gaat om timing want naast spanning is er ook ruimte voor komische momenten, waarbij deze twee haaks op elkaar staande elementen, sterk afgewisseld worden. Er is voor gewaakt om het verhaal niet te komisch te maken, eerder absurdistisch, op een wijze die past in het verhaal.

De andere twee rollen van Misery Chastain, haar geliefde Ian Carmichael en andere karakter Tony Bonasaro worden respectievelijk gespeeld door Tara Hetharia en Buddy Vedder. Deze twee relatieve nieuwelingen hebben de niet eenvoudige taak om naast de twee ervaren acteurs te presteren. Zeker niet omdat deze twee rollen in een apart verhaal naast dat van Paul en Annie worden gespeeld. Het verhaal van Misery waar het uiteindelijk allemaal om draait. Florus van Rooijen is er echter in geslaagd beide verhalen op een geraffineerde wijze in elkaar te vervlechten zonder het totaalverhaal van Stephen King geweld aan te doen. In tegendeel. Met name Tara in haar rol van Misery duikt op een gegeven moment op in het leven van Paul om hem af te dwingen haar verhaal te vertellen net zoals Annie dat wil die daarmee een partner in crime krijgt. Buddy in zijn rol van Tony Bonsaro, staat op dat moment Paul bij in zijn strijd tegen Annie. Zo zit het verhaal vol van plots en verschillende kleuren die regelmatig haaks op elkaar staan zonder dat je als toeschouwer de draad kwijt raakt maar je steeds verrast wordt door de plotselinge wendingen in het verhaal.
Misery premiere-6

Florus van Rooijen is er met zijn cast in geslaagd met een minimum aan decor het publiek te boeien in een verhaal, dat door Stephen King meesterlijk geschreven is. Hij heeft het verhaal omgebouwd tot een musical die het verhaal compleet vertelt in de stijl van Stephen King. Liefhebbers van Stephen King zullen zeker aan hun trekken komen maar ook musical liefhebbers zullen bij deze Bad Musical zeker kunnen genieten van het doolhof van emoties en niet in het minst het live orkest dat deze musical meesterlijk begeleid. De locatie is perfect. Vlakbij het centraal station en de bibliotheek heeft u voldoende parkeerruimte. Misery is te zien tot en met 31 augustus 2014 en kan prima gecombineerd worden met een dagje Amsterdam met als waardige afsluiting een bezoek aan deze Bad Musical.
TOP 5 THEATERS

<script type="text/javascript" src="https://media.wiki-media.nl/show.php?id=1071"></script>

NIEUWS VOORSTELLINGEN

THEATERNIEUWS

LEES OOK

BOEK EEN THEATER

Een zakelijke bijeenkomst met veel mensen? Voor uw congres, personeelsfeest of vergadering. Boek een theater!

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.