Handig! De Podiumpas gaat weer van start

Vanaf 1 november gaat Podiumpas weer van start. Met het maandelijkse abonnement kun je voor €35 per maand onbeperkt naar voorstellingen en concerten bij de deelnemende podia. Podiumpas is dé kans om verrast, geraakt, geïnspireerd, geroerd, overdonderd en vertederd te worden door al het moois dat de podiumkunsten in Nederland te bieden hebben.

Na een gedwongen pauze van ruim twee jaar, als gevolg van de pandemie, wordt Podiumpas nu in heel Nederland uitgerold.

Herstart van Podiumpas

“Hoe zorg je dat mensen vaker en avontuurlijker naar theaters en concertzalen gaan?” Met deze vraag was het idee voor Podiumpas in 2017 geboren. Met Museumkaart en Cineville als inspiratie, startte een aantal podia een pilot met Podiumpas in de Randstad. Dat smaakte naar meer. Een jaar later werd de pilot uitgebreid naar Overijssel, Zuid-Limburg en Noord-Brabant. De resultaten overtroffen de stoutste verwachtingen. In totaal stapten ruim 1700 pashouders in de wondere wereld van Podiumpas en werden geraakt. Ze gingen tot wel zeven keer vaker op pad, namen mensen op sleeptouw en bezochten veelal aanbod waar ze anders nooit naar toe zouden gaan. Met hun extra bezoeken vulden ze vooral stoelen die eerder leeg bleven.

Voor en door de theatersector

“We zijn blij Podiumpas nu met een groter publiek te kunnen delen. Het geeft het publiek laagdrempelig toegang tot voorstellingen die misschien minder voor de hand liggen,” aldus Charles Droste, directeur van Theater Amphion in Doetinchem en bestuurslid Podiumpas. “De mensen die tijdens de pilot een Podiumpas hadden, geven we als eerste de kans om opnieuw een
abonnement af te sluiten, om hen te bedanken voor hun enthousiasme en loyaliteit.”

Erik Pals, algemeen directeur van Scapino Ballet Rotterdam en bestuurslid Podiumpas, zegt over de herstart: “Uit de pilot-fase bleek dat pashouders tot zeven keer vaker naar voorstellingen en concerten gingen en veelal aanbod bezochten waar ze anders nooit naar toe zouden gaan. Een win-win situatie, die de theatersector op dit moment goed kan gebruiken.”

Pashouders enthousiast

De pashouders bleken enorm enthousiast en loyaal. Met hun abonnement steunden ze de podiumkunsten. Ze maakten de pilot tot een succes. Een greep uit de reacties van de pashouders in de pilotperiode: “Met de pas ga ik naar voorstellingen die ik anders niet had uitgekozen.” Een andere pashouder vertelde: “Door Podiumpas ga ik vaker naar voorstellingen. Daardoor doe ik regelmatig nieuwe ontdekkingen.”

Vanaf november toegang tot podia in heel Nederland

Tijdens de pilot was er grote belangstelling onder podiumkunstenliefhebbers voor een zeer beperkt aantal passen. In overleg met de sector en dankzij financiële ondersteuning van Fonds 21, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het programma Innovatielabs, krijgt Podiumpas vanaf 1 november een herstart. Dat gebeurt gecontroleerd en gefaseerd. Te beginnen met een eerste tranche van 5000 passen. De pashouders kunnen straks voor €35 per maand terecht bij circa 30 podia, verspreid over het land. De oud-pashouders komen als eerste in aanmerking voor een nieuwe pas. Daarna de mensen die al vóór de corona-periode op de wachtlijst staan. Geïnteresseerden voor de Podiumpas kunnen zich inschrijven op de wachtlijst via www.podiumpas.nl en krijgen bericht wanneer er nieuwe passen beschikbaar komen.

Leuk om te lezen