HISTORIA van Issam Zemmouri op Amsterdam Fringe

Historia

HISTORIA, een danssolo van Issam Zemmouri, gaat in première tijdens het Amsterdam Fringe Festival op 3 september bij ZID Theater.

HISTORIA is de eerste danssolo van choreograaf en danser Issam Zemmouri (27). Met sterke poëtische beelden en in een energieke danstaal vertelt Zemmouri over een persoonlijke reis. Een reis die zich uitstrekt over het Middellandse Zee gebied tussen de verschillende culturen, talen en beschavingen. In deze reis, langs verleden, heden en toekomst, staat de zoektocht naar bevrijding centraal.

Mag ik mijzelf zijn? vraagt de reiziger zich steeds opnieuw af, geconfronteerd met de obstakels en spelregels die anderen bepalen. Elke stap die hij maakt, heeft direct consequenties voor de situaties waarin hij terecht komt. In HISTORIA volgen de gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op, op muziek uit Noord Afrika en het Midden-Oosten. Het hoofdpersonage beleeft als Odysseus verschillende gebeurtenissen en vervolgt iedere keer zijn reis waarmee een nieuw avontuur begint. Hij is op zoek naar de waarheid, zijn persoonlijke waarheid achter de symbolen, normen en waarden.

Beeldende danstaal

Issam Zemmouri is choreograaf en danser met een unieke stijl, een combinatie van hedendaagse dans en sterke beeldende elementen. Via dans spreekt hij gevoelige onderwerpen aan, zoals individuele vrijheid. Met zijn unieke fysieke en expressieve taal weet hij de ruimte en het personage steeds weer onverwacht om te vormen tot een nieuwe beleving. Hij is meester in het werken met objecten, die keer op keer de perceptie van de toeschouwer uitdagen en kantelen.
Toen hij 17 jaar was begon Zemmouri in Marokko met modern dans, waar hij een aantal jaren trainde bij de Franse choreograaf Mic Guillames. Hierna vertrok hij naar Frankrijk, waar hij danste bij Ridc – Rencontres Internationales Danse Contemporaine in Parijs.

Na zijn danstraining in Marokko en Frankrijk, sloot Zemmouri zich aan bij het ZID Theater ensemble, waar hij sindsdien tot de vaste kern performers behoort. Hij is deelnemer aan het project FATE, waarmee ZID de professionele makers met een vlucht- of migratieverleden stimuleert en helpt om aansluiting te vinden bij de professionele kunstsector. Ook is hij te zien in de productie Het Alfabet voor Onzekere Tijden van ZID Theater, die op 30 september in première gaat tijdens het ExploreZ festival.

Hij behoort tot de jongste generatie authentieke choreografen en dansers met een eigen artistieke taal, waarmee via dans persoonlijke drijfveren van de maker bloot worden gelegd.

Première in Amsterdam Fringe Festival en achtergrond

HISTORIA werd als work-in-progress vertoond tijdens het ExploreZ festival in oktober 2020 bij het ZID Theater. Tijdens het festival ontmoette Zemmouri choreograaf en maker Christian Guerematchi, die hij vervolgens vroeg artistieke adviezen te geven tijdens het maakproces.

Waar: Amsterdam Fringe Festival en ExploreZ Festival
Locatie: ZID Theater – De Roos van Dekema 1 – 1061 HR Amsterdam

vrijdag 3 september 19.30 uur
zaterdag 4 september 20.15 uur
vrijdag 9 september 19.30 uur
zaterdag 10 september 19.00 uur

En op zaterdag 24 september 20.00 uur tijdens het ExploreZ festival 

De voorstelling duurt 50 minuten.

Foto: The Photographer/ Greg Litwin

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link