Hofplein stuurt brandbrief aan Gemeente Rotterdam

Hofplein Rotterdam

Hofplein stuurt brandbrief aan Gemeente Rotterdam
0 -------- (0 beoordelingen)
Beoordeling

Op donderdag 24 november a.s. neemt de Rotterdamse Gemeenteraad een definitieve beslissing over de subsidieverdeling van het Cultuurplan 2017-2020. In het huidige verdelingsvoorstel van het college is een subsidiekorting van € 660.000 opgenomen en wordt gesteld dat Rotterdam voor kinderen en jongeren een Hofplein behoudt “met alles erop en eraan” zoals omschreven in het meerjarenbeleidsplan.

Dat is onjuist. De werkelijke gevolgen zijn veel ingrijpender. Hofplein heeft samen met het LMC en het Albeda College een brandbrief aan de gemeenteraad en het college gestuurd om de gevolgen inzichtelijk te maken en hen te vragen een oplossing te vinden.

Kinderen en jongeren de dupe: minder voorstellingen, bezoekers en lessen

De genoemde bezuiniging kan niet alleen worden opgevangen door, zoals de wethouder stelt, “maatregelen te nemen in de bedrijfsvoering”. Er zal hard gesneden moeten worden in de activiteiten waarvan kinderen en jongeren de dupe zijn: op jaarbasis betekent dit 120 voorstellingen minder (- 68%), 28.000 minder bezoekers (- 39%) en 1.700 kinderen (- 48%) die hun plek verliezen op de jeugdtheaterschool. Snijden in de activiteiten betekent ook een groot verlies van inkomsten. Dit werkt door in de hele organisatie en heeft uiteindelijk een veel grotere bezuiniging tot gevolg: namelijk € 1,6 miljoen.

Bijkomend effect is dat met hogere ticketprijzen en lesgelden Jeugdtheater Hofplein alleen nog is voorbehouden aan de ‘happy few’. Een zeer onwenselijk resultaat in een stad waar juist kansen moeten worden gecreëerd voor álle kinderen en jongeren.

Rotterdam verliest unieke leer-werk-omgeving van theater en onderwijs

Door de voorgestelde korting wordt ook de continuïteit van de leer-werk-omgeving van de Theaterhavo/VWO (THV) en de MBO Theaterschool in gevaar gebracht. De scholieren en studenten van deze opleidingen leren en werken midden in de praktijk van een theaterbedrijf. Dat is uniek in Nederland,: landelijk worden beide scholen regelmatig als “best practice” geprezen (o.a. door de SER).

Met productie, technici, kostuum-atelier, kleedsters, grime en marketing, is het zowel voor de student als de directe onderwijspartners (LMC Voortgezet Onderwijs en Albeda College) aantrekkelijk om samen te werken met een organisatie als Hofplein Rotterdam. Geen gewone school maar een compleet leer- en werkbedrijf. Beide scholen werken als een magneet voor jongeren uit de regio en daarbuiten. Zij ontdekken Rotterdam o.a. als centrum voor cultuur.

Verlies arbeidsplaatsen in creatieve en culturele sector

Tot slot zullen zo’n 60 medewerkers al in 2017 hun baan verliezen in de creatieve en culturele sector. Hofplein wordt een uitgekleed theaterbedrijf wat niet kan worden vergeleken met de huidige omgeving waar ook de rest van de Rotterdamse kunstsector haar vruchten van plukt.

Kortom: de voorgestelde korting is een afbraakrisico voor álle activiteiten van Hofplein Rotterdam. De gevolgen betreffen niet ‘alleen’ de bedrijfsvoering maar is dadelijk ook in het theateronderwijs, het jeugdtheater en in Rotterdam zelf merkbaar zijn.

Bron: Hofplein Rotterdam

Hofplein stuurt brandbrief aan Gemeente Rotterdam
0 -------- (0 beoordelingen)
Beoordeling
Wat bezoekers vinden ... Wat vind je van dit artikel?
Sort by:

Be the first to leave a review.

Bevestigd
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Bekijk meer
{{ pageNumber+1 }}
Wat vind je van dit artikel?

Boek een theater

Een zakelijke bijeenkomst met veel mensen? Voor uw congres, personeelsfeest of vergadering.

Boek een theater!

Voor theaters

Wilt u informatie over het plaatsen van uw theater, voorstelling of heeft u een klacht?

Bekijk de mogelijkheden
T: 0594-555013
E: administratie@caja-media.nl

 

 

Pin It on Pinterest

Deel pagina