Holland Dance Festival 2022: virtuoos, verrassend en verbindend

Holland Dance Festival 2022: virtuoos, verrassend en verbindend
Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zijn aanwezig bij de opening van het Holland Dance Festival

Goed nieuws… cultuur is weer toegankelijk, theaters openen de deuren en dus toont van 3 t/m 19 februari Holland Dance Festival voor de achttiende keer internationale topgezelschappen en danskunstenaars live op het podium. We zijn zeer verheugd dat hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden de opening van het Holland Dance Festival op donderdagavond 3 februari bij wonen.

Openingsavond met Nederlands Dans Theater

Voor het eerst sinds 2009 wordt Holland Dance Festival geopend met een feestelijk première-programma van Nederlands Dans Theater 1 in dé nieuwe cultuurtempel van Den Haag: Amare. Het is een uitvloeisel van de vrijwel directe klik die Emily Molnar, sinds vorig jaar artistiek directeur van Nederlands Dans Theater, en Holland Dance Festival-directeur Samuel Wuersten voelden. Daarnaast is meer samenwerking en het samen laten zien wat dansstad Den Haag te bieden heeft de reden waarom de krachten werden gebundeld.

Algemeen en artistiek Holland Dance Festival directeur Samuel Wuersten:
“Voor mij is Den Haag ‘de stad van vrede, recht…én dans’! Als Holland Dance Festival dragen wij deze boodschap al jarenlang uit. Dat doen wij liever niet alleen, maar in samenwerking met onze Haagse danspartners. De vruchtbare en constructieve samenwerking met het Nederlands Dans Theater is daarbij bijzonder belangrijk. En dat wordt door de NDT-opening van de 18de editie van het Holland Dance Festival duidelijk benadrukt en bevestigd.”

Artistic director Nederlands Dans Theater Emily Molnar:
“I hope that the collaboration between NDT and the Holland Dance Festival will bring a sense of connectedness and vibrancy to our audiences and community, and excitement that invites new, and unexpected things to be exchanged. We are delighted to be opening the eighteenth Holland Dance Festival!”

Live op het podium en live stream thuis

Nederlands Dans Theater 1 brengt het prachtige programma Traces Left Within met de terugkeer van Jiří Kyliáns intrigerende Toss of a Dice en wereldpremières van Marco Goecke en oud-NDT-danseres Marina Mascarell. Tijdens de voorstelling wordt voor de achtste keer op rij ook de Jiří Kylián Ring uitgereikt. Marian Sarstädt ontving de prijs in 2020. Zij geeft de prestigieuze prijs door aan iemand die een belangrijke en inspirerende bijdrage levert aan de dans in Nederland. Om meer publiek de kans te geven om de opening van de enige internationale dansbiënnale, Holland Dance Festival, mee te maken, wordt deze avond door Nederlands Dans Theater ook als livestream uitgezonden via de website van NDT! Door de huidige coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten dat Het Balletorkest de voorstelling van Traces left within niet live (muzikaal) begeleidt.

Grootschalige dansproducties, intieme voorstellingen, jonge toptalenten, dansers op de top van hun kunnen, oudere dansers en dansers met en zonder beperking. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd in 17 verschillende producties, bijna 60 live voorstellingen en 5 live streams, die het beste tonen wat de hedendaagse dans wereldwijd heeft te bieden.

Bekijk het aanbod van HOLLAND DANCE FESTIVAL 2022: 3 t/m 19 februar op www.holland-dance.com

Leuk om te lezen