In memoriam: Dick Heinz, oprichter Art Support

In memoriam: Dick Heinz, oprichter Art Support

Op 27 juli 2021 is Dick Heinz, oprichter van Art Support Theaterproductiebureau en Uitzendorganisatie, overleden.

Meer dan 30 jaar eerste inspiciënt en toneelmeester

Dick groeide op als zoon van een van de eersten theatertechnici in Nederland. In de vakanties is hij vaak op familiebezoek in Haarlem waar zijn neef in de schouwburg werkt en hij achter de schermen mee kan kijken. Daar begon zijn liefde voor theater. Na een opleiding elektrotechniek en fijnbankwerken, theatertechniek kon je immers nergens leren, werkte hij sinds 1954 in de hoogspanningstechniek, oliestoken en liften. Daarnaast heeft hij altijd ruimte gemaakt om te klussen in het theater. In 1959 werd Dick eerste technicus bij het Nederlands Dans Theater en heeft sindsdien gewerkt bij o.a. Ensemble, Toneelgroep Studio, Globe, Publiekstheater, De Appel en Theater van het Oosten.

Art Support

Na een lange staat van dienst als hoofd techniek bij diverse gezelschappen en technisch directeur bij onder meer het Holland Festival en de opera’s in Ahoy, richtte Dick Heinz in 1996 Stichting Art Support Theaterproductiebureau en later Art Support Uitzendorganisatie op. Het doel was kennis van theater- en evenementenproductie te delen met volgende generaties. Menig aankomend technicus heeft sindsdien onder zijn vleugels kennisgemaakt met het vak theatertechniek en technische productie.

Zijn motto: “Als theatertechnicus zit je niet achterin de zaal achter de knoppen, maar ben je onderdeel van het toneel.” 

ARBO

Dick was één van de deskundigen in diverse commissies die eind jaren ’90 over werkomstandigheden binnen de sector gingen, waarbij hij zich vooral sterk heeft gemaakt voor verbetering van de laad- en lossituaties bij de podia.

Onderscheidingen

Dick is door de VSCD beloond met een Zilveren en een Gouden Krommer, is geridderd in de orde van Oranje Nassau en leverde 70 jaar lang een bijdrage aan theaters.

Foto: Art Support

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link