Interview Winky en het paard van Sinterklaas

Interview Winky en het paard van Sinterklaas

Winky Wong woont op de Zeeweg bij de Dorpsstraat, waar haar vader een Chinees restaurant heeft. Winky houdt van paarden. Daarom gaat zij vaak langs bij de manege bij Oom Siem. Winky wil heel graag een paard. Het allerliefste van de wereld. Maar paarden zijn duur.

Dan vertelt de juf over Sinterklaas en dat je hem cadeautjes mag vragen. Dat komt goed uit..!
Afgelopen seizoenen was Eefje van Gorkum elke dag op de buis te zien in de tv-serie SpangaS. Eefje van Gorkum speelt Winky Wong. Samen met acteur Bert Apeldoorn vertellen zij het verhaal Winky!

Interview Eefje van Gorkum

Wie is Eefje? Wij stellen haar een paar vragen.

Waarom heb je auditie gedaan voor deze voorstelling?

WinkyIk werd gevraagd door de producent Henrike van Engelenburg om auditie te komen doen. Uiteraard kende ik de film Het Paard van Sinterklaas.

De film vind ik fantastisch dus ik was erg nieuwsgierig hoe we dit tot theatervoorstelling zouden maken. Het mooie aan het verhaal vind ik dat het in eerste instantie eigenlijk niet om Sinterklaas gaat, maar om het verhaal achter deze traditie.
Het meisje Winky immigreert naar Nederland en krijgt hier te maken met de Nederlandse gewoontes.

Winky heeft zo’n vrije geest dat zij overal open voor staat en de Nederlandse tradities niet als vreemd beschouwd maar als bijzonder. Ze past dit dan ook meteen toe.
Wat ik erg mooi vindt aan Winky is dat ze niet bevooroordeeld is en daardoor alles wat anders is als positief benaderd in plaats van negatief.

Heb je ter voorbereiding het boek gelezen of de film bekeken?

Ik kende de film al, maar die heb ik bewust niet nog een keer bekeken.
Ik denk dat het goed is om een personage zo dicht mogelijk bij jezelf te houden. Anders word je een karikatuur van iets. Ik ben ook een stukje ouder dan Winky, dus ik wilde ook voorkomen dat ik kinderlijk zou spelen.

We kennen je vooral van SpangaS, maar je hebt vaker in het theater gestaan. Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik ben begonnen op de theaterschool in Rotterdam. Daar heb ik in verschillende voorstellingen gespeeld, zoals Macbeth, Piggelmee en Onder het melkwoud. Na de theaterschool ben ik aangenomen op de Internationale Theaterschool De Nieuw Amsterdam (ITS DNA). Na mijn afstuderen kon ik bij De Nieuw Amsterdam aan de slag. Wij tourden door Nederland met de voorstelling Old Boy.

Hoe vier(de) jij thuis Sinterklaas?

Met de intocht van Sinterklaas zaten mijn broer, zusje en ik altijd aan de buis gekluisterd en op de zondag stonden wij op het plein in het dorp waar ik ben opgegroeid om daar nog een glimp van Sinterklaas te kunnen opvangen.

Wij mochten elke week onze schoen zetten en in de ochtend 6 december stond de tafel vol met cadeautjes. Een groot feest! Naarmate wij ouder werden trokken we loodjes en maakten wij surprises voor elkaar met een gedicht. En dit doen wij nog steeds

Wat vind jij de leukste scène uit de voorstelling?

Hmm…de leukste scène om te spelen vind ik de scène dat Winky naar het warenhuis gaat om te checken of Sinterklaas haar wel echt een paard gaat geven. De opwinding van Winky om de Sint te ontmoeten en hem toch een brutale vraag te stellen is erg leuk om te spelen.

Heb je voor ons nog een leuke blunder, meegemaakt tijdens je werk?

Zo vaak, gelukkig ben ik ook maar een mens. Maar het mooie van alles is dat je met improvisatie een hoop kan oplossen. 🙂

Weet jij al wat je dit jaar van Sinterklaas vraagt?

Ik zou wel een kat willen hebben als huisdier. Maar aangezien ik midden in de stad woon en hij dan niet naar buiten kan (wat ik zielig vind) weet ik niet of het zo’n goed idee is om die dan te vragen.
Maar dat laat ik aan Sinterklaas over.

Wat is jouw lievelingsdier?

Een kat dus. Altijd gehad. Maar die wonen bij mijn ouders

Heb je zelf ooit op een paard gereden? Zo ja hoe was dat?

Ja toevallig laatst nog, maar dan wel op de ouderwetse manier. Dameszadel rijden. Dan zit je dus met twee benen aan een kant. Ook wel eens leuk om te doen.

Ben je ooit in China geweest?

Nee, ik ben nog nooit in China geweest. Maar China staat wel op mijn lijstje.

Tot slot: wat ga je naast spelen in Winky het komende seizoen nog meer doen?

Ik heb een aantal projecten maar die staan nog in de ‘stijgers’ dus daar kan ik niet te veel over vertellen.
Kijk snel of Winky ook bij jou in de buurt is te zien via www.hetpaardvan.nl.

Tot in het theater!

Bekijk hier meer informatie over de voorstelling Winky en het paard van Sinterklaas.