Leids Cabaret Festival gaat niet door

Kerstvoorstellingen in Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

De 44e editie van het het Leids Cabaret Festival, een van de vier grote cabaretfestivals van Nederland, gaat niet door. “Met een knoop in onze maag en pijn in ons hart”, aldus de organisatie. 

De competitie zou in februari 2023 plaatsvinden. Maar de organisatie stelt dat er dit jaar te weinig goede deelnemers zijn gevonden.

De tijdgeest verandert

Het evenement werd in 1978 voor het eerst georganiseerd. “Het Leids Cabaret Festival streeft ernaar om jonge cabaretiers en comedians, die klaar zijn voor een volgende stap in een bestaan als onafhankelijk theatermaker, te ondersteunen”, laat de organisatie weten in een verklaring.

“Dat wil niet zeggen dat alle deelnemers een directe overstap maken naar een professionele carrière. Maar bij ons moet het idee bestaan dat dat in potentie mogelijk is, en dat we nieuwsgierig zijn naar de professionele ontwikkeling van iemand binnen het festivaltraject en daarna.”

Maar er zijn dus te weinig goede deelnemers gevonden. “We willen corona niet overal de schuld van geven. Ook de tijdgeest verandert. Daarom zullen we ons beraden op de functie van het Leids Cabaret Festival in deze tijd en hoe wij onze rol daarin zien. Cabaret in al zijn vormen, het begeleiden van talent, eigenzinnige types op onze kar laden; daar ligt onze bezieling. Dat zal zo blijven. Helaas betekent het bovenstaande dat hiermee ook de Finalistentour komt te vervallen.”

Leuk om te lezen