Recensie Watskeburt?! – de musical

Recensie Watskeburt?! - de musical

Knotsgekke musical met een geniale rol van Henk Poort!

Dé meest verrassende show van dit seizoen, dat is Watskeburt?! – de musical waarschijnlijk! Wij waren erbij tijdens het theaterweekend, op vrijdag 20 januari in De Nieuwe Kolk in Assen.

De Nieuwe Kolk is hét cultuurcentrum van Assen. Het gebouw is geopend in 2012 en ligt aan de kop van de Vaart. Naast een theater zijn hier ook de bibliotheek, de bioscoop en een centrum voor beeldende kunst te vinden. Het gebouw wordt van de buitenkant opvallend verlicht door gekleurde lichtpilaren en ook van binnen ziet alles er mooi en modern uit.

De Nieuwe Kolk Assen

theater de nieuwe kolk Assen drentParkeren kan in de ondergelegen parkeergarage, hoewel die wel wat krapjes is. Ook is het niet echt duidelijk waar we naartoe moeten en welke verdieping we moeten hebben in de lift. Dit kan nog wat verbeterd worden.

Natuurlijk komen we er wel en dan kan ons avondje uit beginnen.
We waren mooi op tijd in het theater en we werden vriendelijk onthaald door de gastvrouw. Daarna onze jassen afgeven bij de garderobe, ook al zulke vriendelijke dames, en toen nog even wachten in de foyer omdat de zaal nog niet open was.

We waren even bang dat de zaal leeg zou blijven want er was nog niet veel publiek. De mensen die er wél waren werden vermaakt met wat muziekjes van de dj. Gelukkig duurde het niet lang voor de zaal openging en we onze plekjes op konden zoeken. We zaten in het midden op de vierde rij en hadden prima zicht. Helemaal lekker was dat we extra veel beenruimte hadden in deze rij, hoewel dat volgens mij in alle rijen wel prima geregeld was.

De Jeugd van Tegenwoordig

jeugd van tegenwoordigDe Jeugd van Tegenwoordig bestaat uit Willie Wartaal, Faberyayo, Vieze Fur en hun producent Bas Bron. Watskeburt?! is natuurlijk hun meest bekende nummer, niet voor niets de naam van deze bizarre musical.

Denk niet dat De Jeugd zelf aanwezig is tijdens deze musical want hun rollen worden vertolkt door poppen, een soort van muppets. Deze worden bespeeld door een zingende en dansende cast (o.a. Kiefer Zwart, Anna Keuning en Rein Hofman).

Het verhaal van Watskeburt?! – de musical

Bas Bron wordt gekidnapt door AuSchurk (Henk Poort). Gedurende het verhaal komen wij erachter dat AuSchurk vroeger Prins Komkommer was, een fan die tijdens een meet & greet met De Jeugd ‘per ongeluk’ in een vat met zuur belandde. Sindsdien gaat hij door het leven als augurk.

De andere bandleden maken er uiteraard een queeste van om hun vriend terug te vinden, hierbij worden ze bijgestaan door sexy Manon (in het geheim een handlanger van AuSchurk). Tijdens de zoektocht maken ze natuurlijk allemaal avonturen mee en komen ze interessante figuren tegen. Denk aan ‘orakel’ Oom Dennenboom, een blowende dennenboom die denkt dat ‘ie een palmboom is die in het verkeerde lichaam geboren is.

Tijdens de musical komen uiteraard vele hits van De Jeugd voorbij. Naast Watskeburt?! onder andere nog Sterrenstof, Manon (verliefd op elke letter) en Get Spanish. We hadden allebei geen idee wat we konden verwachten, maar zoals het De Jeugd betaamt was het vooral veel bizarriteit, drugs en uiteraard seks.

Henk Poort

recensie watskeburt jeugd van tegenwoordigToprol werd natuurlijk gespeeld door Henk Poort. Hij is bij het grote publiek natuurlijk bekend van zijn vele rollen in musicals, opera’s, operette’s, televisieserie’s en films.

Hij speelde onder andere in de musicals Anatevka, The Phantom Of The Opera en Les Misérables, in de opera’s Macbeth, Madame Butterfly, Tosca en Carmen en in de televisieseries Baantjer, Flikken en Taxi.

Er zijn weinig mensen die nog nooit iets gezien hebben met Henk Poort. In deze ongewone musical zien wij een totaal andere kant van hem…

Weer eens wat anders…

Een bizarre musical, zo mag Watskeburt?! wel omschreven worden. Het eerste half uur moesten we er even inkomen, maar al met al hebben we een erg leuke avond gehad! Een aanrader voor iedereen die wel in is voor eens wat anders!

Lees meer over Watskeburt?! – de musical.

Helaas, er zijn geen video’s beschikbaar.

Op zoek naar video’s? Bekijk het YouTube kanaal van Theaters in Nederland.

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link