Scapino Ballet slaat nieuwe koers in

Scapino Ballet slaat nieuwe koers in onder artistiek directeur Nanine Linning

Scapino Ballet Rotterdam maakt zich op voor een spannend nieuw seizoen onder leiding van de nieuwe artistiek directeur Nanine Linning. De eerste voorstelling in Linnings nieuwe functie bij Scapino is in 2025 de choreografie Anima Obscura. Een grootschalige, multimediale productie voor 25 dansers met een videoscenografie van hologrammen, digitale animaties, grafische tekeningen en live camera’s in combinatie met orkest en koor, sopraan, bariton en harp.

Linning’s eerste seizoen markeert de vierjarige samenwerking tussen twee Rotterdamse iconen: het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Scapino Ballet Rotterdam. Samen met de 50 zangers van het Laurens Symfonisch brengen zij voor Anima Obscura Johannes Brahms’ Ein Deutsches Requiem en de hedendaagse compositie van Yannis Kyriakides tot leven, in samenwerking met de jonge sterdirigent Guiseppe Mengoli en de bekende Nederlandse harpist Remy van Kesteren.

Anima Obscura laat de artistieke innovatie zien die Linning met Scapino voor ogen heeft. Samenwerkingen met andere kunstdisciplines, digitale kunst, wetenschap en technologie rondom urgente thema’s voor een breder en jonger publiek. Zo gaat Anima Obscura over de maakbaarheid van de mens en het gebruik van kunstmatige intelligentie in het verlangen naar onsterfelijkheid. Anima Obscura wordt gepresenteerd in het O. Festival for Opera. Music. Theatre. en zal van 28 mei t/m 1 juni te zien zijn in het Nieuwe Luxor Theater.

Nature versus Nurture – overkoepelend thema voor Linning’s artistieke visie de komende vier jaar:
“We werken in een wereld die in snel tempo verandert en waarin de uitdagingen nog nooit zo groot zijn geweest. Vervreemding van de natuur en de maakbaarheid van de mens, gaan samen met het hoge tempo van de ontwikkeling van technologie en digitalisering. Dit zijn uitdagende thema’s voor ‚mission driven’ voorstellingen waarbij wij, gezien door de blik van kunstenaars, mee willen denken. Voorstellingen die impact maken rondom maatschappelijke thema’s, waaruit verwondering, verwarring en activisme spreekt.”

Origin

De nieuwe voorstelling Origin wordt gemaakt door drie avantgarde makers, met een maatschappijkritische blik in hun werk. Alle drie hebben hun sporen verdiend in het buitenland en krijgen nu voor het eerst van Scapino een opdracht om een groot werk te maken voor de grote zalen, gepresenteerd door heel Nederland. Sarah Baltzinger en Isaiah Wilson maken een fantasierijke satire op de hedendaagse tijd en de psychologie van de massa. Olivia Court Mesa laat de menselijke veerkracht zien in tijden van tragedie en chaos. Ze schuwt humor daarbij niet. Scapino brengt Origin in 2025 in partnership met choreografencompetitie RIDCC.
Scapino gaat met Cinedans Filmfestival een vierjarige samenwerking aan. Binnen dat kader zal Cinedans voor Origin een aantal dansfilms cureren die de twee dansstukken van Baltzinger & Wilson en van Olivia Court Mesa met elkaar verbinden.

Cathedral, an evening with Arvo Pärt

In december 2024 brengt Scapino de succesproductie Cathedral, an evening with Arvo Pärt van de Spaanse dans- en theatermaker Marcos Morau. Cathedral toont een wereld waarin het leven wordt beheerst door digitale technieken en waarin we elkaar steeds meer aan het verliezen zijn. Met een combinatie van kunstdisciplines, bijzondere vormgeving en een inventieve bewegingstaal is Morau een van de meest vooraanstaande danskunstenaars in de Europese theaterwereld. Scapino heeft een langdurige relatie met Marcos Morau en is het eerste gezelschap dat Morau in Nederland commissies gaf. Scapino is het enige gezelschap in de wereld die deze voorstelling op het repertoire heeft en zal deze productie in zowel binnen- als buitenland spelen. In Rotterdam wordt de muziek van Arvo Pärt live uitgevoerd door Sinfonia Rotterdam.

Oscar

Voordat Nanine Linning op 21 oktober 2024 definitief het roer overneemt van de huidige artistiek directeur Ed Wubbe, brengt Scapino nog eenmaal zijn productie Oscar. Vanaf 31 augustus tot eind september is de voorstelling met livemuziek van Blaudzun, dans en circusacts opnieuw met twaalf voorstellingen te zien in Koninklijk Theater Carré en voor het eerst met acht voorstellingen ook in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Scapino maakte de voorstelling twee jaar geleden in opdracht van Carré vanwege het 135-jarig bestaan van het theater. Alle achttien voorstellingen waren uitverkocht. Met deze nieuwe reeks neemt Ed Wubbe na ruim 30 jaar afscheid van Scapino.

Premièredata:
Origin: 26 februari 2025, Theater Rotterdam
Anima Obscura: 29 mei 2025, Nieuwe Luxor Theater

Te zien vanaf:
Oscar: 31 augustus 2024, in Nieuwe Luxor Theater en Carré
Cathedral: 23 november 2024, tournee door heel Nederland
Origin: 12 februari 2025, tournee door heel Nederland
Anima Obscura: 28 mei 2025, Nieuwe Luxor Theater

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.