Stephanie Afrifa, Robin de Puy e.a. presenteren nieuw werk tijdens online OPEN NITES

Stephanie Afrifa, Robin de Puy e.a. presenteren nieuw werk tijdens online OPEN NITES.

Nieuw werk in het virtuele NITE Hotel

OPEN NITES | Met onder andere een virtuele ‘free space’ voor vrouwen van kleur en een digitaal motel.

Als er een tijd is voor nieuwe verhalen van nieuwe makers in nieuwe talen, dan is het nu. NITE biedt vier nieuwe makers tijdens OPEN NITES de kans om nieuw werk te maken voor het online platform NITE HOTEL. Hun werk is de hele maand maart online, on demand te ervaren. 7 dagen per week, 24 uur per dag. Tickets zijn verkrijgbaar via nitehotel.nl

Kunst on demand

Voor NITE zijn innovatie, inclusiviteit en interdisciplinariteit de norm en de toekomst. Daarom biedt NITE een aantal makers de kans het NITE Hotel te onderzoeken. Wat is live? Wat betekent interdisciplinariteit online? Welke next level vormen zijn er mogelijk die meer zijn dan een registratie of live-stream? Wat zijn de grenzen en mogelijkheden van het internet? Welk verhaal moet verteld worden op dit vernieuwende platform?

OPEN CALL voor nieuwe makers

Covid heeft de kansen voor kunstenaars ernstig aangetast. Bovendien is de vraag wanneer live theater weer helemaal kan. Tot die tijd wil NITE niet stil blijven zitten en ook makers die niet structureel gesubsidieerd zijn de kans geven om zich te ontwikkelen op ons platform. NITE schreef in oktober 2020 een OPEN CALL uit en biedt de winnaars nu de kans.

Over de makers en de voorstellingen:

Maker: Robin de Puy

Fotograaf/regisseur Robin de Puy (1986, Nederland) studeerde aan de Fotoacademie Rotterdam en kende vele (internationale) exposities in onder andere: het Bonnefantenmuseum Maastricht, Museum Hilversum, Fotomuseum Den Haag, Stedelijk Museum Breda en Photoville, New York. Naast tal van andere prijzen was de Puy zowel in 2013 als in 2019 de winnaar van de Nationale Portretprijs. In 2016 was ze fotograaf des Vaderlands.

Voorstelling: Motel

Voor NITE creëert Robin een virtueel motel zoals je die kent uit speelfilms. In dat motel spelen zich surreële scenes af; iedere kamer heeft een eigen verhaal met eigen hoofdpersonen. Waar het verblijven in een hotel voor de één een praktische reden heeft, heeft het voor de ander te maken met vluchten of met verlangen. Wie zijn deze mensen? En wat kunnen hun levensverhalen ons leren?

De Puy groeide zelf op in een hotel. Het was de plek waar ze eenlingen vanuit allerlei hoeken van de wereld zag zoeken naar een bestaan. Maar het was ook de plek waar ze op soms zeer confronterende wijze kennismaakte met de harde kant van de realiteit.

Maker: Stephanie Afrifa

Stephanie Afrifa is redacteur bij Vogue Nederland en is actief als organisator en moderator voor talks over onderwerpen als cultuur, kunst, maatschappelijke vraagstukken en mode. Ze heeft exposities gecureerd, culturele instituties geadviseerd en was actief als bestuurslid voor verschillende kunst instituties. Ook was ze vaak te gast als kunst en cultuur kenner in het bekende tv-programma ‘De Wereld Draait Door’. Bij OPEN NITES maakt ze haar debuut als maker.

Voorstelling: Celestial space

Het is belangrijk je ergens thuis te voelen. Voor zwarte vrouwen voelt het vaak dat ze te gast zijn in andermans narratief; met de Celestial space wordt een ruimte gecreëerd die helemaal van hen is en waar ze zich zonder bijgedachten thuis kunnen voelen. Een paleis waar het veilig is, waar zij bepalen en maken, en waar anderen te gast zijn. Deze virtuele free space heeft verschillende ruimtes waar performances, dans en muziek te beleven zijn, maar er zullen ook ruimtes zijn voor lezen, spiritualiteit en braiding.

Maker: Mateusz Staniak

Mateusz Staniak is een jonge, experimentele Poolse regisseur die in Amsterdam woont en werkt. Hier volgde hij de regie-afdeling van de Academie voor Theater en Dans en studeerde af met theatervoorstellingen Kortinthe, 2057 en The Limits of the Self. Hij is gefascineerd door de mogelijkheid om de werkelijkheid opnieuw uit te vinden door middel van verhalen en valse identiteiten van de personages.

Voorstelling: Odyssey

In onze turbulente tijden van migratie, pandemieën, ineenstorting van economieën en oorlogen wordt het steeds moeilijker om een veilige plek te vinden, om de realiteit om ons heen te begrijpen. In de zoektocht naar de betekenis van het doel, en het gevoel van erbij te horen, is het gemakkelijk om verdwaald te raken in de internetzoekmachines. Het is makkelijker om je angsten te voeden in plaats van jezelf te confronteren met je eigen schuldgevoel. Wat is het verschil tussen een zelf gecreëerde internetwereld en het echte leven. Wanneer gaan algoritmen te ver? Wie heeft de schuld wanneer keuzevrijheid wordt vervuild door duistere suggesties? Klik jij verstandig?
Staniak’s Odyssey is een video-omgeving geïnspireerd op reality-tv en onze internetobsessie met voyeurisme. De jonge regisseur gebruikt technieken die geïnspireerd zijn door sociale media en bewakingsvideo. Om zo de gevaren van online-ervaringen bloot te leggen.

Makers: Tim Linde, Luke Deane en Jan Hulst

Acteur Tim Linde studeerde in 2012 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waarna hij onder andere in producties van het Noord Nederlands Toneel, Toneelschuur Producties en De Hollanders speelde.
Luke Deane is een Engelse componist en regisseur met een sterke focus op zelfexpressie en pijn. Met zijn eerdere werk My Dream (2014), zijn VR opera We Cannot Sleep (2017) en zijn short film She Flies By Night (2018), heeft hij een reputatie als één van de meest ambitieuze en interdisciplinaire producties van Nederlands gekregen.

Jan Hulst is een Nederlandse schrijver en regisseur. Hij studeerde in 2014 af aan Theaterschool Amsterdam en is verbonden aan Toneelgroep Oostpool, waar hij samen met Kasper Tarenskeen een eigenzinnig schrijf- en regieduo vormt.

Voorstelling: De Rail Rat

’s Nachts werkt hij alleen aan de rails van de hogesnelheidslijn. Zodat in de ochtend iedereen zorgeloos naar zijn werk kan. Maar in het donker en de stilte van de nacht is het moeilijk om je eigen leven op de rails te krijgen. Met een bak koffie op en een kluit aan ervaring heeft hij goede hoop dat ook vannacht de klus weer geklaard is voor de ochtendspits. Of toch niet. Wat doe je als de society train op je af dendert en jij ligt “als een rat tussen de rails”? De Rail Rat is een geanimeerd hoorspel met een genadeloze monoloog van Tim Linde, muziek van Luke Deane in regie van Jan Hulst. Een portret van een man die het spoor even totaal bijster is. Een rattige tast in het donker.

Makers: Mart van Berckel en Angela Herenda

Mart en Angela maakten eerder samen met de Poetic Disasters Club de performance Carry Jump Catch. Door velen werd de performance bestempeld als het hoogtepunt van De Parade 2019: een adrenalinerush. Mart van Berckel hanteert een werkwijze die doet denken aan die van een beeldend kunstenaar of componist. Met grote precisie maakt hij ‘zintuiglijke theatertrips’; poëtische totaalcomposities van beeld, licht, beweging, tekst, geluid en muziek. Angela Herenda is sinds 2014 vaste ensemble lid bij Club Guy & Roni. Ze danst in vrijwel alle grote producties en maakt als choreograaf regelmatig eigen werk voor de Poetic Disasters Club, de laatste jaren o.a. samen met theatermaker Hendrik Aerts en Mart van Berckel.

Voorstelling: ALL THAT FOLLOWS. A Symphony

Konijnen, butlers, ondergoed, dans, blindheid, balzalen, dans, herinneringen, dans, dans, dans – in een caleidoscoop van acht schermen komen verschillende personages, gedachten en objecten tot leven.
Deze symfonie van schermen is gemaakt om de absurditeit, melancholie en eenzaamheid van de huidige mensheid te verkennen. In dit vlechtwerk van schijnbaar toevallige uitdrukkingen, beeldspraak en beweging, kun je je afvragen wat het verband is tussen al deze verschillende draden, of ze überhaupt met elkaar verbonden zijn en of ze beseffen dat ze deel uitmaken van iets groters.

Het NITE Hotel

Toen de theaters volledig werden gesloten, openden Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel het NITE Hotel. Het hotel is een speciaal ontworpen online theater om ook in tijden van ‘lockdown’ voorstellingen en beeldende kunst te kunnen presenteren aan een publiek. Inmiddels is NITE Hotel uitgegroeid tot een platform dat op talloze manier kan worden ingezet om zo het gebied van interdisciplinaire en virtuele kunst te verkennen. De afgelopen maanden werden er voorstellingsregistraties getoond, live uitzendingen gemaakt en live performances gedaan.

Wat is NITE?

NITE staat voor Nationaal Interdisciplinair Theater Ensemble. Onder de noemer NITE maken het Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni en vaak met Asko|Schönberg + Slagwerk Den Haag interdisciplinaire voorstellingen. Theater van nu in de taal van nu.

Kijk voor meer informatie op nite.nl/open-nites. Kaarten kosten € 10,- en zijn verkrijgbaar via ticketshop.nitehotel.nl

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link