STOM

stom

Zaterdag 25 februari gaat STOM van Het Nationale Theater in première in Theater aan het Spui in Den Haag. Een voorstelling voor iedereen vanaf 10 jaar over Ziggy die niet meer praat. Tot wanhoop van haar ouders, beste vriendin en de psycholoog waar ze naartoe moet.

Regisseur Casper Vandeputte maakt met STOM een voorstelling over geen woorden kunnen geven aan je binnenwereld. Over niet weten wat er met je aan de hand is. Met acteurs Kirsten Mulder, Sophie Höppener en Kaspar Schellingerhout, die ook de (live)muziek voor zijn rekening neemt.

STOM

STOM is een voorstelling met muziek, grappige figuren en een behoorlijk bijdehand hoofdpersoon. Er is iets mis met Ziggy. Ze praat niet meer. Niks. Geen woord. Ze kan het wel, maar doet het niet. Intussen gaat ze gewoon naar school, feestjes, muziekles, maar in stilte. Hoe heb je een gesprek met iemand die niks terug zegt? Is het dapper of wil ze aandacht trekken? Heeft ze een zeldzame ziekte? Heeft ze iets vreselijks meegemaakt? Iedereen heeft er iets over te zeggen. Maar Ziggy niet. Die zwijgt.

Ziggy wordt gespeeld door Sophie Höppener (Zilveren Krekel voor Sweet Sixteen – De Toneelmakerij) en Kirsten Mulder (Columbina voor Who’s afraid of Virginia Woolf – Oostpool) neemt de rol van psycholoog op zich. Kaspar Schellingerhout speelt Daaf en zijn livemuziek is een stuwende kracht in de voorstelling, zoals eerder in Citizen K. van Sadettin Kirmiziyüz.

Ogenschijnlijk vederlicht

Regisseur Casper Vandeputte maakte eerder de prijswinnende jongerenvoorstelling Bloedlink (14+) en de theaterhit De Gebroeders Leeuwenhart (8+) bij HNTjong, de jeugd en jongeren theatermakers van Het Nationale Theater onder artistieke leider van Noël Fischer. Vandeputte laat met zijn werk grote maatschappelijke thema’s als racisme en de dood inwerken op de levens van heel gewone mensen. Zijn voorstellingen zijn ogenschijnlijk vederlicht: door een transparante speelstijl en een open blik voor wat ons menselijk maakt, weet hij zelfs het grootste onderwerp bespreekbaar te maken.

regie & tekst Casper Vandeputte muziek Kaspar Schellingerhout spel Kaspar Schellingerhout, Kirsten Mulder, Sophie Höppener regie-assistentie Luna Joosten decor en lichtontwerp Julian Maiwald kostuumontwerp Rebekka Wörmann dramaturgie Martine Manten educatiemakers Iselin van Duuren & Tim Lafeber

Leuk om te lezen