Terugkijken op theaterhoogtepunten met experts en makers in NITE hotel

Geen sportzomer, geen festivalzomer, maar wel opnieuw genieten van “kolkende” Dear Winnie,

Terugkijken op theaterhoogtepunten met experts en makers

“Een kolkende theaterhappening” schreef de Volkskrant over Dear Winnie, een energieke theatervoorstelling die veel reacties losmaakte. Nu we tijdelijk geen nieuwe stukken kunnen maken noch kunnen uitvoeren in theaters, kijken wij terug op oude en recente hoogtepunten. Komende vrijdag kijken we met publiek, makers en experts in het online NITE Hotel fragmenten terug uit de compromisloze voorstelling Dear Winnie,. Noraly Beyer presenteert de avond, te gast zijn o.a. The Guardian-journalist Arifa Akbar, regisseur Junior Mthombeni, actrice/zangeres Joy Wielkens, actrice/danseres Alesandra Seutin en dj Chai Blaq. Iedereen kan meekijken via ZOOM voor het ouderwetse samen-uit-gevoel of anoniem genieten in het NITE Hotel. Entree is gratis, na afloop mag je een vrijwillige donatie doen.

“fearlessly imaginative theatre that is large-scale in vision and experimental in form” (The Guardian)

Dear Winnie (NNT + KVS Brussel)

In Dear Winnie, worden de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers met Afrikaanse roots verweven met dat van Winnie Madikizela-Mandela. Verhalen over een gedeelde geschiedenis, verbonden aan die van Nederland, meedogenloos eerlijk, vol kracht, muziek en hoop. Vertelt vanuit het perspectief van de zwarte vrouw.

“Winnie Mandela als onderwerp is bepaald relevanter dan de zoveelste boek- of filmbewerking.” (Scenes Magazine)

Opvallend was tijdens de toer van Dear Winnie, dat Winnie verschillende gevoelens oproept in Nederland. Sommigen herinneren haar als (te) extreem of simpelweg als ‘de vrouw van’. Voor anderen is zij een held, mama Winnie, iemand die door het geraffineerde Apartheidsregime neergezet is als misdadiger. Met experts en makers van Dear Winnie, praten we na over deze voorstelling die veel reacties losmaakte.

“Waar de makers vooral goed in slagen is om het trotse, compromisloze verzet van Winnie Mandela tegen het monsterlijke apartheidssysteem te belichamen en voelbaar te maken.” (NRC)

FridayNITE in het NITE Hotel

Sinds 2017 is iedere vrijdag het huis van Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni (aan de Bloemstraat 38 in Groningen) open en bieden de gezelschappen een podium voor experimentele kunst. Nu we niet meer fysiek bij elkaar in één ruimte kunnen zijn, zetten we het podium voort in het speciaal gebouwde online NITE Hotel met kamers vol kunst, een bar voor gesprekken én een theaterzaal. Het NITE Hotel ontving in de eerste week na haar opening op 28 april al bijna 15.000 bezoekers. 75% van de bezoekers kwam uit Nederlands, 25% uit de rest van de wereld. Het programma is Engelstalig.

Wat is NITE?

NITE staat voor Nationaal Interdisciplinair Theater Ensemble. Onder de noemer NITE maken het Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Asko|Schönberg + Slagwerk Den Haag interdisciplinaire voorstellingen. Theater van nu in de taal van nu.

Credits Dear Winnie

Cast: Ntjam Rosie, Mahina Ngandu, Gloria Boateng, Jade Wheeler, Denise Jannah, Alesandra Seutin, Tutu Puoane, Andie Dushime, Joy Wielkens, Christophe Millet, Cesar Janssens, Junior Mthombeni, tekst: Fikry El Azzouzi, regie: Junior Mthombeni, muziek, muzikale leiding en installaties: Cesar Janssens

Meer informatie: nite.nl/
Aanmelden: nitehotel.nl

 

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link