Theater Het Perron sluit de deuren

Theater Het Perron sluit de deuren

Theater Het Perron sluit de deuren
0 -------- (0 beoordelingen)
Beoordeling

De hoofdstad raakt een bijzonder theater kwijt. Theater Perron, midden in de Jordaan, sluit op 1 juli zijn deuren om plaats te maken voor een restaurant.

Het pand op de Egelantiersstraat wordt verkocht door Jane van Assendelft en haar man, fotograaf Govert de Roos. Voor veel bekende artiesten wat het theater, dat vooral gebruikt werd voor try-outs, het startpunt van hun carrière. Zo braken Sven Ratzke, Ruben Hein, Wende Snijders en het duo De Staat Van Verwarring (waar Ronald Snijders deel van uitmaakte) door nadat ze in Het Perron hadden opgetreden.

Meer dan vijftig bezoekers pasten er niet in. „Het ging er om artiesten een kans te geven”, vertelt Van Assendelft. „Bedoeling was om er een jazz-achtig podium van te maken.” Maar het liep anders. Johan Hoogeboom, de nestor van de Amsterdamse kleinkunstscene, omarmde het theatertje en bracht zijn artiesten er naar toe.

Het Perron, ingericht met art-deco-elementen uit een oud Parijs’ warenhuis, moest een huiskamergevoel uitstralen. Glaasje wijn op tafel. „Dat gemoedelijke vind ik heel belangrijk”, zegt Van Assendelft. „Je moest je hier thuisvoelen. De bar ging altijd dicht tijdens de optredens. Ook dat hoort bij Het Perron. Een artiest die staat op te treden, verdient alle aandacht. Dan stoort het als er drankjes besteld kunnen worden.”

„Het mooiste is dat het publiek hier betrokken was”, zo herinnert de oprichtster het theater. „Artiesten willen feedback als ze dingen aan het uittesten zijn. Moet een grap bijvoorbeeld voor of na de pauze? Dat zijn best essentiële dingen.”

Wie in de afgelopen jaren eenmaal Het Perron had ontdekt, bleef er komen. Juni, de laatste maand dat het theater open is, moet een knalmaand worden. Nu al is het programma bomvol. „Artiesten die hier door alle jaren heen hebben opgetreden, gaan hier hun eigen markante avond organiseren. Dat moet uniek worden”, zegt Van Assendelft. Onder hen zitten Jan Jaap van der Wal en Theo Nijland.

Door de jaren heen ging Het Perron bij de Jordaan horen. De buurt ontdekte het. Amsterdamse artiesten waren er kind aan huis. Daardoor bleef het theatertje laagdrempelig, waardoor ook oud-gedienden als Lenny Kuhr en Maarten van Roozendaal, de weg naar het theater wisten te vinden.

Absoluut hoogtepunt was het optreden van Jimmy Rosenberg. Drie dagen lang was het zaaltje tot de nok toe gevoeld. „Buiten stond nog een rij van mensen die naar binnen wilden. Rosenberg kreeg de zaal stil. Niet alleen was het fantastisch wat hij oproept met zijn gitaarspel. Zo mooi, erg werd echt gehuild. Maar ook deelde hij de worstelingen waar hij in zijn nog jonge leven mee te maken kreeg. Hartverscheurend. Dat zou hij in Paradiso of de Melkweg niet hebben kunnen doen. Maar hier, in het intieme theatertje kon het.”

Wat Van Assendelft na de sluiting van het theater gaat doen, weet ze nog niet. „Ik ga niet op de bank tv zitten kijken”, weet ze zeker. „Ik kan niet stilzitten. Er komt vast wel wat op mijn pad.”

Wat ze wel zeker weet, is dat de vleugel die op het podium staat, bij elkaar gefinancierd door artiesten die in Het Perron optraden, met Van Assendelft op reis gaat: de binnenstad uit. Het is het enige rekwisiet dat het theater overleeft en een blijvende herinnering zal zijn aan haar podiumpje in het hartje van de Jordaan.

Bron: De Telegraaf

Theater Het Perron sluit de deuren
0 -------- (0 beoordelingen)
Beoordeling
Wat bezoekers vinden ... Wat vind je van dit artikel?
Sort by:

Be the first to leave a review.

Bevestigd
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Wat vind je van dit artikel?

Boek een theater

Een zakelijke bijeenkomst met veel mensen? Voor uw congres, personeelsfeest of vergadering.

Boek een theater!

Voor theaters

Wilt u informatie over het plaatsen van uw theater, voorstelling of heeft u een klacht?

Bekijk de mogelijkheden
T: 0594-555013
E: administratie@caja-media.nl

 

 

Pin It on Pinterest

Deel pagina