Theaterbezoek weer in de lift

Theaters: minder personeel, meer publiek

No review found! Insert a valid review ID.

Theatervoorstellingen trekken meer bezoekers, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Daarbij zijn 123 theaters en concertgebouwen in Nederland aangesloten. Het aantal bezoekers per voorstelling steeg vorig jaar met 13 procent ten opzichte van 2014. De gemiddelde zaalbezetting steeg van 69 naar 72 procent. In totaal gingen vorig jaar 10,4 miljoen mensen naar een theatervoorstelling of concert.

Diversiteit

Van alle theatervoorstellingen werd 14 procent gesubsidieerd door de Rijksoverheid. Dat percentage is de afgelopen 8 jaar bijna onveranderd gebleven. Alle andere voorstellingen zijn commerciële opdrachten.

VSCD-directeur Hedwig Verhoeven verklaart de toename door een intensievere en brede programmering van de theaters. Ook geven ze vaak ruimte aan lokale toneelgezelschappen of koren.”Theaters versterken zo hun sociaal culturele rol, verlagen de drempel en bereiken zo een groter en diverser publiek. Een bijzondere prestatie van alle medewerkers, vooral omdat podia al langere tijd te maken hebben met bezuinigingen.”

Een VSCD-podium trok vorig jaar gemiddeld ruim 88.000 bezoekers. In 2015 waren dat er nog ruim 78.000. Het aantal geprogrammeerde voorstellingen en concerten steeg met bijna 7 procent.

Bezuinigingen

De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) waarschuwt dat het niet alleen maar goed gaat met het theater. Directeur Yolande Melser: “Wat minder mooi is, is dat er in de afgelopen jaren een aantal podia zijn omgevallen, omdat ze het financieel niet meer konden bolwerken.”

De sector heeft sinds de economische crisis te maken met diverse bezuinigingen. Melser: “In toenemende mate wordt betaald werk gedaan door vrijwilligers of stagiairs.”

Bron: NOS

No review found! Insert a valid review ID.

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link