Theaterfestivals in Nederland

Dompel jezelf onder in de levendige festivalcultuur van Nederland. 

Theaterfestivals in Nederland

Theaterfestivals in Nederland vormen een bruisend podium voor het vieren van creativiteit, innovatie en diversiteit. Van het historische landschap van Amsterdam tot de sfeervolle straten van ‘s-Hertogenbosch, elk festival onthult de rijkdom van theatervoorstellingen, dans, muziek en unieke kunstvormen. Artiesten vanuit alle hoeken van de wereld komen samen om hun verhalen te delen, die variëren van intiem en persoonlijk tot grandioos en universeel. Ontdek een wereld waar elke voorstelling een ontdekkingsreis is en elke scene een nieuw perspectief biedt. Theaterfestivals zijn voor iedereen toegankelijk!

Deze festivals zijn zeker een bezoek waard:

 • DE OPENING markeert de start van het culturele seizoen in Nederland met een weekend vol kunst en cultuur. Dit nieuwe concept heeft als doel de diversiteit van kunst en cultuur te vieren, nieuw talent een podium te bieden, en het belang van kunst en cultuur te benadrukken. Amsterdam heeft lange tijd als gaststad gefungeerd, maar vanaf 2024 zal elk jaar een andere stad deze rol op zich nemen, waarbij lokale en nationale evenementen worden gecombineerd. Voor meer details, bezoek www.openingcultureleseizoen.nl.
 • Het Nederlands Theater Festival viert de meest indrukwekkende theaterproducties geselecteerd door vakjury’s, met een scala aan genres zoals toneel, cabaret, jeugdtheater, mime, en performance. Dit 11-daagse evenement vindt plaats in diverse theaters in Amsterdam, waar zowel Nederlandse als Vlaamse voorstellingen worden getoond. Het festival biedt ook podcasts en een blik op nieuwe makers. Voor meer details over het festival en het programma voor 2024, kun je hun officiële website bezoeken: www.tf.nl.
 • Theaterfestival Boulevard in ‘s-Hertogenbosch, is jaarlijks in augustus. Het festival presenteert een mix van theater, dans, muziek(theater) en unieke kunstvormen. Het festival toont opmerkelijk en actueel werk van artiesten uit binnen- en buiten Europa. Met voorstellingen voor elk publiek, van kunstprofessionals tot gezinnen, belooft het festival iets voor elke smaak en budget te bieden. Het hart van het festival bevindt zich op de Parade, met locaties verspreid over de stad en daarbuiten. Meer informatie is te vinden op www.festivalboulevard.nl.

Nederland staat bekend om zijn levendige en diverse festivalcultuur, en dat is zeker terug te zien in de reeks van theaterfestivals die door het hele land worden georganiseerd. Hierbij een aantal van de meest opvallende (theater) festivals die je kunt bezoeken, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Hierbij nog leuke festivals in Nederland per maand;

Maart

 • Carnaval in Maastricht: Een van Europa’s grootste en meest levendige carnavals met parades en diverse evenementen.
 • Stille Omgang in Amsterdam: Een nachtelijke stille processie ter herdenking van het ‘Mirakel van Amsterdam’.
 • Keukenhof: Hoewel niet specifiek een theaterfestival, bloeit Keukenhof met spectaculaire bloemendisplays en vormt het een kleurrijk decor voor allerlei evenementen.
 • Boomfeestdag: Een nationaal evenement waarbij kinderen bomen planten in diverse gebieden.

April

 • World Press Photo tentoonstelling: Begint in Amsterdam voordat het wereldwijd tourt.
 • Bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem: Een kleurrijke parade met praalwagens versierd met bloemen.
 • Koningsdag in Amsterdam: Een gigantisch straatfeest ter ere van de verjaardag van Koning Willem-Alexander.

Mei

 • Herdenkingsdag en Bevrijdingsdag: Nationale evenementen die de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken en de bevrijding van de Nederlandse bezetting vieren.
 • Nationale Molendag: Windmolens door het hele land openen hun deuren voor het publiek.
 • Holland Festival: Een cultureel festival in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht met muziek, opera, theater en dans.

Juni

 • Pinkpop in Landgraaf: Een van de oudste muziekfestivals ter wereld met een breed scala aan artiesten.
 • Vlaggetjesdag in Scheveningen: De traditionele viering van de haringvangst met veel festiviteiten.

Juli

 • Rotterdam Zomercarnaval: Een kleurrijk carnaval dat de culturele diversiteit van Rotterdam viert.

Parade Theater Festival

Specifiek voor theaterliefhebbers is het Parade Theater Festival een niet te missen evenement. Dit reizende theaterfestival stopt in verschillende steden, waaronder Eindhoven, Amsterdam, Den Haag en Utrecht, en biedt meer dan 80 verschillende theater-, muziek- en dansvoorstellingen voor alle leeftijden​.

Festivals in Amsterdam

Amsterdam biedt jaarlijks meer dan 300 festivals die alle smaken en genres bestrijken, van literatuur en comedy tot off-beat theater, dans en cinema​ (I amsterdam)​. De hoofdstad van Nederland vormt het perfecte decor voor een ongeëvenaard festivalaanbod. Van de grachten die dansen op de ritmes van jazz tot de parken die tot leven komen met theater en kunst, de stad biedt een podium aan een diverse reeks festivals die de creatieve geest en het openhartige karakter van Amsterdam weerspiegelen. Elk festival is een viering van kunst, muziek, film en meer, waarbij bezoekers worden uitgenodigd om te ontdekken, te ervaren en zich te laten inspireren

Voor een diepgaandere blik op specifieke festivals en evenementen, zoals data en locaties, kun je de volgende bronnen raadplegen: ExpatINFO Holland​​ en  WattedoenVandaag​​​​. Elk van deze festivals biedt een unieke kans om de rijke culturele kant van Nederland te ervaren, of je nu geïnteresseerd bent in traditionele Nederlandse feesten, muziek, theater of kunst.

Nederland biedt uiteenlopende festivals, van de levendige straten van Amsterdam tot de historische decors van ‘s-Hertogenbosch. Elk festival vertelt een uniek verhaal, een viering van kunst, cultuur, muziek en theater die ons samenbrengt en inspireert. Laat deze festivals je uitnodigen om de schoonheid van het moment te omarmen, nieuwe perspectieven te verkennen en deel te worden van de levendige culturele mozaïek die Nederland te bieden heeft.

Ontdek, ervaar, en vieren maar!

Leuk om te lezen

Op deze pagina van Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop. 

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.