Cast theatervoorstelling Oom Wanja presenteert Online Theaterfilm

Cast theatervoorstelling Oom Wanja presenteert Online Theaterfilm

Een spannende mix die alle disciplines overstijgt.

Online Theaterfilm Oom Wanja van Noord Nederlands Toneel

“Wie niet echt leeft moet met illusies leven. Dat is altijd nog beter dan niets.” (Oom Wanja, Tsjechov)

Afgelopen oktober ging de theatervoorstelling Oom Wanja in première in de Stadsschouwburg Groningen en speelde twee weken voor uitverkochte zalen in Groningen en Rotterdam. Ontregelend, ijzersterk, filmisch, meeslepend, gedurfd, eigenzinnig, noemde de pers de theatervoorstelling. De aangescherpte RIVM-maatregelen maakten het daarna onmogelijk om de geplande tournee voort te zetten. Omdat dit verhaal vertelt moét worden sloeg NNT-regisseur Liliane Brakema de handen ineen met cinematograaf Sal Kroonenberg voor een online theaterfilm. Het resultaat is een spannende mix die de disciplines overstijgt. Deze online theaterfilm, gebaseerd op de voorstelling Oom Wanja die zowel over een klimaatcrisis gaat als over menselijkheid, is van 14 t/m 20 december op ieder gewenst tijdstip te zien op het online podium van het NITE Hotel.

Oom Wanja

Buiten is het crisis. Binnen in een verlaten theater wacht een groep acteurs op de komst van publiek. Als de spanning niet meer te verdragen is, en de wereld van crisis te dichtbij is gekomen, besluiten de acteurs te ontsnappen in het oude verhaal van de Russische schrijver Tsjechov. Dit stuk van Tsjechov gaat over Wanja die zich tientallen jaren uit de naad heeft gewerkt voor zijn zwager, een arrogante professor. Omdat ze dachten dat het belangrijk was wat de beste man deed, bestierden Wanja en zijn nichtje Sonja het landgoed zodat de professor met zijn kennis de wereld tot een betere plek zou maken. Maar de professor bleek een mislukkeling en zijn elitaire projecten niet bestaand. Wanja heeft zijn leven gegeven voor een zeepbel. En wat nu?
Terwijl de acteurs proberen te ontsnappen in dit verhaal van 120 jaar geleden, blijkt het angstaanjagend veel over de wereld van vandaag te gaan en wordt het verontrustend actueel. Zo vallen het verhaal van de acteurs en het verhaal van Wanja samen: hoe moet je verder in een wereld in crisis, in een tijd waarin ons huidige economische en sociale systeem in duigen lijkt te vallen? Welke nieuwe verhalen hebben we dan nodig?

Koop nu kaarten voor de Online Theaterfilm

Liliane Brakema

Oom Wanja was het langverwachte grote zaaldebuut van regisseur Liliane Brakema. Al met haar afstudeervoorstelling waren alle ogen op haar gericht. Het is de enige afstudeervoorstelling ooit die voor het Nederlands Theater Festival (TF) werd geselecteerd als één van de tien beste voorstellingen van dat seizoen. Ook ontving zij hiervoor de Andre Veltkampprijs van de Theaterschool in Amsterdam. Met haar fysieke regiestijl laat zij haar personages op een intense manier uitdrukken wat ze niet met woorden kunnen zeggen. Vanaf seizoen 2020-2021 sluit Brakema zich bij het Noord Nederlands Toneel aan als associated artist.

Het NITE HOTEL

Het NITE HOTEL is ontwikkeld in samenwerking met art designer Martijn Halie en heeft al meerdere succesvolle premières gehost. Waaronder de door Corona uitgestelde NITE voorstelling Before/After (regie Guy Weizman) en de theatrale lezing van Dronken Mensen (Eline Arbo). Momenteel speelt Club Guy & Roni’s Swan Lake The Game in het NITE HOTEL, dat te bezoeken is via NITEHOTEL.NL

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel, gevestigd in Groningen, is één van de vier grote Nederlandse toneelgezelschappen. Het artistieke team, bouwt aan een interdisciplinair huis, waar de huidige tijd gevangen wordt met innovatief totaaltheater. Theater van nu in de taal van nu. Het Noord Nederlands Toneel schopt liefdevol tegen heilige huisjes en wil daarmee de dialoog in de samenleving beïnvloeden. Theater is bij uitstek een medium om niet alleen een perspectief rationeel te begrijpen, maar om het ook invoelbaar te maken. 

Cast & crew

Met: Bram van der Heijden, Joost Bolt, Bien De Moor, Anna Raadsveld, Greet Verstraete, Ali-Ben Horsting, Martijn Nieuwerf, Simone Peters, Thijs van Vuure 
regie: Liliane Brakema, decorontwerp: Roel van Berckelaer, kostuumontwerp: MAISON the FAUX, componist: Thijs van Vuure, lichtontwerp: Gé Wegman
Cinematograaf: Sal Kroonenberg, geluid: Marten Negenman, Niels van Dam, camera-assistent: M.H. Mack, editor: Obbe Verwer, geluidsmixage: Rob Dul, kleurencorrectie: Bart Voorsluis

De Online Theaterfilm Oom Wanja is van 14 t/m 20 oktober on demand te zien in het nitehotel.nl. Online tickets (€ 7,50) via ticketshop op nnt.nl/wanja.

Foto: Reyer Boxem

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link