Comedytrain On Tour: mix van ervaring en talent

Comedytrain On Tour: mix van ervaring en talent

30 jaar Comedytrain, dat moe(s)t gevierd worden. Door de welbekende omstandigheden is de tour met de logische naam Comedytrain On Tour uitgesteld tot komende lente. Dan trekken steeds wisselende gezelschappen, een combinatie van opkomend talent en ervaren rotten, langs de theaters. Houd de agenda of sociale kanalen van je favoriete theater in de gaten voor nieuwe data!

Geschiedenis van Toomler

In 1990 werd onder het Hilton-hotel, in de kelder om precies te zijn, in café Toomler de Comedytrain opgericht door Raoul Heertje. 1990, dat betekent: nog geen internet, althans, niet zo snel en makkelijk als we het nu kennen. Geen social media, niet even gauw op je telefoon verschillende leveranciers van energie vergelijken, geen Skype, Facetime of Tiktok. Probeer dan maar eens een smeltkroes van podiumtalent bij elkaar te krijgen!

Toch werd de Comedytrain vrijwel direct een trekpleister voor comedians en cabaretiers in spé uit het hele land. Theo Maassen, Lebbis en Jansen, Hans Teeuwen, Jan-Jaap van der Wal, Ronald Goedemondt, Roué Verveer, Thijs van Domburg, ze hebben allemaal het één en ander aan Toomler te danken. Sommigen van hen hebben daar hun debuut op het podium gemaakt.

Gesneuveld onder het Hilton

En dat is nogal wat, met je zelfgeschreven grappen voor het eerst de planken oplopen. Er zitten naast een nieuwsgierig en afwachtend publiek natuurlijk ook enkele ervaren conferenciers en stand-uppers als een soort talent scouts te kijken of je ‘het’ wel in je hebt. Wanneer grappen niet de verwachte lach veroorzaakten maar juist ongemakkelijke stiltes, was daar een naam voor: de debutant ‘ging dood’ op het podium.

Weliswaar niet zoals Tommy Cooper die in het harnas stierf (die had over lachers overigens niet te klagen), maar mentaal toch zeker wel. Zo zijn er in de loop der jaren ongetwijfeld veel gesneuveld, onder het Hilton.

Onbekommerd schuddebuiken

Degenen die hun vuurdoop met verve doorstonden, sloten zich aan bij de steeds langer wordende Comedytrain.

Er verschenen DVD’s waarop nieuwe passagiers te zien waren, zoals Daniël Arends, Kees van Amstel, Steef Cuijpers, Marc Scheepmaker en nog veel meer. De trein raast komende lente door Nederland en steeds zijn de coupés gevuld met andere kopstukken uit de cabaretwereld.

De volgens geldende voetbalwetten altijd sterke mix van ervaring en talent is ook van toepassing op de club die Comedytrain heet. Vertrouwde gezichten worden op de podia afgewisseld door nieuwe verrassingen. Verwacht avondvullende programma’s, goed voor zo’n anderhalf uur onbekommerd schuddebuiken.

Om ze niet te missen, is het raadzaam de site van de Comedytrain en die van je favoriete of dichtstbijzijnde theater in de gaten te houden. Corona of niet, grappen zullen er gemaakt worden.

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link