Interview Brammetje Baas

Interview Brammetje Baas

Brammetje Baas is een lieve, slimme, drukke, slimme, gewone en ongewone jongen. Hij is net als alle andere kinderen, maar net een beetje anders. Daarom wordt hij niet altijd even goed begrepen.

In de theatervoorstelling ‘Brammetje Baas’ krijgt het publiek een kijkje in een normale dag van een kind met ADHD. Er wordt echter nergens gezegd dat het over ADHD gaat. Belangrijk is dat iedereen anders is en dat dat heel goed is.

Acteurs Robbie Aldjufri en Maria Noë vertellen hoe zij dit hebben uitgewerkt in de voorstelling.

“Het mooiste cadeau is als kinderen zich bevrijd voelen na de voorstelling!”

Brammetje en Pippa

Acteur Robbie Aldjufri speelt Brammetje Baas in de voorstelling. “Het fijne aan Brammetje vind ik dat hij zó ongecontroleerd creatief is, dat alles kan gebeuren. Geen één voorstelling lijkt op de ander, want Brammetje is zo chaotisch. Als acteur word ik daardoor ook chaotisch en dat is heel fijn.”, vertelt hij enthousiast.

“Tijdens de voorstelling vallen er heel veel dingen en die kunnen nooit op dezelfde plek terechtkomen. Ik improviseer binnen een bepaald kader. De voorstelling eindigt wel iedere keer hetzelfde maar ik maak steeds een andere bocht.”

Actrice Maria Noë is ook enthousiast over haar karakter Pippa Poppeling: “is dat ze van nature een einzelgänger is die het liefst in haar eigen comfortzone blijft. Doordat ze met Brammetje te maken krijgt, staat ze noodgedwongen ineens toch buiten de lijntjes te kleuren. Zo ontdekt ze dat dat eigenlijk minder eng is dan ze dacht! Ze wordt wat losser door Brammetje.

Scene foto Brammetje BaasPippa is helemaal niet zo zeker van zichzelf, een teer en kwetsbaar figuur. Daarnaast is ze heel gedisciplineerd, maar ook een vrolijk, onbevangen meisje. Omdat zij de uiterste tegenpool van Brammetje is, laat zij goed zien hoe het is om met iemand als Brammetje om te gaan. Zij vertegenwoordigt alle mensen om Brammetje heen die hem niet begrijpen.”

Tegenpolen

“Brammetje is heel goed in wat hij doet, maar omdat hij zo veel tegelijkertijd doet, lukt niet altijd alles even goed. Dat heb ik ook, ik doe ook altijd veel tegelijkertijd. Dat is eigenlijk geen hele positieve eigenschap. Hij is wel altijd heel positief en vrolijk. Dit is niet perse een eigenschap die ik ook heb, maar ik vind het wel fijn om heel positief en vrolijk te zijn.”, vindt Robbie. Maria ziet ook een aantal dingen van zichzelf terug in Pippa: “Ik wil ook graag alleen zijn. Ik ben wel een sociaal dier, maar momenten van alleen zijn, zijn essentieel in mijn leven. Ik moet niet te veel input hebben, ik heb wat ruimte in mijn hoofd nodig. Net als Brammetje heeft Pippa dat eigenlijk ook, bij te veel invloeden slaat er iets op tilt en kan er niks meer bij.”

Kinderen

Brammetje Baas is een voorstelling die bedoeld is voor kinderen. Volgens Maria maakt dit de uitdaging een stuk groter: “Bij kinderen word je onmiddellijk afgestraft als iets niet goed is. Zij hebben nog niet geleerd om beleefd stil te blijven zitten en gaan zich dus bezig houden met iets anders. Als alle kinderen geboeid zitten te luisteren, is dat echt een groot compliment!”

Brammetje Baas Scene fotoRobbie vindt het wel moeilijk om een kind te spelen: “Je moet goed zorgen dat je niet te karikaturaal gaat spelen, met rare stemmetjes bijvoorbeeld. Ik probeer dan ook iemand van mijn eigen leeftijd te spelen met het enthousiasme van een kind. Ik vind het vervelend als mensen kinderen dommer maken dan dat ze zijn. Een kind kan heus wel denken. Wij behandelen Brammetje en Pippa dus ook als volwassenen.”

ADHD

ADHD is iets wat Brammetje in de voorstelling, maar Brammetje Baas gaat vooral over een jongetje dat anders is. Door Brammetje Baas wordt duidelijk dat het niet gek is om anders te zijn.

“Het doel van de voorstelling is om mensen een beeld te laten krijgen van de kwaliteiten van een persoon als Brammetje. Het zou heel mooi zijn als we het voor elkaar krijgen dat kinderen die ADHD hebben herkennen waar Brammetje tegenaan loopt. Mensen die iemand met ADHD in hun omgeving hebben kunnen zich herkennen in Pippa en daar weer veel van leren.”, vertelt Maria. Robbie is het hiermee eens:

“We hebben soms kinderen met aandachtstoornissen die van begin tot einde toch gefocust zijn. Dan horen we aan het einde dat ze zichzelf herkennen in Brammetje.” Maria: “Ik vind het heel mooi als kinderen zich bevrijd voelen na de voorstelling, of ze nu wel of geen ADHD hebben of iets wat daarop lijkt. Dat vind ik nog wel het mooiste cadeau!”

Meer over Brammetje Baas

Brammetje BaasVoorstelling Brammetje Baas

De voorstelling Brammetje Baas is voor kinderen. Het doel van de voorstelling is om mensen een beeld te laten krijgen van de kwaliteiten van een persoon als Brammetje

Lees ook: Voorstelling Brammetje Baas

Verhaal: Tamara Bos
Brammetje Baas: Robbie Aldjufri
Pippa Poppeling: Maria Noë
Regie: Pepijn Cladder
Producent: Henrike van Engelenburg

www.brammetjebaas.nl
facebook.com/brammetjebaastheater

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link