Interview Maarten van der Weijden

Interview Maarten van der Weijden

Interview Maarten van der Weijden
4 -------- (1 stem)
Beoordeling

In een interview met Maarten van der Weijden de olympisch zwemkampioen maakt ‘Een sprong in het diepe…’ hier leest u meer over Maarten en zijn theatercollege.

Maarten van der Weijden

Ruim twee meter lang, een boom van een kerel, gladgeschoren schedel met een open vriendelijke blik in zijn sprankelende ogen. Maarten van der Weijden, de Olympisch zwemkampioen Peking 2008 is afkomstig uit het Noord-Hollandse dorpje Warmenhuizen en woont tegenwoordig met zijn vrouw Daisy en 20 maanden oude dochter Phileine in Rotterdam. “Ik vind het heerlijk om in een stad te wonen, het was vlak bij mijn werk. Nu Phileine wat ouder wordt vertrekken we toch naar een mooi dorpje in het zuiden van het land om haar net zo’n te gekke jeugd te geven als Daisy en ik zelf hebben gehad.”

Maarten werd in 2008 gekozen tot sportman van het jaar, nadat hij bij de Olympische Spelen een gouden medaille had gewonnen tijdens de 10 kilometer open water zwemmen. Opeens was hij een bekende Nederlander en ook nog eens een sportman met een verhaal dat menigeen een traantje deed wegpinken. Een verhaal dat doet herinneren aan Lance Armstrong. Nee, niet wat doping betreft, daar heeft Maarten niets mee te maken. Hij kreeg in 2001 acute lymfatische leukemie en vocht zich, nadat hij genezen was verklaard, terug naar het niveau van topsporter.

Maarten: “Nou vechten. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik juist in die tijd dat ik in het ziekenhuis verbleef, eigenlijk heel lui was. Terwijl mijn medepatiënten zich het apezuur trainden op de hometrainer en alles deden om hun conditie op peil te houden, lag ik op bed en liet het gebeuren, ik onderging het allemaal. Hoe iedereen, ja zelfs de artsen, er ook van overtuigd is dat je positief moet zijn en ervoor moet knokken, kan ik me daar niet zo goed in vinden. Je hebt pech of je hebt geluk. Ik had pech dat ik die ziekte kreeg en het geluk dat ik er van genezen ben. Daar heb ik zelf bar weinig aan gedaan. Kamergenoten die net zo ziek als ik waren hebben het niet gered, zij hadden dus domme pech. Kijk, een celletje werkt verkeerd en gaat zich vermenigvuldigen en je hebt kanker, zo simpel is het helaas.”

Gouden Medaille

Voor zijn ziekte was Maarten al een succesvol zwemmer, maar nadat hij na vier chemo’s en een stamceltransplantatie genezen werd verklaard, stortte hij zich jarenlang zeer fanatiek op het zwemmen met als resultaat een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Tot ieders verbazing nam hij snel daarna ook met de wedstrijdsport een vrij abrupte beslissing.

Maarten: “Ik vroeg me af of ik het op kon brengen om vier jaar lang, 7 uur per dag te trainen en de overige 17 uur door te brengen in een hoogte tent zoals ik gedaan had voor de Spelen van Peking. Wat is het nut daarvan, is dat een mooi leven? Snel heb ik toen het besluit genomen om te stoppen. Ik ben als vrijwilliger gaan werken bij KWF Kankerbestrijding en ging bij Unilever aan de slag. Een heel drukke baan met veel reizen en ik heb zelfs in Jakarta gewoond. Daarbij gaf ik ook nog eens presentaties in het land om medewerkers van bedrijven met mijn verhaal te motiveren. Op een dag realiseerde ik me weer, net als toen ik bedacht of zwemmen op topniveau nog wel bij me paste, dat mijn werk wel heel veel van mijn tijd opslokte. En dus heb ik een half jaar geleden vrij snel de beslissing genomen om mijn baan op te zeggen. Nu kan ik meer tijd besteden aan mijn vrouw Daisy en onze dochter Phileine die nu 20 maanden oud is. Natuurlijk heb ik een deel zekerheid van die vaste baan en dus inkomsten opgezegd, maar ik krijg er zoveel voor terug. Bovendien geef ik zeker z’n 300 keer per jaar, presentaties in het land. De rest van de tijd kan ik besteden aan het in mijn ogen belangrijke werk voor KWF Kankerbestrijding.

Zo heb ik onlangs nog een hele nacht gezwommen voor KWF en daar 43.288,44 euro mee opgehaald. Een pittige klus, tien en een half uur zwemmen achter elkaar. Als geen ander weet ik dat voor onderzoek naar kanker geld nog steeds hard nodig is. Mij wordt weleens de vraag gesteld of geld nou echt nodig is en of je daar ook iets mee bereikt. Tien jaar geleden overleefden 53% van alle kankerpatiënten hun ziekte, nu is dat 63%, inderdaad maar 1% per jaar, dat klopt. Toch is veel onderzoek nodig en daar hoop ik als vrijwilliger van KWF Kankerbestrijding een steentje aan bij te kunnen dragen.”

Theater in

En dan een bijzondere carrièremove, met een show het theater in. Maarten: “Om eerlijk te zeggen wil ik mijn verhaal voor iedereen toegankelijk maken en niet alleen voor de bedrijven en organisaties waar ik presentaties geef. Ooit was ik in het oude Luxor Theater en de directeur zei dat ik mijn verhaal op zo’n unieke manier wist te vertellen, dat het geschikt was voor een theaterprogramma. Dan ga je daarover nadenken. Het verhaal over de ziekenhuisperiode maakt veel indruk. Dat is natuurlijk een rollercoaster aan heftige en grappige, ontroerende en verrassende en herkenbare verhalen. Tijdens de voorstelling gaan mensen na denken over hun leven, over de kostbare tijd die ze nog hebben. De avond is uiteraard gelardeerd met alles wat bij een theatershow hoort.”

Voor wie is het programma bedoeld? Maarten: “Haha, in het programmaboekje van de 36 theaters waar ik sta staat: voor hypochonders en health freaks, voor sportliefhebbers en -haters, voor levensgenieters en haastmakers en voor… theaterliefhebbers. Ach, eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in mijn verhaal.”

Lees hier meer informatie en bestel uw kaarten bij het theater.

Meer over zijn theatercollege leest u ook op Beter.nu

Interview Maarten van der Weijden
4 -------- (1 stem)
Beoordeling
Wat bezoekers vinden ... Wat vind je van dit artikel?
Sort by:

Be the first to leave a review.

Bevestigd
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Bekijk meer
{{ pageNumber+1 }}
Wat vind je van dit artikel?

Boek een theater

Een zakelijke bijeenkomst met veel mensen? Voor uw congres, personeelsfeest of vergadering.

Boek een theater!

Voor theaters

Wilt u informatie over het plaatsen van uw theater, voorstelling of heeft u een klacht?

Bekijk de mogelijkheden
T: 0594-555013
E: administratie@caja-media.nl

 

 

Pin It on Pinterest

Deel pagina