M-Lab sluit haar deuren

M Lab sluit haar deuren

Op 31 december 2015 sluit M-Lab haar deuren en verliest de Nederlandse theaterwereld een gedenkwaardige plek.

M-Lab, Laboratorium voor Muziektheater aan het IJ, in Amsterdam-Noord, moet haar deuren sluiten. M-Lab was jarenlang dé plek waar nieuwe of onbekende muziektheaterproducties te zien waren en een broedplaats voor jong talent. Sterren als Freek Bartels, Noortje Herlaar en Michelle van de Ven maakten er hun professionele debuut.
M-Lab werd in 2007 opgericht naar een idee van Joop en Janine van den Ende. De missie was een plek te creëren waar ‘de andere’ musicals te zien waren. Producties die (nog) niet geschikt waren voor een tour, onbekende titels, het zogenoemde Off-Broadway materiaal en vooral ook oorspronkelijk, nieuw geschreven Nederlandse stukken.

Door de jaren heen werden meer dan 50 producties gemaakt en hier kwamen vele successen uit voort zoals:

  • Into the Woods
  • De Gebroeders Leeuwenhart
  • Urinetown
  • Spring Awakening
  • Een Wintersprookje
  • RENT

In die producties was altijd plek voor jong talent dat bij M-Lab de kans kreeg de zo belangrijke vlieguren te maken. Sinds 2007 werd de Musical Award voor Aanstormend Talent maar liefst vier keer uitgereikt voor een prestatie in een M-Lab productie.

Moeizame subsidieverstrekking

Door het type theaterzaal en de kleinschalige voorstellingen kan een theater als M-Lab geen hoge toegangsprijzen vragen en kan derhalve nooit zonder programmerings- en productiesubsidie. Na het stopzetten van de overheidssubsidie (Basis Infrastructuur) in 2013, stopte vanaf 1 januari 2015 ook de gemeente Amsterdam met haar financiële ondersteuning aan M-Lab. Daarbij is de subsidieverstrekking voor het genre muziektheater vanuit de diverse fondsen zeer moeizaam.

VandenEnde Foundation

Met financiële hulp van de VandenEnde Foundation, die M-Lab al vanaf haar oprichting ondersteunt, is in een klein team het afgelopen seizoen (2014 – 2015) gevochten voor het voortbestaan van M-Lab. Dit harde werken resulteerde in succesvolle producties met volle zalen en lovende recensies. Samenwerkingen werden aangegaan en initiatieven zoals talentenavonden, concerten en gastprogrammering complementeerden het aanbod. Naast een duidelijke artistieke toevoeging genereerden deze activiteiten extra inkomsten.

Directeur Hidde Meijer: “M-Lab heeft de afgelopen jaren bewezen een unieke plek te zijn binnen de theaterwereld. Niet alleen jong talent, maar ook gevestigde namen zoals René van Kooten, Simone Kleinsma en William Spaaij speelden hier graag. Na een moeizame periode waren we afgelopen jaar op alle fronten onderweg naar een gezond M-Lab. Het is triest te moeten concluderen dat zo’n mooi initiatief zonder steun niet langer kan blijven bestaan.”

RENT laatste productie M-Lab

De M-Lab periode wordt afgesloten met de wereldberoemde musical RENT. M-Lab bracht de productie, afgelopen februari, na 15 jaar terug naar Nederland en dit werd zo’n groot succes dat de hele reeks al snel uitverkocht raakte. M-Lab besloot daarom tot een herneming.

Vanaf 8 oktober is RENT met in de cast o.a. Jim de Groot en Ruud van Overdijk te zien.

Bron: MusicalNieuws.nl

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link