Opening Cultuurhuis de Klinker

Cultuurhuis De Klinker Winschoten

Cultuurhuis De Klinker in Winschoten. Oude naam, nieuw gebouw. Dit voorjaar werd het gebouw al opgeleverd en zijn er al voorstellingen geweest maar de officiële opening is goed ingeluid in combinatie met het nieuwe theater seizoen 2015-2016.

Cultuur huis de Klinker heeft het allemaal.Zo is er naast de theaterzaal ook een filmzaal, bibliotheek, horeca en een kunstencentrum.

Het nieuwe cultuurhuis De Klinker herbergt een mix van cultuur onder één dak. Alle deelnemers en huurders tezamen zorgen voor een productaanbod dat cultureel vernieuwend is, afgestemd op alle doelgroepen inclusief het amateurveld.

Tijdens de opening waren er leuke voorstellingen van onder andere;

  • Bert Visscher
  • Ellen ten Damme
  • Erwin de Vries
  • Hooked on Red
  • The Outtakes

Voor genodigden trad het Noordpool orkest op.

Zaterdag en zondag tijdens het Tellerlikkerfestival, kon iedereen een kijkje nemen in de Klinker. Met diverse voorproefjes uit het programma van de Klinker en presentaties van amateurverenigingen zoals orkesten, toneelverenigingen en popbands is de opening van Cultuurhuis de Klinker een feit.

Interview met Pieter Smit, burgemeester van de gemeente Oldambt, over De Klink

Een nieuwe toekomst voor De Klinker. Cultuurhuis aanwinst voor Oldambt en wijde omgeving

Je kunt er onmogelijk omheen, als je door het centrum van Winschoten loopt: de opvallende, strakke vormgeving van Cultuurhuis De Klinker. Het voormalige theater is voorgoed verleden tijd. De Nieuwe Klinker is het Cultuurhuis voor de stad, met twee theaterzalen, een bibliotheek, een muziekschool, een dansstudio en een studio voor de lokale omroep. We spraken hierover met Pieter Smit, burgemeester van de gemeente Oldambt, in het theatercafé van De Klinker. Van daaruit viel te zien, dat de kaartverkoop voor de proefvoorstellingen al prima loopt. Het was een drukte van belang aan de balie.

“Dat is een zaak die veel vertrouwen geeft in de toekomst van De Klinker”, zegt Smit. “Het is een prachtig gebouw geworden, met veel uitstraling voor de gemeente Oldambt en de hele regio. Het heeft een tijd geduurd: al een jaar of tien geleden is de discussie over nieuwbouw van start gegaan, in mei 2012 werd de eerste steen gelegd. Bij de bouw is zoveel mogelijk gewerkt met lokale partijen, zoals Simon Benus uit Stadskanaal, Strating uit Oude Pekela, Smit Beton uit Bedum en Bionic Technology uit Winschoten. De ramen van de bibliotheek waren een uitzondering: dat zijn de grootste ruiten uit één stuk die er zo’n beetje bestaan en alleen een bedrijf uit Oostenrijk heeft die expertise.”

Tentstok

Het internationale architectenbureau Atelier Pro uit Den Haag tekende het gebouw. “Tijdens mijn wethouderschap in Zoetermeer was ik al onder de indruk geraakt van de kwaliteit van hun ontwerpen”, zegt Smit. “Het concept van De Klinker sluit heel goed aan op het karakter van de binnenstad, door de vorm, de openheid, de schaalgrootte en de materiaalkeuze. Ik vergelijk het wel eens met een tentstok: die haalt de zijkanten omhoog. Dat geldt ook voor De Klinker en het omliggende gebied.”

Mooi om mee te maken

“Ik ben zelf een kind van de regio, geboren en getogen in Delfzijl, en dan is het mooi om zo’n ontwikkeling hier als burgemeester mee te maken. Het speelt natuurlijk ook mee dat ik een enorme cultuurliefhebber en een frequente theaterganger ben. Ik heb een vrij brede smaak. Een greep: Tineke Schouten, Bert Visscher, Vrouw Holland, Richard Groenendijk, Arno van der Heyden. Cabaret, toneel, muziek, een harmonie orkest, een operettevereniging zoals Amicitia. Het Celtic Festival. Sinds kort heb ik zelf pianolessen, met meer enthousiasme dan vaardigheid trouwens, maar dat mag de pret niet drukken. En tenslotte we hebben hier niet voor niets een muziekschool!”

Uitgekiende indeling

Pieter Smit gaat ons voor en we krijgen werkelijk alle hoeken van het nieuwe gebouw te zien. “Eén van de eisen die we aan het ontwerp hebben gesteld is de multifunctionaliteit. Die is gerealiseerd door indeling en verlichting. In de foyer zijn overdag allerlei activiteiten denkbaar, een boekenmarkt, een leestafel, een ontvangst. ’s Avonds gaat de speciale verlichting gloeien en wordt de foyer een echte theaterfoyer”.

Dicht bij publiek

Het gebouw is niet alleen mooi, het is ook heel goed doordacht. De kleine theaterzaal is in een handomdraai om te toveren tot een bioscoop, maar ook tot congresruimte. Het muziekgedeelte heeft een uitgekiende ‘doos in doos’ constructie, zodat popgroepen zich zonder overlast voor anderen kunnen uitleven. We lopen om de grote theaterzaal heen, die aan de buitenkant is bekleed met panelen van verzaagde oude meerpalen, wat een heel bijzonder effect geeft. “We hebben in de zaal bewust gekozen voor een orkestbak, dat geeft meerwaarde aan een theater. Als deze is dichtgeschoven, dan heb je een bühne. Het feit dat het publiek dicht op het toneel zit geeft een zeer intieme sfeer.”

Tellerlikker Festival

De proefvoorstellingen zijn al aan de gang, maar op vrijdag 18 september is het echt zover: de feestelijke opening. Alleen voor genodigden, maar op de zaterdag en zondag aansluitend is iedereen uit het hele Oldambt – en verder – van harte welkom voor een uitgebreide kennismaking met Cultuurhuis De Klinker. “Dan wordt ook voor de eerste keer het Tellerlikkerfestival georganiseerd. Dat is de nieuwe Uitmarkt van Winschoten. Ik zou zeggen: komt dat zien!”

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link