Podium voor cultuur en debat De Alkenaer

Ritsevoort 36, 1811 DP Alkmaar| 06 16055163 | Google maps

Theater de Skans

Podium voor cultuur en debat De Alkenaer

In het hartje van Alkmaar, een beetje verstopt achter Antiquariaat De Alkenaer met zijn tienduizenden boeken, vind je sinds de lente van 2023 een gelijknamig schattig nieuw theatertje. Op het raam van het prachtige monumentale pand staat in sierlijke witte letters: ’Podium voor cultuur en debat, antiquariaat en leescafé’

De sfeervolle Salon doet denken aan het Parijs van de 19e eeuw, biedt plaats aan 100 bezoekers en is, hoewel de verbouwing nog niet helemaal achter de rug is al volop in gebruik.

Het podium van 3 x 5 meter is groot genoeg voor kleine producties, akoestische muzikale optredens (een 105-jarige Bechstein-vleugel is het pronkstuk van de zaal) en bijvoorbeeld try outs, maar het leuke is dat er ook omgekeerd gespeeld kan worden, dus in de zaal zelf. Dan zit het publiek deels op het podium en wordt de speelruimte ineens 5×5 meter.

Seizoen 2023-24

Seizoen 2023-2024 is een jaar van proefdraaien. De programmering varieert van interviews met bekende en minder bekende schrijvers tot avonden met Franse chansons, van kunstexposities tot filosofische gesprekken, van maatschappelijke debatten tot kindervoorstellingen en van koffie- & lunchconcerten tot voordrachten over ‘oude’ schrijvers als Louis Couperus en Henriette Roland Holst en lezingen over kunst. Vaste programmaonderdelen zijn bijvoorbeeld de maandelijkse vertoning van documentaires en Reuring, een literair en muzikaal podium, met altijd weer een verrassende mix van literatuur, poëzie, boeken, kunst en muziek, samengesteld door dichter Alja Spaan, op
de eerste zaterdag van de maand.

Agenda De Alkenaer

De Alkenaer wil een cultureel centrum zijn waarin ontmoeting, debat en interviews centraal staan. Een plek voor cultuur, literatuur, actualiteiten, filosofie, film, kunst en optredens. Getracht wordt een zo breed mogelijk publiek te bedienen, mede door de toegangstickets betaalbaar te houden, in sommige gevallen zelfs gratis.

Nieuwsbrief:

De Alkenaer brengt maandelijks een nieuwsbrief uit. Inschrijven kan via deze link

Contactgegevens De Alkenaer

Ritsevoort 36
1811DP Alkmaar

Telefoon: 072 582 20 40
E-mail: [email protected]

 Bezoek de website

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.