Recensie Heerlijk Duurt Het Langst

Recensie Heerlijk Duurt Het Langst

Heerlijk Duurt Het Langst, de succesvolle musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink van producent Dommelgraaf & Cornelissen staat op zaterdagavond 21 maart 2015 in een gloednieuw theater in het Groningse Winschoten.

Theater de Klinker

We zijn in een gloed nieuw Cultureel centrum, Cultuurhuis de Klinker heeft naast een theater ook een bibliotheek, kunstencentrum en filmhuis. Alles lijkt nog wat onwennig maar in het theatercafé kun je vooraf alvast goed vertoeven. Onder het genot van een hapje en een drankje vermaken wij ons wel.

Voor aanvang kan iedereen in de ruime foyer met een kopje koffie alvast in de sfeer komen. Iedereen kijkt verrast om zich heen, de meesten zijn er voor de eerste maar zeker niet voor de laatste keer, Winschoten heeft een prachtig cultureel centrum!

Theaterzaal de Klinker WinschotenDe deuren gaan ongeveer een kwartier voor aanvang open. Bij de ingang word je desgewenst begeleid naar je plaats en ook hier verwondert iedereen zich hoe mooi de grote zaal er uit ziet. Inclusief balkon is er ruimte voor ruim 600 personen.

Al snel is het duidelijk: de zaal is met orkestbak en de prachtige belichting is ook zeer geschikt voor grote producties.

Dat de musical Heerlijk Duurt Het Langst een echte musicalklassieker is, wordt gauw duidelijk gezien de gemiddelde leeftijd die in de zaal binnenkomt. De bel gaat, de voorstelling gaat beginnen.

Musical Heerlijk duurt het langst

Het is een geijkt verhaal. Ido (Chris Tates) is ‘succesvol’ zakenman en gaat vreemd met zijn secretaresse (Rosalie de Jong). Al snel komt zijn vrouw erachter en dan gaan ze uit elkaar. Het stel heeft 1 dochter: Pink (Nikki van Ostaijen). Pink heeft elke dag een ander vriendje.

Het verhaal was voor de pauze nog redelijk tammetjes, maar na de pauze komen dan ook de herkenbare liedjes aan bod.

Lone van Roosendaal soloMarian, de vrouw van Ido (Lone van Rosendaal), vindt steun en liefde bij de nieuwe buurman Ton (Dick Cohen). De Kruidenier, vanavond gespeeld door Arie Cupe, heeft de lachers op zijn hand en zingt onder andere samen met Ido het prachtige lied ‘Op een mooie Pinksterdag’.

Korte verhalen en de prachtige liedjes als ‘Alles begint bij de foundation’, ‘Ligt het aan hem’, ‘ Tomatensap’, ‘Een vrouw zoals jij’, ‘Kom Kees’, ‘Kleine zwakke vrouw’, en ‘Zeur niet’ zorgen er voor dat je geanimeerd naar de voorstelling blijft kijken.

Vroeger

De voorstelling gaat ook echt over vroeger. We hebben het over de guldentijd, de kassa rinkelt in de kruidenierswinkel. Ouderwetse kreten en kreten van deze tijd wisselen elkaar af, net als de vele verschillende decors. Zo is er in het begin een warenhuis ‘Maison de Bon’, en het huis van Ido en Marian en de zaak van Ido ‘MeubelIDO’ wisselen af in een carrousel

Hele cast blinkt uit

Het ensemble, de energie die de secretaresse afgeeft naar het publiek met haar avances is super. Chris Tates in zijn rol als Ido is een standaard hardwerkende sullige man die uiteindelijk ‘los’ komt, vooral met zijn solo ‘Sex’. Lone van Rosendaal in haar rol als Marian speelt haar rol erg goed. Met haar prachtige solonummers geeft ze ieder in het publiek constante kippenvel. Even leek het erop dat de emotie die er tijdens het lied ‘Het is Over’ er ook echt uit kwam. Wat een prachtige mimiek en uitstraling heeft ze!

Hun dochter Pink vertelt uiteindelijk dat ze zwanger is en wil emigreren met haar Turkse vriend. Dat alles zorgt voor nogal wat ophef, waarna de buurman alleen op vakantie gaat en Ido en Marian elkaar in de armen sluiten.

Staande ovatie voor cast Heerlijk duurt het LangstHeerlijk Duurt Het Langst is wellicht niet direct iets voor de jongeren onder ons, maar het is zeer zeker een musical die de moeite waard is om te bekijken! De staande ovatie voor de hele cast was dan ook meer dan verdiend.

 

Door: Carla vd Veen

Tournee Heerlijk duurt het langst

De musical Heerlijk Duurt Het Langst reist nog door heel Nederland t/m 14 juni 2015.

Bekijk hier meer informatie over de voorstelling Heerlijk Duurt Het Langst.