Recensie – Musical de Tocht

Een week na de première rijden wij richting de gloednieuwe theater in Leeuwarden Friso Theater dat speciaal gebouwd is voor deze musical.

In het theater is een 360º ijsvloer van van 2.000m2 geplaatst waardoor wij een unieke theaterbeleving gaan ervaren!

De Tocht in Friso Theater Leeuwarden

Eenmaal in Leeuwarden hebben we de auto geparkeerd wat wel 15 (!) euro per auto kost, waarna we een stukje moesten lopen naar de immense theaterhal.

Bij de ingang worden we uiterst vriendelijk begroet en wordt ons verteld wat we allemaal kunnen zien vooraf de voorstelling.

Bij binnenkomst proef je gelijk de Elfstedentocht sfeer. Er is een klein museum ingericht, een winkel, er staat een container die de vrieskou nabootst en er is koek en zopie.

Via 2 grote trappen moeten we naar boven richting de zaal. Zodra de zaaldeuren openen zoekt iedereen makkelijk en snel hun stoel. Vanuit de hele zaal die rond loopt kun je het podium erg goed zien.

Musical De Tocht ****

Er starten diverse journaalberichten op de grote LEDschermen waarop blijkt dat dit jaar de Elfstedentocht door zal gaan. Wij zijn er ook klaar voor! laten we de reis door de elf steden gaan maken!

 

Beleving

Vanuit de zaal kun je de ijsvloer goed zien. Dankzij de prachtige visuals op grote LEDschermen komt de beleving van de tocht der tochten goed in beeld.

Na een aantal korte filmpjes kom je er snel achter waar dit verhaal over gaat. De musical gaat over een vriendengroep die samen de Elfstedentocht schaatst.

De vriendengroep bestaat uit Annet, de broers Sjoerd en Pieter, Kristien en Rene. Ze zijn na ruim 25 jaar weer samen om de belofte die jaren daarvoor is gemaakt, waar te maken. Daarnaast gaat het over een oud-deelnemer die de as van zijn overleden vrouw Boukje tijdens de tocht wil uitstrooien.

De musical heeft veel impact op het publiek. Al bij aanvang lijkt het erop dat er nu inderdaad een nieuwe tocht der tocht te zien zal zijn. Het ensemble, de cast zorgt ervoor dat de ontroering van de tocht der tochten wordt overgebracht bij het publiek.

Zodra het startschot van de tocht klinkt is het publiek enthousiast en doet mee met het gejuich wat vanaf het podium komt.

Ruim 2 uur maken wij de reis door de 11 steden en zien wij wat de schaatsers zoal moeten doorstaan.

Als het weer guurder wordt, wordt het kouder in de zaal. Zodra de nacht zijn intrede doet en storm op komst is, blaast de sneeuw ons ook bijna om de oren.

Tijdens de voorstelling komen we er achter dat de broers eigenlijk ruzie hebben en dat de andere twee vrienden eigenlijk al jaren lang verliefd zijn op elkaar. De oudere man herinnert zich tijdens de reis telkens aan met zijn overleden vrouw.

De voorstelling is in het Nederlands, maar er zijn ook stukken in het Fries, zowel tekst als zang. Dat er sommige stukken dan lastiger te volgen zijn qua tekst wordt erg goed gecompenseerd door het spel en de visuals.

Annet moet bijna tegen het einde van de tocht bijna opgeven. Ze vertelt dat ze ernstig ziek is waardoor de vrienden alles bijleggen en tot aan de finish voor Annet willen rijden. Ook de oudere man die ze onderweg gewond tegen komen vertelt waarom hij de tocht uit wil rijden en wordt meegenomen door de vrienden.

Er ontstaan nieuwe vriendschappen en uiteindelijk wordt vlak voor middernacht de eindstreep gehaald.

Tijdens de voorstelling zijn er kunstrijders die prachtige dansen op het ijs laten zien en de zang van iedere speler is erg mooi. Het ensemble speelt een grote rol in deze voorstelling, chapeau voor de choreografie. Veel herkenningspunten voor het publiek verschijnen er op de schermen.

Zo wanen wij ons het ene moment in Sneek en zijn we daarna bij de fameuze brug met allemaal tegeltjes van rijders in Gytsjerk. Ook W.A. van Buren speelt een kleine rol in de musical.

Als er dan een minpuntje genoemd moet worden… Wij missen iets meer spanning en drama, het komt allemaal wat ‘liefelijk’ bij ons over.

Must see

De Tocht is een prachtige voorstelling die je terug neemt in de tijd, waar we allemaal heimelijk naar uit kijken.

De grote vraag is en blijft vooral voor heel Friesland: Zal het ook in het echt nog een keer door gaan…

Een staande ovatie volgt voor de gehele cast en crew waarna wij in de foyer ons nog een drankje ten goede doen.

We lopen nog even langs het museum en winkel waar we nog een sjaal voor komende winter kopen waarna wij weer richting de auto gaan.

Waarom je de Musical De Tocht moet zien?

*Je beleeft de Elfstedentocht
**Ervaring
***Beleving
****Vermakelijk

Koop snel tickets! Lees meer over de Musical De Tocht

Scenefoto’s: Joris van Bennekom

Wil je meer weten over de Elfstedentocht? Lees er alles over op WattedoenVandaag

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.