Recensie – Robot

Recensie Robot

‘Robot’ laat een onuitwisbare indruk achter bij de ‘Mens’

Vanavond bezoeken wij de spektakel voorstelling ‘Robot’ van het Almeerse theatergezelschap-op-locatie Vis á Vis. Het gezelschap bevindt zich al jarenlang op het Almeerderstrand met een unieke locatie die zich uitstekend leent voor de special effects waar Vis á Vis zo in uitblinkt. Het zou een doodzonde zijn als blijkt dat het gezelschap na 2025 moet wijken voor woningbouw.

Theatergezelschap Vis á Vis

Bij aankomst op het openlucht terrein van Vis á Vis is er de mogelijkheid een hapje te eten, een drankje te halen en alvast te genieten van de gehele entourage. We hebben vrije zitplaatsen en nemen enkele minuten voor aanvang plaats op één van de bankjes op de overdekte tribune. De tribune is overdekt, zodat zelfs bij weer en wind, onweer en regen, de voorstelling door kan gaan en het publiek droog kan blijven genieten. Vanavond hoeven wij ons geen zorgen te maken over slechte weersomstandigheden, want de voorstelling wordt gespeeld bij een prachtige zonsondergang.

Over Robot

‘Robot’ vertelt het verhaal van het gelukkige echtpaar Adriaan en Bettina de Vries, woonachtig in een oud tankstation en volledig zelfvoorzienend mede dankzij de fabuleuze uitvindingen van Adriaan. Een ontbijtmachine zorgt voor een gebakken eitje op toast en een oude hijskraan helpt de aan een rolstoel gekluisterde Bettina haar planten besproeien. Het ontbreekt ze aan niets.

Hun gelukkige leven wordt echter overhoop gegooid met de komst van Human Care, de zorginstelling – vertegenwoordigt door een eigenwijze inspectrice en haar gerobotiseerde landmeters – die de woonsituatie van Adriaan en Bettina als onverantwoord beschouwt. Ze stelt een zorgrobot voor en presenteert met trots de beschikbare modellen. Wat volgt is een strijd tussen de mens en de robot.

Groots en meeslepend

De voorstelling wordt gedragen door muziek en visueel spektakel en heeft geen dialogen nodig om het begrijpelijk te maken. Teksten die gebruikt worden bestaan uit flarden, kreten en klanken en het decor is groots en meeslepend. Het tankstation bestaande uit roestige objecten en mechanische deuren staat in fel contrast met de mobiele service unit van Human Care en de strakke witte uitvoering van de robots. Zoals het een echte Vis á Vis voorstelling betaamd wordt ook de hijskraan weer ingezet voor een plaatselijke regenbui en een spectaculaire finale waarin Aad, Betty en de zorgrobot een in vlammen opgegaan tankstation verlaten en een hoopvolle toekomst tegemoet vliegen. Je kijkt je ogen uit.

‘Robot’ is een groots spektakel die naast visueel geweld ook ontroerd en uitblinkt in detail. Daarnaast kan er ook flink gelachen worden, door herkenning en een meesterlijke timing. De emotie zit hem in de scenes tussen Adriaan en Bettina, de wanhoop in de ogen van Aad als de robots zijn vrouw dreigen mee te nemen naar de zorginstelling of wanneer hij het hart van zijn vrouw probeert terug te winnen met een zelfgemaakt robotpak, nadat ze is gezwicht voor de charmes van de zorgrobot.

Lees hier meer over de voorstelling ‘Robot’ en bestel je kaartjes nu het nog kan!

De voorstelling zet aan tot nadenken. In hoeverre laten we robots ons leven en onze emoties overnemen? Of laten we ons leven straks leiden door kunstmatige intelligentie? ‘Robot’ laat een onuitwisbare indruk achter bij de ‘Mens’.

Foto: Anna van Kooij

[rwp-review id="0"]

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link