Recensie – The Christmas Show

Recensie - The Christmas Show

Verlicht jezelf tijdens de donkere dagen voor kerst bij The Christmas Show

In de donkere dagen voor kerstmis wordt, uit handen van RTL Nederland, het 5-jarig lustrum gevierd van The Christmas Show. Ieder jaar dient een origineel sprookje voor het verhaal van een waar kerstspektakel in het Ziggo Dome in Amsterdam. Dit jaar wordt het verhaal van Doornroosje, bekend van de Gebroeders Grimm, Charles Perrault en natuurlijk de versie van Walt Disney uit 1959, omgetoverd tot kerstverhaal, genoemd: “Doornroosje en de Kerstprins”.

Bij binnenkomst in de Ziggo Dome worden we ondergedompeld in kerstmuziek, kerstkraampjes, glühwein, een carrousel, een ijsbaan en je kunt zelfs op de foto met de kerstman in zijn magische arreslee. Je kunt er niet omheen, je krijgt gegarandeerd een kerstgevoel! We genieten van een warme chocolademelk met slagroom en nemen onze plaats in, in de zaal.

“Goooooedemiddag”

De zaal wordt opgewarmd door Gaston van de Nationale Postcodeloterij, de hoofdsponsor. Hij interviewt de bezoekers, overvalt stelletjes met de Kiss Cam en zet zo nu en dan een kerstklassieker in. De (kerst)sfeer zit er al goed in als de voorstelling – met een kleine vertraging – begint.

Verhaal

De voorstelling vertelt het verhaal van Doornroosje (Celinde Schoenmaker) die wordt vervloekt door Fee Fataal (Ilse Warringa), omdat ze niet was uitgenodigd op het geboortefeest. In tegenstelling tot het originele verhaal, groeit Doornroosje niet op in het kasteel maar reist ze met goede Fee Formidabel (Esmee van Kampen) af naar de Noordpool, het thuisfront van de kerstman en de charmante speelgoedmaker Jingle Bell (Buddy Vedder). Doornroosje en Jingle worden verliefd, maar krijgen geen kans om samen te zijn, omdat de hand van haar al is opgeëist door Timothy Tromp (Tim Douwsma), de ijdele zoon van Koning Tromp (Ger Otte). Het spinnenwiel is voor de gelegenheid vervangen door een kerststukje. Doornroosje prikt zich en valt in een diepe oneindige slaap. Gelukkig kan de wens van Fee Fresh (Famke Louise) haar redden, de ware liefdeskus.

Van musical tot auto-tune

De rol van de verteller is toebedeeld aan Carlo Boszhard, tevens samen met Maurice Wijnen scriptschrijver van de show. Een rol die hem op het lijf is geschreven. Hij geniet zichtbaar van zijn rol om het publiek mee te nemen in het verhaal uit zijn sprookjesboek. De rollen van de drie feeën worden ieder vertolkt door bekende namen. Ilse Warringa, bekend als Juf Ank uit de Luizenmoeder, is heerlijk gemeen en laat vocaal horen wat ze in haar macht heeft. Toch leunt ze wel heel erg op haar hekserige lachje die van het publiek nóg wel wat angstaanjagender had gemogen. Esmee van Kampen (bekend van o.a. Komt een man bij de dokter en Hairspray) is de formidabele fee, het vaste gezicht van The Christmas Show en zingt haar nummers met gemak. Qua stuntcasting hebben ze Famke Louise gecast als Fee Fresh, die voor de jeugdige bezoekers geheel in autotune haar stem laat horen. Ik denk dat door de zelfspot mensen er wel om kunnen lachen, maar acteren is niet haar sterkste kant.

Het multi-talent Buddy Vedder is een fijne verschijning, een echte spring in het veld die meteen met zijn entree vele harten steelt, van jong en oud. Tim Douwsma, tevens prima zanger en acteur, brengt daarentegen afschuw naar boven, met zijn ijdele verschijning en zijn harteloze vertoning naast het bed van Doornroosje. Zijn vader Koning Tromp, gespeeld door musicalacteur Ger Otte, een makkelijke verwijzing naar de president van Amerika, is zoals je een parodie op de president zou verwachten.

De ster van de show is zonder twijfel Celinde Schoenmaker die de rol van Doornroosje en tevens de moeder op zich neemt. Vocaal is ze de musicalactrice die een rol als deze met gemak draagt en met haar prachtige verschijning zijn de ogen op haar gericht. Ze is statig als moeder en speels als Doornroosje.

Gegarandeerd kerstgevoel

De voorstelling raast als een sneltrein aan je voorbij, er is veel ruimte voor publieksparticipatie en de lichtshow maakt dat je soms niet weet waar je moet kijken. Het verhaal van Doornroosje is niet de hoofdzaak in de show. Het draait vooral om het uitdragen van het kerstgevoel. De voorbij zwevende arreslee, de huppelende rendieren, de uitbundige kostuums, de ensemble choreografieën en de grote projecties. Er wordt tevens niet heel erg vastgehouden aan de karakters als er verwijzingen worden gemaakt naar Louise en Vedder. Maar wie komt er nou werkelijk voor het verhaal? Het gaat om de ervaring en als je naar The Christmas Show gaat heb je een ontzettend leuke middag (of avond).

Tot volgend jaar!

Door: Hinke

[rwp-review id="1"]

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link