Rotterdam krijgt er een theater bij: Ubik

Rotterdam krijgt er een theater bij Ubik

Rotterdam krijgt er een theater bij: Ubik aan de Boomgaardsstraat, hartje stad. Initatiefnemer is podium Worm, dat in de vrijgekomen ruimte bij de buren ook een galerie en performancebar ontwikkelt. Bij Worm wisten ze niet wat ze zagen toen het Scapino Ballet een deel van de werkruimten in de voormalige drukkerij van het AD afstootte.

Bij de buren bleek een theaterzaal met vlakke vloer te huizen die werd gebruikt voor repetities. Worm aarzelde geen moment. “Dit is een eenmalige kans,” zegt directeur Hajo Doorn. “Hoe vaak komt er nou een buurpand leeg te staan waarin je een prachtige theaterwerkplaats kunt maken?”

Bonheur

De zaal was al van alle gemakken voorzien en behoefde geen grote ingrepen om als theater dienst te kunnen doen. En de behoefte aan een theater is groot, na de sluiting van Theater Bonheur en De Gouvernestraat. Tel daar bij op de wens van Worm om ook iets met theater te doen, en het plan Ubik is geboren. “Het is eigenlijk to good te be true,” zegt Doorn.

De naam Ubik is ontleend aan het gelijknamige boek van Philip K. Dick, een Amerikaanse sciencefictionauteur met cultstatus, van wie een aantal korte verhalen zijn bewerkt tot populaire films als Blade Runner. “Zijn boeken worden enorm ondergewaardeerd,” vindt mede-directeur Mike van Gaasbeek. Theater Ubik wordt op 9 juni geopend met een science-fiction festival. “We willen kunst per slot van rekening op een futuristische manier presenteren.”

Shows

In de daglichtruimte naast de theaterzaal komen een performancebar en de Slash Art Galerie, waaraan Boris van Berkum, kunstenaar en oprichter van galerie Mama, zijn medewerking verleent. De bedoeling is dat de galerie in kortlopende shows van tien dagen contrasterende vormen van kunst bijeen brengt. De plannen voor een theater, performancebar en galerie komen een paar jaar nadat Worm financieel in zwaar weer zat. Inmiddels gaat het volgens Doorn weer goed met het cultuurpodium, dat aan de Witte de Withstraat eerder al de drukbezochte Wunderbar opende.

“Maar vanzelfsprekend vinden we dat niet. We vieren nog ieder jaar dat we bestaan.” Nu het inmiddels 17-jarige Worm zo’n beetje de hele westelijke gevelwand van de Boomgaardsstraat in gebruik gaat nemen voor culturele activiteiten, wil het podium ook de straat aanpakken. “Met planten en design willen we er een New Yorkse alley van gaan maken,” kondigt Hajo Doorn aan.

Bron: AD

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.