The Book of Mormon op missie naar Amsterdam

The Book of Mormon

Onlangs is bekend geworden dat de vierde en nieuwe Broadway aan de Amstel: The Book Of Mormon is geworden. De veelgeprezen musical van de makers van South Park, die het publiek in o.a. New York en London al heeft ingepakt met zijn scherpe teksten, aanstekelijke liedjes en grandioze humor, komt in Engelse bezetting naar Nederland.

Als schrijver van dit artikel kan ik met volle overtuiging jou overhalen deze musical te bezoeken. Niet alleen omdat ik veel goede dingen heb gehoord over deze musical, ik heb deze musical ook mogen zien in 2016, in het Prince of Whales Theatre op West End, in Londen. 

The Book of Mormon Lottery

In Engeland en Amerika kun je natuurlijk je kaartje vooraf bestellen, maar ook op de dag van de voorstelling kun je mee loten in een loterij, voor gereduceerde kaartjes. Dat is wat ik heb gedaan in 2016. Voor een bepaald tijdstip kun je je aanmelden voor deze loterij en twee uur voor aanvang wordt bekend gemaakt wie kans maakt op gereduceerde entreekaarten.

Een theatermedewerker komt naar buiten, stopt de lootjes in een bingo-molen en trekt één voor één een naam. Het was niet alleen een loterij, het was ook een vorm van entertainment, de spanning was om te snijden.  Ik mocht mezelf gelukkig prijzen dat mijn naam werd getrokken, waardoor ik voor nog geen 20% van de officiële entreeprijs een plekje in de Stalles had veroverd. 

Het zal ongetwijfeld makkelijker zijn om in Nederland een kaartje te bemachtigen voor deze voorstelling, maar je kunt niet ontkennen dat een loterij ook zo z’n charme heeft. 

Het was het waard, want vanaf het moment dat het licht werd gedoofd, er op de deurbel werd gedrukt en het voor de musicalliefhebbers bekende nummer “Hello” werd ingezet, stond de zaal op zijn kop. De toon was gezet. 

Verhaal The Book of Mormon

The Book Of Mormon vertelt het verhaal van twee mormoonse jongens die op een zendingsmissie naar Afrika worden gestuurd. De mormonen worden geconfronteerd met de armoe en de oorlog van het land.

Niet persé de ingrediënten voor een hilarische musical, zou je misschien zeggen. Maar dan kijk je naar de makers, Trey Parker en Matt Stone, het brein achter South Park, en dan rolt daar toch een meesterlijke musical uit.

Laat je overigens niet weerhouden als je denkt dat het South Park on stage is, want hoe leuk ik The Book of Mormon ook vind, ik kijk nog steeds niet voor mijn plezier naar South Park. De makers zijn tot meer in staat.

De voorstelling spat van het podium, het decor is groots, de choreografieën strak en de cast is getraind op komische timing. De scénes volgen elkaar op in razend tempo en de shownummers krijgen en verdienen een oorverdovend applaus.

De voorstelling maakt zijn bekroning met negen Tony Awards en maar liefst dertig internationale onderscheidingen meer dan waard!

Lees meer over de voorstelling The Book of Mormon 

The Book of Mormon Amsterdam

Ik hoop dat The Book of Mormon met zijn komst naar Amsterdam, ook de harten van de inwoners van Nederland gaat veroveren. Hou er wel rekening mee dat de voorstelling wellicht niet geschikt is voor de streng religieuzen, want het taalgebruik is niet voor de poes.

De voorstelling is in 2019 te zien in Koninklijk Theater Carre in Amsterdam. .    

Door Hinke Hoeksma

Leuk om te lezen