Earcatch-app maakt het onzichtbare ‘zichtbaar’

Earcatch-app maakt het onzichtbare ‘zichtbaar’

Stel je eens voor: je wordt geboren met een oogafwijking, waardoor je een visuele beperking hebt. Weliswaar is je zicht heel minimaal, maar je ziet in elk geval íets. Totdat je op een ochtend wakker wordt met een enorme pijn aan je linkeroog. Nog diezelfde dag ben je het zicht in dat oog volledig kwijt. Na een ingrijpende operatie waarin je een oogprothese krijgt, ga je verder met je leven.

Gelukkig heb je het zicht in je andere oog nog. Toch? Nee dus. Ook je rechteroog gaat klachten geven en kan niet meer worden gered. Na een laatste, lange blik op je kinderen en partner, volgt een tweede operatie. Vanaf dat moment start een leven compleet in het donker.

Audiodescriptie voor het theater

Dit is het verhaal van Marjolein. Een jonge, sterke vrouw die sinds 2014 aan beide ogen blind is. Naast de aanblik van haar geliefden en een deel zelfstandigheid, raakte zij ook een stukje vermaak kwijt. Bijvoorbeeld bij het volgen van een film of serie. Veel informatie gaat immers langs je heen als je niet kunt zien wat er gebeurt.

Daar is een aantal jaren geleden verandering in gekomen met de komst van audiodescriptie (beeldbeschrijving) via de Earcatch-app. In eerste instantie was deze app alleen beschikbaar voor film en tv. Nu is deze er ook voor het theater.

Op woensdag 6 juli was de lancering van de app voor het theater. De dag startte met een presentatie over de audiodescriptie en de totstandkoming ervan. Daarna konden alle genodigden de app voor het eerst uitproberen tijdens een voorstelling van de musical Aladdin.

Hoe dat werkt? Je installeert de app op je telefoon, downloadt de benodigde audiodescriptie en beluistert deze tijdens de voorstelling via oortjes.

Gedetailleerde audioreis

Al voordat het theaterdoek zich opent, krijg je als luisteraar een inleiding op het verhaal over de straatjongen Aladdin te horen. Daarna gaat het echt beginnen: de spelers verschijnen en de stem van Erik van Muiswinkel vertelt in detail wat er op het podium gebeurt. Dansbewegingen, lichteffecten, kostuumwisselingen, gezichtsuitdrukkingen: bijna alles wordt benoemd. In plaats van een reis op een vliegend tapijt, maak je een audioreis langs wat zich afspeelt op het toneel.

Theater toegankelijker maken

Door de uitbreiding van de Earcatch-app, wordt het theater toegankelijker voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Dit heeft veel toegevoegde waarde, zo blijkt uit wat Marjolein vertelt: “Met de komst van de app voor het theater is nog een droom uitgekomen. Ik had al een stukje zicht teruggekregen door audiodescriptie voor film en televisie. Dat ik nu ook weer met mijn man naar het theater kan, betekent heel veel voor mij.”

Over de Earcatch-app

Earcatch biedt sinds 2015 audiodescriptie voor film en televisie, via een gratis app. De uitbreiding voor het theater is een samenwerking tussen het Bartiméus fonds, de AFAS foundation, Soundfocus en Stage Entertainment. Doordat de audiodescriptie is afgestemd op het licht, loopt deze volledig synchroon met de voorstelling.

Niet alleen voor Disney’s Aladdin, maar ook voor TINA – de Tina turner Musical en 14 de musical is nu beeldbeschrijving beschikbaar. En een bonus van de app? Marjolein: “Soms loopt de audiodescriptie iets voor op de getoonde beelden. Zo ben je van slechtziend ineens helderziend geworden.”

Geschreven door: Irene Habing- van der Meijs

 

 

Leuk om te lezen