Het Pauperparadijs

het pauper paradijs

Update april 2021: Het Pauperparadijs is verplaatst naar de zomer van 2023.


Het Pauperparadijs is een theaterspektakel naar het gelijknamige boek van Suzanna Jansen.

Het Pauperparadijs

Op een nacht in 1826 worden alle kinderen van het Aalmoezeniersweeshuis in Amsterdam gedeporteerd, waaronder Teunis en zijn broertje en zusje. De politie zet ze op een schip over de Zuiderzee naar Veenhuizen. De ouders van Teunis, die hun kroost uit armoede hebben afgestaan, zijn radeloos. Teunis houdt de moed erin, ondanks dat zijn broertje de barre reis niet overleeft.Teunis wordt verliefd op bewakersdochter Cato.

Ze overwinnen het standsverschil en vertrekken uit Veenhuizen. Door tegenslagen moeten ze echter met hangende pootjes terugkeren. Teunis is murw geslagen, maar Cato wil nog steeds ontsnappen. Over hun hoofden heen converseren twee heren over het heropvoeden van de paupers. In onze interpretatie blijkt Veenhuizen het resultaat te zijn van een weddenschap: prins Willem, de latere koning Willem II, denkt dat er met het lage volk niets valt aan te vangen, generaal Johannes van den Bosch wil het tegendeel bewijzen. Ze schuiven op hun speelveld met situaties, regels en mensen om het effect te testen.

Tom de Ket

Theatermaker Tom de Ket raakte na het lezen van het boek diep onder de indruk van de familiegeschiedenis. Samen met Suzanna Jansen besloot hij het boek om te zetten in een theatervoorstelling waarin Teunis centraal staat. Na een voorbereiding van meer dan een jaar gaat het theaterspektakel over arm en rijk zaterdag 18 juni 2016 in première, op het binnenplein van het gevangenismuseum in Veenhuizen. Met veertig voorstellingen en plek voor duizend bezoekers per avond is Het Pauperparadijs een van de grootste theaterproducties van komende zomer.

Tom de Ket

Tom de Ket is een Nederlandse acteur en cabaretier, geboren en getogen in Drenthe. Tom de Ket is bekend als helft van het cabaretduo Van Houts en De Ket. Lees ook de biografie van Tom de Ket

Het Boek Het Pauperparadijs

Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen belicht een van de meest tragische geschiedenissen die zich in Nederland hebben afgespeeld. In de 19e eeuw werden op grote schaal paupers uit het hele land naar Drenthe gebracht. Het was de bedoeling om daar beschaafde mensen van hen te maken. Het experiment begon uit ideële motieven, maar liep uit op een mislukking. Mensen leefden onder erbarmelijke omstandigheden en kregen al gauw een stigma opgeplakt, waardoor niemand meer met hen te maken wilde hebben. Door het verlies van hun zelfstandigheid konden ze zich na verloop van tijd niet meer redden in de buitenwereld. In totaal hebben meer dan honderdduizend mensen in de pauperkoloniën gezeten. Vandaag de dag zijn er zo’n één miljoen Nederlanders die van hen afstammen, waaronder bekende Nederlanders als Alexander Pechtold en Ruud Lubbers. Lees meer op de website van Suzanna Jansen.

Het theaterspektakel het Pauperparadijs speelt zich af in het Drentse Veenhuizen.

Arrangementen Het Pauperparadijs

Er zijn verschillende leuke arrangementen mogelijk als u een voorstelling gaat bekijken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een combinatie met een diner?

Lees ook alles over Het Pauperparadijs gaat naar Koninklijk Theater Carré

Speellijst Het Pauperparadijs

Het Pauperparadijs komt terug naar Veenhuizen! Bekijk snel de speellijst.

Bron: Pauperparadijs

Leuk om te lezen