Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal

Breestraat 60, 2311 CS Leiden | 071 516 2400 | Google maps

Stadspodia Leiden

 

Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal vormt het culturele hart van de stad Leiden. Leiden heeft al meer dan drie eeuwen aan theater- en muziekgeschiedenis.

De Leidse Schouwburg

Leidse Schouwburg-StadsgehoorzaalDe Leidse Schouwburg kent een lange geschiedenis, het werd in 1705 gebouwd en is daarmee het oudste theater van ons land. De bouw was een initiatief van acteur Jacob van Rijndorp. Sinds de bouw aan de Oude Vest heeft het gebouw onafgebroken dienst gedaan als theater. Sinds de oprichting heeft het theater al vele verbouwingen ondergaan.

In 1833 werd het gebouw uitgebreid met twee naastliggende panden, maar in 1865 voldeed dit niet meer. Toen vond een ingrijpende verbouwing plaats waarbij de zaal de huidige hoefijzervorm kreeg, net als vele Italiaanse theaters. Ook werd er toen een tweede balkon gebouwd.

Plannen voor de sloop van het theater en heropbouw op een nieuwe plek werden gevormd in de jaren ’60 van de twintigste eeuw. Dit ging toch niet door vanwege geldgebrek en in de jaren ’70 vond daarom weer een ingrijpende renovatie plaats. De zaal werd toen gehuld in een brons-okeren sfeer, die in 1997 weer werd vervangen door de inrichting van 1865.

De Stadsgehoorzaal en de Aalmarktzaal Leiden

Leidse Schouwburg-StadsgehoorzaalHét concergebouw van Leiden en omstreken, dat is de Stadsgehoorzaal. Het gebouw is te vinden aan de Breestraat en huisvest naast de gelijknamige hoofdzaal ook een nieuwe kleine zaal, de Aalmarktzaal genoemd. Deze zaal heeft een aparte entree aan de Aalmarkt. De Aalmarktzaal biedt ruimte aan 349 bezoekers.

Theatertafelen

Stadspodia LeidenVoor een compleet avondje uit komt u lekker theatertafelen bij een restaurant van uw keuze. Als u een kaartje koopt bij Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal kunt u voorafgaand aan de voorstelling lekker uit eten gaan.

U krijgt korting op uw avondje uit eten en het restaurant houdt in de gaten dat u voor 19.30 uur afrekent, zodat u op tijd bent bij uw voorstelling. Vermeld bij uw reservering wel even dat u komt Theatertafelen en laat bij het restaurant uw ticket zien, dan kan er niets mis gaan!

 

 Agenda Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal

Elk theaterseizoen staan er weer talloze voorstellingen op de agenda van Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal. Vrijwel alle genres komen aan bod, van dans tot klassieke muziek en van opera tot jazz. Bekijk hieronder de programmering van dit seizoen.

bekijk-de-programmering

 

 

 

 

Helaas, er zijn geen video’s beschikbaar.

Op zoek naar video’s? Bekijk het YouTube kanaal van Theaters in Nederland.

 

 

Contactgegevens Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal

Leidse Schouwburg zaal
Oude Vest 43
2312 XS Leiden

Stadsgehoorzaal Leiden Grote Zaal, Aalmarktzaal en Breezaal
Breestraat 60
2311 CS Leiden
Tel: (071) 5163881
E-mail: kaartverkoop@stadspodia.nl

Website

 

Hoe beoordeel jij dit theater?

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link