Het Pauperparadijs gaat naar Koninklijk Theater Carré

Het Pauperparadijs gaat naar Koninklijk Theater Carré

Het Pauperparadijs gaat naar Koninklijk Theater Carré
5 -------- (1 stem)
Beoordeling

Theaterspektakel Het Pauperparadijs van Tom de Ket wordt volgend jaar opnieuw uitgevoerd. Van 4 tot en met 29 juli 2018 is het verhaal van de Amsterdamse paupers, die aan het begin van de 19e eeuw werden opgezonden naar Veenhuizen, te zien op de plaats waar hun reis destijds gestart is: direct aan de Amsterdamse Amstel, in Koninklijk Theater Carré.

Het Pauperparadijs

De voorstelling is gebaseerd op de besteller van Suzanna Jansen (meer dan 300.000 verkochte exemplaren) en ging in juni 2016 in première in Veenhuizen op de binnenplaats van het Nationaal Gevangenismuseum. Pers én publiek ontvingen de voorstelling zeer enthousiast. Alle 40 voorstellingen waren strak uitverkocht waardoor al een reprise volgde in 2017.

 

Het Pauperparadijs is een uiterst actuele voorstelling vol parallellen met onze tijd. Het volgt de geschiedenis van twee paupers: Teunis en Cato. Teunis, een jonge Amsterdamse wees, wordt gedeporteerd naar Veenhuizen. Daar wordt hij verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde ontmoet veel tegenwerking, uiteindelijk proberen ze Veenhuizen te ontvluchten.

Lees meer over het Pauperparadijs

Koninklijk Theater Carré

Voor Carré zal de voorstelling volledig worden aangepast aan de extra mogelijkheden die het unieke theater biedt. Scenograaf Michiel Voet maakt hiervoor een spectaculair ontwerp. De muzikale begeleiding is opnieuw in handen van componist en bandleider Lavalu met de Pauperband. De cast wordt op een later moment bekend gemaakt.

Directeur van Carré, Madeleine van der Zwaan: “Toen ik Het Pauperparadijs vorig jaar zomer zag, was ik meteen gegrepen door het ontroerende verhaal over de Amsterdamse paupers die naar Veenhuizen werden gevoerd met de belofte van een nieuwe toekomst. Ik wist meteen dat Carré de ideale en relevante plek is om dit verhaal verder te vertellen. Ons theater is bij uitstek geschikt voor dit soort grootschalige producties met een breed landelijk publiek. Ik ben heel trots dat het gelukt is om deze fantastische voorstelling in Carré te realiseren.”

Tom de Ket

Regisseur Tom de Ket: “Het Pauperparadijs is een verhaal over een geschiedenis waar wij maar niet van willen leren, een verhaal over grote ambities en pijnlijk mislukken. Ik vind het belangrijk dat dit verhaal, dat ons allen aangaat, dat een zwarte bladzijde uit onze gezamenlijke geschiedenis is, steeds opnieuw verteld wordt. Na deze zomer hebben bijna 100.000 mensen de voorstelling in Drenthe kunnen zien. Met de voorstelling in Amsterdam kunnen we weer een heel ander publiek bereiken. Ik zie uit naar de mogelijkheden die het theater ons biedt om het verhaal met nog meer theatrale middelen te vertellen. Carré is een speciaal theater waar ik heel graag kom, en midden in de stad waar het verhaal begon én eindigt.”

Dramatische, waargebeurde geschiedenis

Het Pauperparadijs vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. Na de oorlogen van Napoleon wilde generaal Johannes van den Bosch in 1818 de immense armoede oplossen met een grootschalig heropvoedingsexperiment. Met steun van Koning Willem I werden de paupers en wezen uit het hele land verplaatst naar de gestichten in Veenhuizen. Wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een nachtmerrie. De meeste mensen zaten jaren vast in zijn Maatschappij van Weldadigheid en kwamen nauwelijks nog weg. Dit lot hebben zo’n 100.000 mensen ondergaan; ruim 1 miljoen Nederlanders zijn nazaten van deze paupers.

 

Bron: Koninklijk Theater Carré

Het Pauperparadijs gaat naar Koninklijk Theater Carré
5 -------- (1 stem)
Beoordeling
Wat bezoekers vinden ... Wat vind je van dit artikel?
Sort by:

Be the first to leave a review.

Bevestigd
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Wat vind je van dit artikel?

Ook leuk om te lezen:

MAMMOET nieuwe megaproductie van Tom de Ket

MAMMOET, de nieuwste megaproductie van Tom de Ket.

Lees meer

Bij Julianatoren een exclusieve preview van Hans & Grietje De Musical

Op zaterdag 12 augustus is een exclusieve preview te zien van Hans & Grietje De Musical bij de Julianatoren.

Lees meer

Edwin Evers Band extra voorstellingen

Edwin Evers speelt deze zomer ook in diverse Openluchttheaters.

Lees meer

Nieuwe musical Charley door en met Jon van Eerd

Jon van Eerd is bezig met het schrijven van een nieuwe musical: Charley.

Lees meer

Cast Urinetown compleet met Simon Zwiers

De cast van Urinetown is met Simon Zwiers compleet!

Lees meer

Boek een theater

Een zakelijke bijeenkomst met veel mensen? Voor uw congres, personeelsfeest of vergadering.

Boek een theater!

Voor theaters

Wilt u informatie over het plaatsen van uw theater, voorstelling of heeft u een klacht?

Bekijk de mogelijkheden
T: 0594-555013
E: administratie@caja-media.nl

 

Pin It on Pinterest

Deel pagina