Recensie Amandla! Mandela

Recensie Amandla Mandela

Het is een regenachtige en vooral koude avond als we naar Amsterdam reizen naar het DeLaMar Theater in de Marnixstraat. We zijn onderweg voor de premiere van Amandla! Mandela.

DeLaMar

Het sfeervolle DeLaMar Theater heeft 2 zalen en biedt ruimte voor ruim 1500 gasten. Vanavond is de premiere in de Wim Zonneveld zaal. Na een hartelijk ontvangst en met een kopje koffie in de hand vertoeven wij in de foyer van het prachtige theater.

We hebben bij binnenkomst een programmaboekje gekregen waarin we alvast nog meer kunnen lezen over de musical, het verhaal, de makers en ook over Paul de Munnink die speciaal voor deze musical de muziek opnieuw heeft geschreven. [divide color=”#”] bos Theaterproducties

Bos Theaterproducties

De voorstelling wordt geproduceerd door BOS Theaterproducties. Bos Theaterproducties brengt veel verschillende producties naar het theater. Niet alleen Nederlandse producties maar ook diverse voorstellingen uit het buitenland. Lees meer over Bos theaterproducties

Amandla! Mandela

Amandla! Mandela de musical over de Strijd van gelijkheid. Kenneth Herdigan speelt net als in 2009 Nelson Mandela. Het verhaal begint vanaf dat Nelson een klein ventje was. Nelson was diep onder de indruk van de wijsheden van de Xhosa-chiefs. Het verhaal gaat ook over het regeren vanuit begrip in plaats van strijd tot aan zijn vrijlating na 27 jaar gevangenschap en over zijn aantreden als eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Drie Kernwaarden

De jonge Mandela wordt ingewijd in de drie kernwaarden van zijn stam: Gelijkheid, broederschap en respect. De jaren vliegen voorbij in deze musical. Mandela verliest zijn studieplek en vertrekt naar Johannesburg, de pasjeswet voor de scheiding tussen blank en zwart en vooral het ANC die als leidraad door de rest van zijn leven voert zijn herkenbaar en de rode draad in musical.

Kent u het verhaal alleen vanuit de nieuwsberichten, of heeft u ook Mandela op de voet gevolgd, u zult verbaasd zijn energie en daadkracht die de spelers Scene Amandla Mandelaoverbrengen naar het publiek. Mandela wil zijn gelijk tegen ongelijkheid winnen zonder geweld te gebruiken.

Het publiek is geboeid vanaf het lied ‘UBUNTO‘ en blijft geboeid tot zelfs op het moment dat je denkt… Winnie en Mandela gingen toch ook nog scheiden? Ook dat pijnlijke punt komt ten tonele.

De strijd die Winnie levert om Nelson vrij te krijgen is niet de manier waarop Nelson vrij wilde komen. Al hoewel hij ieder zijn daden vergeeft, kan en wil hij niet verder leven met de vrouw waar hij zoveel van houdt.

Waarom u ook deze musical MOET zien?

  • Het verhaal van Nelson Mandela is een stukje geschiedenis voor iedereen
  • De stem van Winnie Mandela gespeeld door Joanne Telesford is prachtig
  • De liederen opnieuw geschreven door Paul de Munnik zijn steengoed!
  • Imponerende dansen van de gehele cast
  • Het Khayelitsha United Mambazo koor zingt en speelt verbluffend goed
  • Het ‘simpele’ decor waar steeds goed gebruik van wordt gemaakt klopt bij iedere scene

Alles in en over het leven van Mandela ziet u in deze musical.

Wij zijn ook behoorlijk onder de indruk van Peter Bolhuis die de rol van ‘Witte Man’ speelt. Half Afrikaans en Nederlands zijn teksten gaan door elkaar heen.

Gespeeld, per ongeluk of spreekt hij de taal echt? Het maakt niet uit, iedereen lijkt precies te begrijpen wat hij zegt. Het is een serieuze musical, leuke en grappige momenten zijn er bijna niet. Dat is begrijpelijk maar daardoor duurt de voorstelling voor ons gevoel wat lang. Het toneel is betrekkelijk klein want het orkest bevind zich ook op het toneel.

De toneelstukken zijn voor alle scenes goed te gebruiken. Het decor is van het ene moment het beeld van zijn geboortedorp, maar ook de rechtbank en de gevangenis. Met simpele extra items verandert het decor moeiteloos in elkaar over. De kernwaarden over respect, broederschap en gelijkheid heersen over de avond.

Na ruim 2 uur is er een staande ovatie voor de cast en crew en zeer zeker voor Paul de Munnik waarna de voetjes van de vloer gingen en alle genodigden aan de bar een drankje gingen nuttigen.

De musical over de man die de wereld veranderde is exclusief te zien in DeLaMar Theater.

DeLaMar Amsterdam

DeLamar Theater

DeLaMar Theater, waar de theatergeschiedenis tot de verbeelding spreekt, kunt u in hartje Amsterdam vinden Lees meer over DeLaMar Theater

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link