Recensie – ART

ART

Vriendschap staat op het spel in ART

Wij zijn uitgenodigd om te komen kijken naar de voorstelling ‘Art’ van MORE Theater met in de hoofdrollen Waldemar Torenstra, Frederik Brom en Thijs Römer.

We reizen af naar Steenwijk, waar het Theater De Meenthe zit gevestigd. Bij binnenkomst worden we hartelijk verwelkomt door het kassapersoneel. Ze wist zelfs al van onze komst en heeft ons piekfijn uitgelegd hoe we de theaterzaal konden bereiken. Een warm welkom in Steenwijk.

ART in Theater De Meenthe Steenwijk

Voorafgaand aan de voorstelling genieten we van een kopje koffie in de foyer, waarna we via de trap de theaterzaal mogen betreden. De stoelen die ons zijn toegewezen bieden ruime beenruimte, vanwege de onvervulde rolstoelplekken voor ons.

Net na aanvang horen we een ongrijpbaar geluid uit de speakers komen, één keer, twee keer, drie keer en dan dooft het licht. De drie acteurs betreden het podium, bezaaid met speelgoed, knuffeldieren en verkleedkleren. Het toneelbeeld is omlijst door een met neon TL balken gecreëerde binnenkant van een kubus. De voorstelling start hyperactief, met speelgoedpistolen en rond rennende acteurs, maar die energie zakt langzaam weg als de personages aan ons worden voorgesteld.

Verhaal Art

Serge (Waldemar Torenstra) heeft een abstract wit schilderij aangeschaft van 120.000 euro. Enthousiast vertelt hij zijn beste vriend Marc (Frederik Brom) over zijn aanschaf, maar Marc kan niet geloven dat zijn beste vriend zoveel geld heeft uitgegeven aan een wit schilderij. Het gaat al snel niet meer over de waarde van het schilderij en des te meer over de waarde van de jarenlange vriendschap tussen Serge en Marc. Is Serge nog wel de vriend die Marc dacht dat hij was? En andersom? De derde vriend Iwan (Thijs Römer) probeert tussen de twee te bemiddelen, maar heeft daarnaast te dealen met de voorbereidingen van zijn huwelijk.

Lees hier alles over de voorstelling ART

De acteurs wenden zich tussen de dialogen door tot het publiek, waarmee de spanningsboog naar mijn mening onnodig wordt verbroken. Daardoor komt de voorstelling wat moeilijk op gang. Het meningsverschil tussen Serge en Marc is constant, maar komt niet tot uitbarsting. Thijs Römer daarentegen is de hysterische factor in het trio met als hoogtepunt zijn paniekerige uitspatting aangaande zijn aankomende huwelijk. Römer zorgt voor de komische noot en toont een interessant karakter, waarvan we nog steeds niet weten wat híj nou werkelijk van het schilderij vindt.

Het schilderij zelf krijgen we niet te zien, waardoor niet de waarde van het schilderij, maar de waarde van de vriendschap wordt tentoongesteld. Ons wordt geen mogelijk gegeven een mening te vormen over het kostbare schilderij.

Tegen het einde van de voorstelling neemt de spanning toe als Marc wordt uitgedaagd met een groene stift het witte schilderij te bekladden. Is de waarde van het schilderij écht belangrijker dan de vriendschap?

Na afloop van de voorstelling krijgt iedere bezoeker een kraslot van de organisatie van het theater. Bij het weg krassen van twee dezelfde vakjes kun je een o.a. gratis koffie/thee winnen! We verbleven nog een tijdje in de foyer waar het erg gezellig was.

Foto: Mark Engelen

Theater De Meenthe, Steenwijk, 15 maart 2019, ART

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link