Recensie NNT – De Twaalf Gezworenen

Recensie NNT - De Twaalf Gezworenen

Op zondag 1 maart 2015 vond de première plaats van het nieuwe stuk van het Noord Nederlands Toneel: De Twaalf Gezworenen. Enkele dagen later, op zaterdag 7 maart 2015, is Theaters In Nederland aanwezig bij deze voorstelling in Stadsschouwburg Groningen.

De Twaalf Gezworenen: het verhaal

Het verhaal van De Twaalf Gezworenen is gebaseerd op het boek Twelve Angry Men. Dit boek van schrijver Reginald Rose werd gepubliceerd in 1954. Drie jaar later werd het boek verfilmd met in de hoofdrol Henry Fonda. Nog steeds geldt deze film als één van de beste ooit gemaakt. Het hele stuk speelt zich af in één kamer, de jurykamer. Er zijn twaalf mannelijke juryleden. Na een lang proces van drie dagen is het hun taak om te bepalen of een zestienjarige jongen uit een achterbuurt zijn vader heeft vermoord. Er moet een unaniem besluit worden genomen: schuldig of niet schuldig. Het bewijs lijkt glashelder, maar na de eerste stemming blijkt er toch één jurylid te twijfelen. Dit is het begin van een verhit debat waarin vele vooroordelen, angsten en onverschilligheid de kop opsteken. [ad id=”4686″]

De uitvoering van het NNT

Het toneelstuk van het NNT houdt zich goed aan de versie van het boek en de film uit 1957. Uiteraard zorgt regisseur Guy Weizman (bekend als choreograaf van Club Guy & Roni) voor een eigentijds en choreografisch tintje. Voor de liefhebbers van traditioneel toneel: wees niet bang, u zult niet teleurgesteld worden. Het verhaal is even ijzersterk als in het boek en de toegevoegde choreografie en andere effecten staan dit verhaal niet in de weg. Op sommige punten versterken deze het verhaal juist. De indringende muziek en rook- en lichteffecten geven het stuk een extra dimensie. Ook de twaalfkoppige cast is erg sterk. Net zoals in het boek vertegenwoordigt elk jurylid een bepaald type. Nummer 9 is bijvoorbeeld de ‘wijze oude man’, gespeeld door oude rot in het vak Ko van den Bosch. Ook de protagonist, jurylid nummer 8, is een absolute topper. Deze rol wordt vertolkt door Bram Coopmans en hij zet een sterke performance neer als het twijfelende jurylid. De antagonist, jurylid nummer 3, wordt gespeeld door Loek Peters. Zijn koppige en driftige spel doet haast geloven dat hij in het echte leven ook zo is. Daarnaast wordt de humor niet geschuwd in dit toch vrij serieuze toneelstuk. De scène waarin alles scheef staat en de wc-scène zorgen bijvoorbeeld voor een lach bij het publiek. Daarnaast zijn er leuke kleine details, zoals de verschillende kleuren van de sokken van de spelers, die voor nét dat stukje extra zorgen.

Stadsschouwburg Groningen

De voorstelling vindt plaats in de Stadsschouwburg van Groningen. Dit theater is te vinden aan de Turfsingel, vlakbij het centrum. Vanuit de foyer is zicht op de beroemde Martinitoren. De Stadsschouwburg is niet alleen van buiten een bezienswaardigheid, ook van binnen is het theater prachtig. De combinatie van het donkerrode pluche met het gouden schilderwerk straalt de allure van vroeger uit. De plafondschildering in de theaterzaal is bijzonder kleurrijk en modern, maar doet een beetje afbreuk aan de sfeer van vroeger. Minpuntje van de zaal is het niet optimale zicht op het podium. De eerste rang is volledig uitverkocht, maar zelfs hier is niet alles van het podium te zien. Dit heeft vooral te maken met het ontbreken van niveauverschillen tussen de rijen. De stoelen in de zaal staan op dezelfde hoogte, waardoor de voorste bezoekers het zicht ietwat belemmeren. Dit mag de pret niet drukken, want natuurlijk wordt het grootste gedeelte gewoon gezien.

Tournee De Twaalf Gezworenen

De Twaalf Gezworenen ging op zondag 1 maart 2015 in de Stadsschouwburg Groningen in première. Van 3 t/m 7 maart en van 14 t/m 18 april 2015 staat De Twaalf Gezworenen in Stadsschouwburg Groningen geprogrammeerd. Daarnaast gaat het NNT met de voorstelling op tournee van 10 maart t/m 3 mei 2015. Enkele data van de tournee: Door: SD