NNT

Noord Nederlands Toneel

Noord Nederlands Toneel (NNT) bestaat al bijna 25-jaar. Het NNT staat sinds 2009 onder leiding van Ola Mafaalani. Het NNT kent een compact ensemble: Malou Gorter, Maartje van de Wetering, Peter Vandemeulebroecke, Bram van der Heijden, Jochem Stavenuiter en Ko van den Bosch (tevens regisseur & schrijver).

André Joosten is de vaste vormgever van het NNT en daarnaast spelen vaste gezichtsbepalende gasten samen met het ensemble, waaronder de acteurs Frank Lammers, Joke Tjalsma, Marcel Hensema en Albert Secuur, gastregisseurs Tom de Ket en Dana Nechushtan en de talentvolle theatermaker Sarah Moeremans.

NNT: gezelschap voor Stad en ommeland

Het NNT behoort met ingang van 2013 tot de vier grote, rijksgesubsidieerde theatergezelschappen van Nederland, naast het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam en Oostpool. Het gezelschap heeft ook de functie van stadsgezelschap in Groningen en is huisgezelschap van de Stadsschouwburg Groningen.

Inclusief het acteursensemble zijn er 25 mensen werkzaam bij het NNT. Afhankelijk van het soort productie worden daar gastmedewerkers (acteurs, ontwerpers, technici, etc.) aan toegevoegd. Het NNT brengt voorstellingen in schouwburgen, op locatie, in vlakkevloertheaters en in het eigen Theater de Machinefabriek in Groningen. Het NNT realiseert op seizoensbasis gemiddeld acht producties (waarvan met ingang van 2013 drie grote zaalproducties). Per jaar trekt het NNT zo’n 40.000 bezoekers.

Missie

Onze samenleving wordt gedicteerd door volle agenda’s en tijdgebrek, die mensen het zicht op de hoofdzaken ontnemen. De mens moet zich verhouden tot een overweldigend aanbod aan informatie en ingrijpende veranderingen die plaatsvinden in een tempo dat in de geschiedenis niet eerder vertoond is.

Het NNT wil de tijd twee uur stilzetten om tijd te nemen voor de wezenlijkste vragen van ons bestaan: wat doe je hier op deze planeet en wat heb je veranderd als je ervan afgaat. De functie van theater is: vertrouwen geven. Met vertrouwen in de kracht en flexibiliteit van je eigen cultuur kijken naar de schaduwkanten en absurde weeffouten ervan.

Vertrouwen in de spankracht en onverwachte mogelijkheden van de mens, die laten zien dat onze bezoekers bestand zijn tegen veranderingen en onzekerheden.

Social Engineering

Onder leiding van artistiek leider Ola Mafaalani vormt deze term van Noam Chomsky de rode draad in het repertoire: het in kleine stapjes veranderen van het bewustzijn. Het theater beschikt over 2500 jaar inzicht in menselijk handelen. 2500 jaar ervaring in sociale, politieke en emotionele mechanismen.

Het NNT- theater combineert de liefde voor klassieke verhalen –tragische en komische– met een eigenzinnige en concrete bevlogenheid in het centrum van de samenleving. Dat drijft ons de schouwburgen in, maar ook de straat op om dezelfde creativiteit in te zetten. Zichtbaarheid op straat herinnert mensen aan de waarde van theater en de plek waar het tot bloei komt: de schouwburg. Daar waar zich maatschappelijke noodzaak op een ideale manier vervlecht met repertoiretheater.

Het NNT verbindt maatschappelijke noodzaak met artistieke daadkracht. Hierin zoeken we ook verbinding met andere gezelschappen, zoals dansgezelschap Club Guy & Roni. Lichte stukken krijgen daardoor een “bite”, zware stukken een “twist”.

Bekijk de website van Noord Nederlands Toneel.

 

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.